Przede wszystkim - wyizoluj problem. Nie przyda Ci się to co prawda za bardzo w kontaktach z Żytnią, bo oni (raczej) nie przeczytają tego co im napiszesz. Ale będziesz wiedział, co tak naprawdę w zestawie jest złe.
Znajdź dobry obiekt do testów, np. znak drogowy przed którym i za którym znajdują się jakieś obiekty (np. metr przed, metr za), tak abyś widział czy focus ucieka w którąś stronę i czy robi to systematycznie. Możesz użyć jakiegoś dużego kolorowego pudła, ustawionego pod płotem czy jakąś barierką.
Kit na szerokim kącie (właściwie każdy zoom z szerokim kątem, również mityczny Tamron), przy ostrzeniu na duże dystanse ma kłopoty zawsze, trochę szkoda że nie poćwiczyłeś tego wcześniej. Ostrzenie na hiperfokalną czy nieco dalej dramatycznie poprawiło by jakość Twoich widoczków, bo jakoś oczyma duszy widzę, że z tym miałeś problemy.
Staraj się porównać zachowanie obu posiadanych obiektywów.
Jest szansa, że to puszka jest źródłem Twoich problemów, ale najpierw sprawdź resztę.
Potwierdzam.
Zależy co stwierdzisz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
.
Jakby kogoś interesowało: czekam aktualnie na nowy egzemplarz 550d, z Niemiec. Jestem prawie pewien, że będzie miał to samo.
Nie chcę wyjść tu na spiskowca, ale niezmiernie ciekawi mnie pytanie - skąd recenzenci mieli takie fajowe, ostrzące w punkt wszystko i wszystkim 550d?