Strona 3 z 25 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Chyba jest w tym trochę racji, z dalszych odległości AF w 7D to także loteria. Tylko sam już nie wiem z czego to wynika. Czy to ogólny problem Canona, czy tylko nowych modeli. A przecież sama długość GO się zwiększa z odległością, więc tym bardziej tego nie rozumiem, może to te nowe "super" matryce
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Chyba jest w tym trochę racji, z dalszych odległości AF w 7D to także loteria. Tylko sam już nie wiem z czego to wynika. Czy to ogólny problem Canona, czy tylko nowych modeli. A przecież sama długość GO się zwiększa z odległością, więc tym bardziej tego nie rozumiem, może to te nowe "super"
    Matryce nie mają z tym wiele wspólnego. Zresztą CDAF w tych samych warunkach daje zupełnie zadowalające rezultaty.

Hipoteza z wadliwymi sensorami AF także kiepsko się trzyma kupy. Można bowiem zaobserwować, że istnieje pewna graniczna odległość, przy której zaczynają się cuda. Czujniki wg mojej wiedzy nie działają w domenie cyfrowej w tym sensie, że sygnał z nich odbierany nie jest dyskretny. Zresztą nic nie wskazuje na to, że są to inne czujniki niż w odpowiednio 500d i 50d/1d. Czuję, że jest to sprawa procesora lub oprogramowania.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

To akurat by było pocieszające, czas pokaże.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    To akurat by było pocieszające, czas pokaże.
    Ja czekać nie będę.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Zmieniasz na Nikona?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mam (też) Nikona.

Czy będę rozwijał tamten system zależy od tego, jak się skończy moja sprawa z 550d. Na razie "wisi".
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

OK, to daj znać jak coś się w Twojej sprawie ruszy..

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, to mój pierwszy post na forum.

Przypnę się do tematu, bo zdaje się jest bliski moim problemom ze sprzętem.

Od miesiąca jestem szczęśliwym (?) posiadaczem modelu 550d i też mam problemy z AF.

Z moim kitem, czyli 18-55IS w trybie pomiaru detekcji fazy mam permanentny front focus. Przy zdjęciach z bliska obiekt jeszcze łapie się na głębię ostrości, niestety przy dalszych obiektach już nie. Jest tak dla każdych ogniskowych i dopiero przymknięcie przysłony do 11 daje jako takie rezultaty, ale psuje mi całą zabawę głębią ostrości. Zachowanie aparatu jest konsekwentne i praktycznie nie zdarza mu się "pomylić" i ustawić ostrość w punkt albo z BF :-) Natomiast wtrybie LV jest wszystko OK dla każdej ogniskowej i nawet pełnego otworu ale to raczej zrozumiałe.

Testowałem jeszcze body z obiektywami kolegów i w lokalnym salonie FJ.
    I jak to wygląda:

- z EF 70-200/4 L ostrzenie w punkt
    - z EF-S 17-85/4-5.6 IS USM zachowanie identyczne jak z moim kitem
    - z EF-S 55-250/3.5-5.6 IS lekki FF
    - z EF 50/1.8 koszmarny FF typu: ostrzę na 15m a AF ustawia ostrość na... 1,5m!
    - z EF-S 18-135/3.5-5.6 IS lekki FF

No i teraz nie wiem, czy słać body z kitem do serwisu czy pozbyć się sprzętu póki nie poczyniłem rozbudowy systemu i kupić D90 albo co innego.

Nawet nie muszę pisać, że rok "urabiałem" swoją drugą połowę, żeby zgodziła się na taki wydatek, no teraz dziewczyna ma używanie widząc moje niezadowolenie sprzętem :-)

Pozdrawiam,

--
    Jarek

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Twój opis jest bardzo charakterystyczny. A zachowanie AF dla 50/1.8 pokrywa się z moimi doświadczeniami - to nie jest żaden front focus, to po prostu "ucieczka w krzaki".

Nie wiem za bardzo co Ci poradzić, wiem bowiem co Cię czeka jak wyślesz aparat na Żytnią. Możesz sobie z góry darować płyty ze zdjęciami, długie opisy problemu - nie zostaną przeczytane. Aparat zostanie poddany procedurze softwarowej regulacji AF wg zaleceń Canona. Jak wróci do Ciebie, może być lepiej lub gorzej, w zależności od szczęścia, ale problemu z jasnym szkłem nie rozwiąże w ogóle, bo rzecz nie jest w regulacji, jak już pisałem.

Jeżeli będziesz wysyłał ponownie z dodatkowymi adnotacjami że masz np. systematyczny front focus na poziomie 5% odległości ostrzenia (co ustalisz po spędzeniu pół dnia na onanistycznych testach), cofną Ci punkt ostrzenia, co być może dla ciemnych obiektywów trochę poprawi sprawę - nie sądzę jednak, żebyś był zadowolony. Za to Twój aparat będzie już rozregulowany - ale zawsze będziesz się mógł cieszyć, że np. wrócił bez rysy na LCD.

Tyle, że nie ma innej drogi. Może zasypanie serwisu felernymi 550d coś zmieni w podejściu Canona do problemu. To jest za droga zabawka, żeby odpuszczać.

W tej chwili podstawową siłą jest oddziaływanie informacyjne przez internet. Dobrze by było, żeby ktoś zdał sobie sprawę z tego, że pozostawienie tego problemu bez rozwiązania może na dłuższą metę się Canonowi mało opłacać. Ja w każdym razie nie zamierzam być cicho w tej sprawie.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ... zachowanie AF dla 50/1.8 pokrywa się z moimi doświadczeniami - to nie jest żaden front focus, to po prostu "ucieczka w krzaki".
    Ha, faktycznie 1/3 wszystkich zdjęć robionych moim body tym obiektywem moża nazwać jak Kolega stwierdził "ucieczką w krzaki" :-) Większość z pozostałych 2/3 miała wyraźny FF coraz gorszy procentowo wraz ze wzrostem odległości od obiektu -- dla przykładu obiekt 1m a ostrość na 90cm, obiekt 10m a ostrość na 2m
    Ale najciekawsze jest to, że ten sam egzemplarz z 50d jednego kolegi i 350d drugiego i robił foty w punt niezależnie od odległości obiektu. Z moim body żadna fota nie nadawała się do niczego.

Za to Twój aparat będzie już rozregulowany - ale zawsze będziesz się mógł cieszyć, że np. wrócił bez rysy na LCD.
    No czytałem o rysowaniu LCD przez serwis. Zroza
    Na razie kupię jednak jakiegoś telezooma i jak z nim również będzie kicha, to wtedy serwis.

Ja w każdym razie nie zamierzam być cicho w tej sprawie.
    Może faktycznie przez nękanie z incydentu zrobi się przypadek i producent zrobi coś w tej sprawie jak z darmową wymianą matrycy w A70 kilka lat po upływie gwarancji. Apropos A70 -- mam własne doświadczenia z Żytnią z tym właśnie modelem. Dwa razy był u nich w 2004 roku na naprawie gwarancyjnej i dwa razy wrócił do mnie z adnotacją że moje zarzuty są bezpodstawne i że parametry sprzętu są w normie. Niestety kolesie spitolili mi aparat jeszcze bardziej i po postraszeniu napisaniem do Canon Polska wymienili mi sprzęt na nowy. Służył by do dziś, gdyby córka go nie wykończyła parę razy upuszczając na plaży w piasek.
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Strona 3 z 25 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów