Cytat Zamieszczone przez djivo Zobacz posta
do Pana Janusza a gdzie jest napisane w której instrukcji od aparatu lub od obiektywu że tak jak Pan napisał reguluje się mikrokalibrację może nie doczytałem czegoś skoro tak się robie to dla czego przy słabym oświetleniu działa inaczej i przy mocnym inaczej
No tak już jest. AF potrzebuje światła do pomiaru. Nie jest to nazbyt odkrywcze bo do zdjęcia też jest potrzebne światło.

.Przytoczę Pana słowa czy wieczorem gdy prowadzi Pan samochód udeża Pan w inne pojazdy a rano to się Panu nie dzieje ??
Ja wieczorem nie prowadzę Nie prowadzę po alkoholu i nie uderzam nikogo. Staram się ;-)

....
Mikro kalibracja na odległe góry nie bardzo ma sens. I tak powinny być w hiperfokalnej nawet na małej przysłonie.(ale nie są w hiperfokalnej,Znajdują się w niej dopiero jak ustawie mikro kalibrację na plus 15.
No nie ma sensu ustawianie mikrokalibracji na skraju zakresu bo "na drugim końcu" błąd będzie duży. Kalibruje się na 50 ogniskowych - taki standard i tyle

...
Uważam jednak że skoro Pan Janusz Body pisze że tak powinno być trzeba zamknąć temat i już po kłopocie
ehhhhhhhhhh.....

...
Mam nadzieję że Panu wszystko ostrzy na pełnej dziurze idealnie .
Nie, nie ostrzy ale to najczęściej moja wina a nie sprzętu.

....
Bo mnie już dwie piątki w rękach umarły po ponad 150tyś.
To jest mniej więcej żywotność migawki w piątkach. Ten typ tak ma.

... napisałem być może pierwszego posta po tym jak obejrzałem swoje zdjęcia w których brakuje tej żyletki....
Żyletki są potrzebne przy goleniu. Na zdjęciu niekoniecznie. :-) Mnie zresztą drażni "nowomoda", że ma być tak ostre, że aż zęby bolą. Dla mnie zdjęcie to dalej to co jest na papierze a nie to co jest na ekranie oglądane w powiększeniu 800%. To nie tak, że sprzęt jest winien zawsze i wszędzie. Zresztą skoro jesteś niezadowolony to przecież jest Nikon, Olek, Sony a jak za mało to Hasselblad albo inne podobne. Sorry ale nie rozumiem ludzi wylewających łzy rozpaczy na posiadany sprzęt. Jak się auto nie podoba bo awaryjne to następne kupuje się innej marki. Kupujesz kolejne piątki - po co? Żeby se ponarzekać? Współczujemy. Płaczemy razem z Tobą.

I zmień dobie tą stopkę. Naprawdę cztery linijki wystarczą. Zresztą Vitez Ci to zapewne wyjaśni znacznie lepiej :-)