Jak z aktualizacją softu na 1.0.9? jest juz do pobrania ze strony.. czy widzicie jakies zmiany w pracy AF po upgradzie?
Jak z aktualizacją softu na 1.0.9? jest juz do pobrania ze strony.. czy widzicie jakies zmiany w pracy AF po upgradzie?
to informacja o zmianie z 1.0.8.. Moje pytanie do tych którzy używali jeszcze 1.0.6...
tak przy okazji podzielę się swoim ostanim doświadczeniem (mam nadzieję, że się z kimś nie powtarzam) ostatnio tak jakoś przez przypadek wyłączyłem wspomaganie AF błyskami wbudowanej lampy błyskowej i odnoszę niedoparte wrażenie, że aparat zdecydowanie lepiej ustawia ostrość bez tych błysków niż z błyskami, oczywiście są sytuacje jak jest bardzo ciemno, że sobie nie radzi w ogóle, ale mam na myśli nie zupełną cimność, tylko np. wieczór w mieszkaniu...
może ktoś miał podobne doświadczenia...
Jednak coś było na rzeczy jak pisałem ten post. W numerze 3 Digital Camera jest opisany ten przypadek. Dla mnie to ewidentna niedoróbka i bubel Canona.
Cytuję:
"Canon 60D ma nowy system pomiaru iFCL/intelligent Focus Color Luminence/, taki sam jak zastosowany w 550D i 7D. Zauważyliśmy w tym systemie jedną niepokojącą rzecz. Powiązanie systemu ekspozycji z punktami AF sprawia, że gdy ustawiamy ostrość na motyw, który znajduje się w zaciemnionym miejscu, pojawia się duże prawdopodobieństwo, że zdjęcie będzie prześwietlone............Podczas fotografowania z aktywnym autofokusem, system pomiaru nie zawsze idealnie ocenia warunki, zwłaszcza przy aktywnym autofokusie, gdy pomiar opiera się na jasności i barwie obszaru, na który ustawiana jest ostrość. Dzieje się tak nawet przy pomiarze matrycowym, gdy teoretycznie pomiar powinien brać pod uwagę całą scenę. Bardziej przewidywalne wyniki może dać pomiar centralnie ważony. Jednym z rozwiązań może być także wyłączenie opcji Auto Lighting Optimizer, która osłabia w znacznym stopniu kompensację ekspozycji".
Najnowszy soft, który wgrałem nie wyeliminował tej wady.
To jest chyba we wszystkich Canonach.Powiązanie systemu ekspozycji z punktami AF...
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
no ale chyba to nie powinno być zaskoczeniem, bo skoro ekspozycja ma priorytet w punkcie, w którym ustawiana jest ostrość, a który w podanym przypadku jest ciemny, to siłą rzeczy trudno będzie uzyskać w miejscach jasnych prawidłową, przy takiej korelacji oczywiście,
można toczyć teoretyczny spór czy takie rozwiązanie jest dobre czy też złe, ale myślę, że przy świadomości takiej sytuacji, można wykonywać prawidłowe ekspozycje![]()