Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Kpiny se robicie waszymi problemami z AF. Zadręczacie siebie i innych więc tylko część waszych postów przeczytałem.
    [...]
    -Nie chcę nikogo rzecz jasna dołować ale widzę wśród narzekaczy samych laików po przejściach z kompaktami i komórkami więc do roboty. wiele trzeba jeszcze się nauczyć aby wyrosnąć z naiwnej wiary że to aparat robi zdjęcie a nie WY! właśnie
    Powiem tyle: p@#$%oli kolega aż głowa boli.
    I podobnie jak kolega janusz_body kompletnie nie zakumał kolega tematu.
    To że ktoś jest 'forumowym mądralą', ma doświadczenie w fotografowaniu lustrzanką najwyraźniej wcale nie oznacza z automatu umiejętności czytania ze zrozumieniem, empatii, umiejętności kojarzenia faktów i wyciągania wniosków.
    Jeśli piszę, że fotografując 350D aparat ostrzy mi tam gdzie chcę a 550D tego nie robi, to oznacza, że k...a mać umiem zrobić tak podstawowe czynności jak wycelowanie, wykadrowanie i naciśnięcie spustu migawki.
    No chyba że zgodnie z jakąś pokręconą logiką brak dobrych efektów na 550D a świetne na 350D oznaczają jednak moją ignorancję.
    Ręce opadają
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Bywalec

Domyślnie

to jest ten problem czy nie ma ?

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaura Zobacz posta
    Powiem tyle: p@#$%oli kolega aż głowa boli.
    I podobnie jak kolega janusz_body kompletnie nie zakumał kolega tematu.
    To że ktoś jest 'forumowym mądralą', ma doświadczenie w fotografowaniu lustrzanką najwyraźniej wcale nie oznacza z automatu umiejętności czytania ze zrozumieniem, empatii, umiejętności kojarzenia faktów i wyciągania wniosków.
    Jeśli piszę, że fotografując 350D aparat ostrzy mi tam gdzie chcę a 550D tego nie robi, to oznacza, że k...a mać umiem zrobić tak podstawowe czynności jak wycelowanie, wykadrowanie i naciśnięcie spustu migawki.
    No chyba że zgodnie z jakąś pokręconą logiką brak dobrych efektów na 550D a świetne na 350D oznaczają jednak moją ignorancję.
    Ręce opadają
    Dobrze napisane. Czasami trzeba rzucić "mięchem", aby do niektórych dotarło.
    A może by tak zebrać co najmniej 10 osób i wystosować pozew zbiorowy. Musiał by się tym zająć jakiś prawnik, lub ktoś o zacięciu prawniczym.
    Sprawa do wygrania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotru26 Zobacz posta
    Nieważne, wychyliłem się przez okno i strzeliłem jedną fotkę. Panowie od problemów z focusem mogliby obejrzeć i zobaczyć czy to jest podobne do ich "złych" fotek.

http://img693.imageshack.us/img693/8648/img3358r.jpg
    witam!
    Jako posiadacz 550d przeczytałem ten temat dość wnikliwie. Poza ogólnie wyrażaną pyskówką, parę osób podało przykłady zdjęć ale obyło się bez większego echa. Pozwoliłem sobie przekleić temat jednego użytkownika, który podał przykład zdjęcia ale nie zostało ono skomentowane.
    Mam taki sam sprzęt jakim robione było powyższe zdjęcie i podobne efekty. Dlatego prośba o komentarz do tego zdjęcia: czy jest ono akceptowalne w sensie ostrości, czy jest to mydło?

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomkod Zobacz posta
    witam!
    Jako posiadacz 550d przeczytałem ten temat dość wnikliwie. Poza ogólnie wyrażaną pyskówką, parę osób podało przykłady zdjęć ale obyło się bez większego echa. Pozwoliłem sobie przekleić temat jednego użytkownika, który podał przykład zdjęcia ale nie zostało ono skomentowane.
    Mam taki sam sprzęt jakim robione było powyższe zdjęcie i podobne efekty. Dlatego prośba o komentarz do tego zdjęcia: czy jest ono akceptowalne w sensie ostrości, czy jest to mydło?
    Technicznie nienaganne. Oczywiście, ktoś mógłby dorzucić do pieca że na f11 to i z kita by takie wyszło
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

Przyznam, że jak czytałem cały wątek to miałem trochę mętlik w głowie, czy aby dobra decyzją było kupno tej 550d. Ale jak narazie strzeliłem ok 2 tys zdjęć i wg mnie większość jest trafiona. Pomijam fakt jakichś poruszonych zdjęć lub błędów przy fotografowaniu bo mi jako amatorowi zdarzało się to często. Ogólnie nie narzekam na ta puchę jako amator (być może nieświadomy). Dzisiaj druknąłem test na FF/BF więc posprawdzam czy aby sie nie myli.
    Dodam, że body kupiłem w MM w Holandii (była dobra przecena) a Tamrona 17-50 VC W MM w Niemczech (Wybierałem z dwóch i oba wydały się super ostre - wziąłem nowy z pudełka). Co ciekawe Tamron kupiony u szkopów daje możliwość 5 letniej gwarancji po rejestracji na ich stronie. Nie wiem czy Tamron w Polsce oferuje coś podobnego.
    Jeśli będę miał chwile czasu to wkleję jakieś samle do oceny.

Domyślnie

@tomkod
    Na takich szkłach nie ma problemu. Poczytaj dokładnie ten wątek. Problem rozbija się o jasne stałki, np. C50mm f1.8 II
    Mam EOSa i jeszcze D...

Bywalec

Domyślnie

ja jeszcze nie zauważyłem tego problemu w mojej 550D ale nie twierdzę że nie istnieje ...może go nie dostrzegłem jako "laik-lanser"
    Ale jeśli faktycznie to wada tego modelu to zawsze warto działać w grupie, i jako zadośćuczynienia domagać się 7D :d

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez helldust Zobacz posta
    @tomkod
    Na takich szkłach nie ma problemu. Poczytaj dokładnie ten wątek. Problem rozbija się o jasne stałki, np. C50mm f1.8 II
    hmmm, jeśli rzeczywiście tak jest to cóż żyję w nieświadomości. Właśnie zabierałem się za kupno C85mm f/1.8 ale będe to musiał jeszcze raz przemyśleć a jak się zdecyduje to dokładnie sprawdzić w sklepie jak to działa.

Początki nałogu
    Miasto
    Jarosław

Domyślnie

myślę, że po części to wina obiektywów. Inaczej ostrzą na szerokim kącie inaczej na tele. Olympys ma chyba nawet odrębne mikroregulcje dla różnych ogniskowych. Jak już gdzieś pisałem mój 400d ma lekkie problemy na szerokim kącie z kitem i z 1,8/50, natomiast z 100-300usm idealnie trafia, wiec aparat musi być sprawny. Te błędy bf/ff to w dużej części bezwładność systemu i klasa czujników. W jedynkach pewnie są lepsze i precyzyjniejsze.

Strona 22 z 25 PierwszyPierwszy ... 122021222324 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów