Strona 25 z 25 PierwszyPierwszy ... 15232425
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Jak z aktualizacją softu na 1.0.9? jest juz do pobrania ze strony. . czy widzicie jakies zmiany w pracy AF po upgradzie?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mak100 Zobacz posta
    Jak z aktualizacją softu na 1.0.9? jest juz do pobrania ze strony. . czy widzicie jakies zmiany w pracy AF po upgradzie?
    a skąd podejrzenia, że będzie zmiana w dzialalniu AF???
    w informacji o wersji jest tylko mowa o poprawce zwiazanej z używaniem Auto Light Optimizer...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

to informacja o zmianie z 1.0.8.. Moje pytanie do tych którzy używali jeszcze 1.0.6...

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tak przy okazji podzielę się swoim ostanim doświadczeniem (mam nadzieję, że się z kimś nie powtarzam) ostatnio tak jakoś przez przypadek wyłączyłem wspomaganie AF błyskami wbudowanej lampy błyskowej i odnoszę niedoparte wrażenie, że aparat zdecydowanie lepiej ustawia ostrość bez tych błysków niż z błyskami, oczywiście są sytuacje jak jest bardzo ciemno, że sobie nie radzi w ogóle, ale mam na myśli nie zupełną cimność, tylko np. wieczór w mieszkaniu...
    może ktoś miał podobne doświadczenia...

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Poprzednio miałem 400D. Muszę powiedzieć, że na takich samych motywach /krajobrazach/ procent prześwietlonych zdjęć robionych 550D jest zdecydowanie wyższy niż na starym poczciwym 400D. Czy ktoś ma może takie same spostrzeżenia ?
    Jednak coś było na rzeczy jak pisałem ten post. W numerze 3 Digital Camera jest opisany ten przypadek. Dla mnie to ewidentna niedoróbka i bubel Canona.
    Cytuję:
    "Canon 60D ma nowy system pomiaru iFCL/intelligent Focus Color Luminence/, taki sam jak zastosowany w 550D i 7D. Zauważyliśmy w tym systemie jedną niepokojącą rzecz. Powiązanie systemu ekspozycji z punktami AF sprawia, że gdy ustawiamy ostrość na motyw, który znajduje się w zaciemnionym miejscu, pojawia się duże prawdopodobieństwo, że zdjęcie będzie prześwietlone............Podczas fotografowania z aktywnym autofokusem, system pomiaru nie zawsze idealnie ocenia warunki, zwłaszcza przy aktywnym autofokusie, gdy pomiar opiera się na jasności i barwie obszaru, na który ustawiana jest ostrość. Dzieje się tak nawet przy pomiarze matrycowym, gdy teoretycznie pomiar powinien brać pod uwagę całą scenę. Bardziej przewidywalne wyniki może dać pomiar centralnie ważony. Jednym z rozwiązań może być także wyłączenie opcji Auto Lighting Optimizer, która osłabia w znacznym stopniu kompensację ekspozycji".
    Najnowszy soft, który wgrałem nie wyeliminował tej wady.

Domyślnie

Powiązanie systemu ekspozycji z punktami AF...
    To jest chyba we wszystkich Canonach.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Nie wiem jak było w Canonie 400D, ale nie prześwietlał.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    (...)Powiązanie systemu ekspozycji z punktami AF sprawia, że gdy ustawiamy ostrość na motyw, który znajduje się w zaciemnionym miejscu, pojawia się duże prawdopodobieństwo, że zdjęcie będzie prześwietlone(...)
    no ale chyba to nie powinno być zaskoczeniem, bo skoro ekspozycja ma priorytet w punkcie, w którym ustawiana jest ostrość, a który w podanym przypadku jest ciemny, to siłą rzeczy trudno będzie uzyskać w miejscach jasnych prawidłową, przy takiej korelacji oczywiście,
    można toczyć teoretyczny spór czy takie rozwiązanie jest dobre czy też złe, ale myślę, że przy świadomości takiej sytuacji, można wykonywać prawidłowe ekspozycje

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    W poczciwym S5 IS można wybrać, czy wybrany punkt AF ma wpływać na pomiar światła czy też nie. W lustrzankach już tego nie uświadczysz...
    PS S5 IS, 7D + C 15-85 IS USM, C 55 - 250 IS, C 50 1.4 USM, 430 EX

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tarant Zobacz posta
    W poczciwym S5 IS można wybrać, czy wybrany punkt AF ma wpływać na pomiar światła czy też nie. W lustrzankach już tego nie uświadczysz...
    tu akurat racja, niestey , zresztą często w kompktach jest więcej możliwosci suatwień niż w lustrzankach, no ale to chyba taka polityka canona, zresztą dużo by tu można było pisać na ten temat, ale to już OT

Strona 25 z 25 PierwszyPierwszy ... 15232425

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów