Pokaż wyniki od 201 do 210 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Widok wątkowy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

już kiedyś podawałem ten link :

http://www.foto.com.pl/obiektywy-sp/...ow-cz2?start=1

Popatrzcie dokładnie na obie tabele.

Jak widać każdy obiektyw ma zróżnicowane współczynniki mikroregulacji w zależności od odległości. Obiektywy zoom mają różne współczynniki dodatkowo zależne od ogniskowej.
    Cóż, w tym momencie pada mit jednopunktowej mikroregulacji obiektywu.
    Prawdą jest, że odchyłka rzędu plus minus 5 jednostek jest praktycznie dopuszczalna ponieważ tyle wynosi zwykły błąd ostrzenia na ten sam punkt przy tych samych parametrach bazowych. Zatem jeśli wykonamy serię zdjęć z ostrzeniem dokładnie na ten sam obiekt ze statywu, tej samej odległości, ogniskowej itd. i za każdym razem ostrzymy z różnych ustawień rozostrzenia (raz dalej, raz bliżej) to rozrzut wyników będzie pokrywał się z zakresem plus minus 5 jednostek co oznacza pole rozrzutu tolerancji autofocusa rzędu 10 jednostek.
    Wynika z tego, że rozrzut współczynnika mikroregulacji nie przekraczający 10 jednostek jest do przyjęcia.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez leotdi Zobacz posta
    już kiedyś podawałem ten link :

http://www.foto.com.pl/obiektywy-sp/...ow-cz2?start=1

Popatrzcie dokładnie na obie tabele.

Jak widać każdy obiektyw ma zróżnicowane współczynniki mikroregulacji w zależności od odległości. Obiektywy zoom mają różne współczynniki dodatkowo zależne od ogniskowej.
    Cóż, w tym momencie pada mit jednopunktowej mikroregulacji obiektywu.
    Prawdą jest, że odchyłka rzędu plus minus 5 jednostek jest praktycznie dopuszczalna ponieważ tyle wynosi zwykły błąd ostrzenia na ten sam punkt przy tych samych parametrach bazowych. Zatem jeśli wykonamy serię zdjęć z ostrzeniem dokładnie na ten sam obiekt ze statywu, tej samej odległości, ogniskowej itd. i za każdym razem ostrzymy z różnych ustawień rozostrzenia (raz dalej, raz bliżej) to rozrzut wyników będzie pokrywał się z zakresem plus minus 5 jednostek co oznacza pole rozrzutu tolerancji autofocusa rzędu 10 jednostek.
    Wynika z tego, że rozrzut współczynnika mikroregulacji nie przekraczający 10 jednostek jest do przyjęcia.
    he! akurat w tym zakresie to mi się mieści, ale cóż z tego Nie po to kupowałem lustrzankę, aby po zmianie ogniskowej przy niej "majstrować"
    Ostatnio edytowane przez leotdi ; 27-08-2010 o 13:57 Powód: Automerged Doublepost

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów