Ja nie. To raczej Ciebie należało by tak określić. Przeczytaj wszystkie swoje posty w tym wątku i pomyśl jakie wnioski mogą wyciągnąć obcy Ci ludzie, po których radę tu przyszedłeś. Naprawdę pomyśl. Oszczędzi to sporo czasu wszystkim w przyszłości.
Ja nie. To raczej Ciebie należało by tak określić. Przeczytaj wszystkie swoje posty w tym wątku i pomyśl jakie wnioski mogą wyciągnąć obcy Ci ludzie, po których radę tu przyszedłeś. Naprawdę pomyśl. Oszczędzi to sporo czasu wszystkim w przyszłości.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Ok dzięki za radę.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Moderator może usunąc moje wpisy jak Ci przeszkadzają.
Ostatnio edytowane przez akwidzynski ; 28-07-2010 o 19:35 Powód: Automerged Doublepost
ładna stępka Panie Januszu !! Trzeba edukować towrzystow trzeba , trzeba dalej szczególnie takie świeżaki które nakupią sprzętu za kilka tys. i wiecej spędzą czasu na forach niż z puszką w ręku.,
Edukować to może swoje dzieci nie mnie. Wystarczy napisać co robię dobrze lub źłe. Kolejny filozof się znalazł.
Raczej kolejne dziecko neostrady i nie jest nim RedWine. Wakacyjne dziecko zresztą. A mówili, że w czasie deszczu dzieci się nudzą - widać w wakacje bardziej.
MSPANC
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Noooooo.... taśmą to pokleiłeś nadzwyczaj dobrze. Ciekawe czy uznają gwarancję, której nie było a teraz jest.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-07-2010 o 21:38 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
do Pana Janusza a gdzie jest napisane w której instrukcji od aparatu lub od obiektywu że tak jak Pan napisał reguluje się mikrokalibrację może nie doczytałem czegoś skoro tak się robie to dla czego przy słabym oświetleniu działa inaczej i przy mocnym inaczej .Myślę że skoro ktoś pisze że zrewolucjonizował autofocus to powinna ostrzyć przy każdych warunkach tak samo.Przytoczę Pana słowa czy wieczorem gdy prowadzi Pan samochód udeża Pan w inne pojazdy a rano to się Panu nie dzieje ??
Wiem że najważniejsze w zdjęciu to przekaz,ale proszę nie tłumaczyć ludziom że zdjęcia bez ostrości w miejscu którym powinna być dadzą przekaz..
Proszę spróbować na ważkach bez obiektywu mpe65,lub ustawić ostrość poza głową owada.Jaki sens będzie miało zdjęcie....?
Mikro kalibracja na odległe góry nie bardzo ma sens. I tak powinny być w hiperfokalnej nawet na małej przysłonie.(ale nie są w hiperfokalnej,Znajdują się w niej dopiero jak ustawie mikro kalibrację na plus 15.Może napisałem Coś tak że nie zrozumiał Pan o co mi chodziło bez urazy czasem też coś szybko napiszę a potem jak to czytam sam nie mogę zrozumieć.
Uważam jednak że skoro Pan Janusz Body pisze że tak powinno być trzeba zamknąć temat i już po kłopocie
P.S.
Panie Januszu mam nadzieję że żadnym zdaniem Pana nie uraziłem.
Mam nadzieję że Panu wszystko ostrzy na pełnej dziurze idealnie .
I rozumiem że nie zmieni Pan sprzętu jak siądzie bądź upadnie .
Mam nadzieję że to Pana nie dopadnie i tego z całego serca życzę wam wszystkim Panowie.
Bo mnie już dwie piątki w rękach umarły po ponad 150tyś.
i Czasem czas coś zmienić i napisałem być może pierwszego posta po tym jak obejrzałem swoje zdjęcia w których brakuje tej żyletki która była.
Nic nie zmieniałem poza korpusami...
Tym krótkim zdaniem zakończę.Pozdrawiam.
CANON 1dsmkII,5D,5DmkII,7D:SZKŁA
50 F1,4.20 F1,8.24-105 L.70-200 L.18-50 F2,8.10-20 F4-5,6.15mm FISH-EYE.85mm F1,8.100mm F2,0.Canon ST-E2 Canon Speedlight 580ex II Canon Speedlight 430EX II.TAMRAC EXPEDITION 2.MANFROTTO 055XPROB + Manfrotto 808RC4 3D head.
No tak już jest. AF potrzebuje światła do pomiaru. Nie jest to nazbyt odkrywcze bo do zdjęcia też jest potrzebne światło.
Ja wieczorem nie prowadzęNie prowadzę po alkoholu i nie uderzam nikogo. Staram się ;-)
No nie ma sensu ustawianie mikrokalibracji na skraju zakresu bo "na drugim końcu" błąd będzie duży. Kalibruje się na 50 ogniskowych - taki standard i tyle
ehhhhhhhhhh.....
Nie, nie ostrzy ale to najczęściej moja wina a nie sprzętu.
To jest mniej więcej żywotność migawki w piątkach. Ten typ tak ma.
Żyletki są potrzebne przy goleniu. Na zdjęciu niekoniecznie. :-) Mnie zresztą drażni "nowomoda", że ma być tak ostre, że aż zęby bolą. Dla mnie zdjęcie to dalej to co jest na papierze a nie to co jest na ekranie oglądane w powiększeniu 800%. To nie tak, że sprzęt jest winien zawsze i wszędzie. Zresztą skoro jesteś niezadowolony to przecież jest Nikon, Olek, Sony a jak za mało to Hasselblad albo inne podobne. Sorry ale nie rozumiem ludzi wylewających łzy rozpaczy na posiadany sprzęt. Jak się auto nie podoba bo awaryjne to następne kupuje się innej marki. Kupujesz kolejne piątki - po co? Żeby se ponarzekać? Współczujemy. Płaczemy razem z Tobą.
I zmień dobie tą stopkę. Naprawdę cztery linijki wystarczą. Zresztą Vitez Ci to zapewne wyjaśni znacznie lepiej :-)
Janusz,
czas powoli się zmienia może nie być papieru.
Już nikt listów nie pisze wszystko te cholerne sms-y maile i fora .
Może tak się czasem stać.Że będą albumy ale w internecie łatwo lekko i przyjemnie i znajomi z całego świata będą mogli oglądać.w jednym momencie wszyscy na pełnym ekranie 60 calowym i oglądać jaki ktoś miał wtedy synet na ręce ...
Ale rozumiem w wieku 57 lat kiedy zaczynało się zenitem a ostrości nie było nigdzie ...Przekaz był najważniejszy...
Czas się zmienia zdjęcia robiło się w ciemni.
Dzisiaj są do tego program komputer i cała gama innego sprzętu.
Dzisiaj od sprzętu za duże pieniądze oczekujemy powtarzalności efektu.
Ale to już materiał na inny rozdział..
Szkoda pisania Panie Januszu mnie Pan w żaden sposób nie nawróci mam swoje ścieżki i swoje zasady.Uważam że sprzęt jest od tego aby działał.
Dzisiaj jest taka technologia że powinno być idealnie.
Widzę że mnie Pan nie rozumie a ja Pana tak Panu chodzi o przekaz a mnie o ostrość.
I na tym zakończmy mam gdzieś przekaz bez ostrości.Jestem idealistą nie wiem jak Pan?
Proszę mi odpowiedzieć na Pytanie?
Czy nie jest Pan zły gdy zrobił Pan wszystko a zdjęcie nadal jest nie ostre?
Proszę na nie odpowiedzieć..
Skoro śmie Pan cytować moje słowa a zostawia Pan pytania bez odpowiedzi nic Pana zdania dla mnie nie znaczą.
Mam zdjęcia z Hasselblad'a są idealne
ostre jak żyletki proszę podać maila wyślę Panu kilka.Nie tylko zdjęcia są ostre ale Panie na zdjęciach również.Warto obejrzeć.
CANON 1dsmkII,5D,5DmkII,7D:SZKŁA
50 F1,4.20 F1,8.24-105 L.70-200 L.18-50 F2,8.10-20 F4-5,6.15mm FISH-EYE.85mm F1,8.100mm F2,0.Canon ST-E2 Canon Speedlight 580ex II Canon Speedlight 430EX II.TAMRAC EXPEDITION 2.MANFROTTO 055XPROB + Manfrotto 808RC4 3D head.
To ja bym poprosił: a_kwidzynski@o2.pl
Z gory dziękuję.