Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez worms Zobacz posta
    Jeżeli kupiłbym w tym sklepie to 15-85 też bym już miał z bani.
    Postanowiłem zmienić obiektyw Sigmy na Canona 15-85 IS USM, co prawda miałem 3 wersje tego obiektywu, ale wiem że w końcu trafię ten idealny.
    Pierwszy na ogniskowej 15mm 4cm przed punktem ostrzył na tablicy.
    Drugi na każdej ogniskowej ostrzył przed punktem nawet do 8cm
    Aktualny na ogniskowej 15mm ostrzy nawet do 6cm przed punktem, później ze zmianą ogniskowej FF przechodzi w BF 6mm przy 85mm.
    Wiem że wszystko jest kwestią dobrania dobrego obiektywu, takiego który dogada się z naszą puszką.
    Jest to może bardziej skomplikowane, z czego to wynika nie ma pojęcia.
    Jednak jest to możliwe Canon 100macro is usm trafił mi sie juz drugi który przy 2,8 ostrzy idealnie.

Szkoda tylko że w serwisie nie dobierają obiektywu w ten sposób, bo może większe grono użytkowników byłoby zadowolone.

No ale to jest totalne szaleństwo. To jest aparat dla amatora, moja pierwsza lustrzanka. Nie może być tak, że kupując systemowy obiektyw producent wymaga ode mnie testów. Nie wyobrażam sobie, żeby obsługa w MM czy Euro AGD pozwoliła mi na godzinną zabawę z obiektywem. Ok, może to nie są najlepsze miejsca do kupowania obiektywów ale za to mają najlepsze systemy finansowania takich zakupów.
    Jeśli kupuję obiektyw innej marki to zgadzam się, że może być jakieś lekkie niedopasowanie i wymóg kalibracji ale nie jak body i szkło są od jednego producenta.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotru26 Zobacz posta
    No ale to jest totalne szaleństwo.
    [...]
    Jeśli kupuję obiektyw innej marki to zgadzam się, że może być jakieś lekkie niedopasowanie i wymóg kalibracji ale nie jak body i szkło są od jednego producenta.
    100% racji. Właśnie miałem napisać coś podobnego.
    No to jest zdecydowanie coś nie tak.
    Wypuszczanie takich bubli to jest nabijanie klienta w butelkę.
    Ale jednocześnie to jest też strzał w stopę, bo taki zniechęcony klient zrazi się do marki na wiele lat.
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Coś już napisał Awatar worms
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dokładnie tak jak mówicie.
    Tylko swoją drogą, który amator tak dokładnie sprawdza sprzęt, większość z nich nawet nie wie że coś jest nie tak i żyje w nieświadomości. Jakby było więcej zwrotów, to może by się podejście zmieniło do klienta.
    Przykre i prawdziwe.
    Na przyszłość jak ktoś będzie kupował dokładnie taki system, niech się upewni że wszytko hula i buczy, sklepy fotograficzne przynajmniej te w których ja kupuje dają 7 dni na sprawdzenie(wymiana , zwrot kasy).

Jestem też bardzo ciekaw jak serwis potraktuje akwidzynski-ego. Mam nadzieję że wymienią w razie czego obiektyw, pewnie już niebawem się okaże.
    Pozdro.
    6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
    sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Dopiero zaczyna

Domyślnie

moja 550 bardzo slabo ostrzy. jak sprawdze przez dozoomowanie to prawie zawsze sie myli. Zasade ktora ja wyznaje to dojechanie naostrzenie, zblokowanie ostrosci przez nie puszczenie ostrosci lub wrzucenie MF przestawienie ekspozycji i dopiero zdjecie. Czy to powod do gwarancyjnej wizyty w serwisie ?

Moj aparat przyszedl z kitem wiec nie bylo mowy o podejrzeniu ze cos moze byc nie tak

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pieczur Zobacz posta
    moja 550 bardzo slabo ostrzy. jak sprawdze przez dozoomowanie to prawie zawsze sie myli.
    Ale dozoomowujesz obiektywem? To nie dziwne, że widzisz mysło, bo większość zoomów nie jest parafokalna, więc nie trzyma ostrości wraz ze zmianą ogniskowej.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Unhappy

Czy może ktoś,w dość przystępny sposób opisać,jak najprościej sprawdzić,czy wyżej wymienione problemy z AF występują w 550D.Wydaje mi się,że mój ostrzy dobrze ale może żyje w nieświadomości jak napisał Worms.Problem może dotyczyć wielu użytkowników,ale nie wszyscy wiedzą jak sprawdzić swoją puszkę.
    EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rufi Zobacz posta
    Czy może ktoś,w dość przystępny sposób opisać,jak najprościej sprawdzić,czy wyżej wymienione problemy z AF występują w 550D.Wydaje mi się,że mój ostrzy dobrze ale może żyje w nieświadomości jak napisał Worms.Problem może dotyczyć wielu użytkowników,ale nie wszyscy wiedzą jak sprawdzić swoją puszkę.
    Najprościej jest sprawdzić za pomocą jasnego obiektywu, np. 85/1.8, na pełnym otworze przysłony, odległość ostrzenia przynajmniej 5m. Nie stwarzać dodatkowych kłopotów typu kiepskie światło czy brak wyraźnych krawędzi. Po prostu sfotografuj np. pudełko po aparacie. Możesz użyć czegoś jako punkt odniesienia. Oczywiście aparat na statywie lub czymś w podobie, wężyk albo samowyzwalacz.

Poniżej zdjęcie i cropy z mojego pierwszego egzemplarza (to nie-Ernestowy) z 85/1.8, chyba pomiędzy dwoma regulacjami na Żytniej. Puszki w odległościach 30, 40, 50 itd. od płaszczyzny ostrzenia. Odległość 10m. Tu akurat piękny, prawie 10% front focus. Dla porównania ostatnie ostrzone CDAF.

A tak to wygląda ostrzone 550d ale CDAF. Podobnie tym samym obiektywem ze staruszkiem 20d.
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Ale dozoomowujesz obiektywem? To nie dziwne, że widzisz mysło, bo większość zoomów nie jest parafokalna
    ehhh, nie wierze, moje dosiadczenie z obiektywami mowi mi co innego.

a i nie maslo tylko mydlo

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zakres głębi ostrości przy takich parametrach to 40cm.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To donośnie testów powyżej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Znaczy około 40cm front i 40cm back - zresztą widać to na zdjęciu przez CDAF.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 13-08-2010 o 16:20 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rufi Zobacz posta
    Wydaje mi się,że mój ostrzy dobrze ale może żyje w nieświadomości.
    Jeśli wydaje Ci się, że Twój aparat ostrzy poprawnie, to nie szukaj w nim wad na siłę.
    A jeśli jednak chcesz potestować sprzęt pod kątem ostrzenia i przy okazji poznać trochę teorii to proponuję poczytać:
    http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110
    http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=280
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów