Strona 21 z 25 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Chętnie bym przeczytał jakiś text autorstwa p. Janusza Body (którego wiedzę b. cenię) na temat bf, ff oraz wpływu odległości ostrzenia na ostrość przedmiotu.
    Kilka wypowiedzi wstecz był podany link do ciekawego artykułu; gdyby J. Body zechciał napisać coś podobnego, albo chociaż ustosunkować się do niego - byłoby świetnie.

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leotdi Zobacz posta
    witam Wszystkich,

korzystając z wątku mam pytanie :

Po kupieniu EF-S C 17-55/2.8 IS USM nie jestem do końca zadowolony ze współpracy z body (jest FF) w temacie ostrości. Wprawdzie po MK na +5 jest lepiej, ale do końca nie jestem zadowolony - zwłaszcza na krótszej ogniskowej (17-30mm). C50D kupiony w IV a obiektyw w VII br. (C50D kupiony razem z kitem 17-85) w Fotojoker.

http://www.e-csi.pl
    Witaj w klubie! Mam dokładnie to samo. Na krótkich dystansach (powiedzmy przy portrecie do 1go 2óch metrów bez korekty na 55 mm jest ok). Odejdę dalej, 4 do 5 m - jest FF. No więc korekta 2, 4 działki w tył i jest OK, ale na 17-24 mm cholerny BF. I tak w kółko. Ja na razie nie będę wysyłać sprzętu w świat. To moje hobby i mój byt od tego nie zależy. Choć takie zjawisko deprymuje mocno, to na razie cieszę się z tych udanych i fajnych (podobających się znajomym i modelom) ujęć Zobaczymy co będzie dalej.
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bob,
    przeczytaj to: www.accord-foto.pl

Niby wiadomo, a daje do myślenia.

Ciekaw jestem zdania o tym tekście Janusza Body (i innych użytkowników)

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    bob,
    przeczytaj to: www.accord-foto.pl

Niby wiadomo, a daje do myślenia.

Ciekaw jestem zdania o tym tekście Janusza Body (i innych użytkowników)
    Chętnie dowiedziałbym się, o który tekst chodzi, bo jak na moje oko, podałeś link do sklepu foto, niczego więcej.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar bob_
    Miasto
    woj. opolskie

Domyślnie

Może o to chodziło:
    http://www.accord-foto.pl/index.php?artykul=110
    Znamy to ;-) Nie jest to dla mnie żadna nowość. Odpowiedziałem tylko na wpis leotdi, potwierdzając że identyczny zestaw tendencje do podobnych zachowań.
    piątka, trochę szkła i gadżety

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Tak, właśnie o to... (wpisałem niepełny link, ale na upartego można było znaleźć).
    Dzięki i polecam

Uzależniony

Domyślnie

Kpiny se robicie waszymi problemami z AF. Zadręczacie siebie i innych więc tylko część waszych postów przeczytałem.
    Poczytajcie instrukcję obsługi aparatu i włączcie myślenie.
    -Żadnych nadziei nie miejcie robiąc Kitem w dwa miesiące po zakupie aparatu.
    -Automatyczny wybór punktu AF jest WŁAŚNIE automatyczny i nie wie nic o waszym wyborze (o ile w ogóle wiecie gdzie chcieli byście mieć ostro)
    -Canon 450 - 550 zapewnia odpowiednią czułość centr.krzyżowego pkt.AF dla obiektywów z F min 2,8 lub jaśniejszych!. Starsze wers. nie miały centralnego punktu krzyżowego
    -żadnej niestety nadziei na zrobienie dobrego zdjęcia mieć nie możecie, jeśli dopiero zaczynacie robić lustrzanką .
    -żadnej nadziei na przypadkowo dobre technicznie zdjęcie jeśli zaczynacie z kitem.
    -małe szanse na dobre zdjęcie jeśli zaczynacie z lepszym ale ciemnym (F4-5,6) obiektywem.
    -żadnej nadziei na super ostre i czyste zdjęcie jeśli nie macie wprawy w obrabianiu RAW-a.
    -Nie chcę nikogo rzecz jasna dołować ale widzę wśród narzekaczy samych laików po przejściach z kompaktami i komórkami więc do roboty. wiele trzeba jeszcze się nauczyć aby wyrosnąć z naiwnej wiary że to aparat robi zdjęcie a nie WY! właśnie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

już kiedyś podawałem ten link :

http://www.foto.com.pl/obiektywy-sp/...ow-cz2?start=1

Popatrzcie dokładnie na obie tabele.

Jak widać każdy obiektyw ma zróżnicowane współczynniki mikroregulacji w zależności od odległości. Obiektywy zoom mają różne współczynniki dodatkowo zależne od ogniskowej.
    Cóż, w tym momencie pada mit jednopunktowej mikroregulacji obiektywu.
    Prawdą jest, że odchyłka rzędu plus minus 5 jednostek jest praktycznie dopuszczalna ponieważ tyle wynosi zwykły błąd ostrzenia na ten sam punkt przy tych samych parametrach bazowych. Zatem jeśli wykonamy serię zdjęć z ostrzeniem dokładnie na ten sam obiekt ze statywu, tej samej odległości, ogniskowej itd. i za każdym razem ostrzymy z różnych ustawień rozostrzenia (raz dalej, raz bliżej) to rozrzut wyników będzie pokrywał się z zakresem plus minus 5 jednostek co oznacza pole rozrzutu tolerancji autofocusa rzędu 10 jednostek.
    Wynika z tego, że rozrzut współczynnika mikroregulacji nie przekraczający 10 jednostek jest do przyjęcia.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez leotdi Zobacz posta
    już kiedyś podawałem ten link :

http://www.foto.com.pl/obiektywy-sp/...ow-cz2?start=1

Popatrzcie dokładnie na obie tabele.

Jak widać każdy obiektyw ma zróżnicowane współczynniki mikroregulacji w zależności od odległości. Obiektywy zoom mają różne współczynniki dodatkowo zależne od ogniskowej.
    Cóż, w tym momencie pada mit jednopunktowej mikroregulacji obiektywu.
    Prawdą jest, że odchyłka rzędu plus minus 5 jednostek jest praktycznie dopuszczalna ponieważ tyle wynosi zwykły błąd ostrzenia na ten sam punkt przy tych samych parametrach bazowych. Zatem jeśli wykonamy serię zdjęć z ostrzeniem dokładnie na ten sam obiekt ze statywu, tej samej odległości, ogniskowej itd. i za każdym razem ostrzymy z różnych ustawień rozostrzenia (raz dalej, raz bliżej) to rozrzut wyników będzie pokrywał się z zakresem plus minus 5 jednostek co oznacza pole rozrzutu tolerancji autofocusa rzędu 10 jednostek.
    Wynika z tego, że rozrzut współczynnika mikroregulacji nie przekraczający 10 jednostek jest do przyjęcia.
    he! akurat w tym zakresie to mi się mieści, ale cóż z tego Nie po to kupowałem lustrzankę, aby po zmianie ogniskowej przy niej "majstrować"
    Ostatnio edytowane przez leotdi ; 27-08-2010 o 13:57 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nozanu, ale wyjechałeś!
    No, po takim debiucie szybko zostaniesz forumowym mądralą...
    Dawno nie czytałem takich dyrdymałów. No i ten ton (mentorski).
    Wyluzuj...

Domyślnie

Witam.
    Pożyczyłęm od brata 550D, podpiąłem EF 500mm 1.8 II i zrobiłem kilka fotek przez balkon. Ustawiłem AF na punkt centralny. Sprawdzałem na różnych przysłonach i czasach. No i.... zmartwiłem brata. Zdjęcia to loteria, przeważnie FF, ostrość ucieka gdzieś w prawą stronę. Dodam, że obiektyw podpięty do 450D oraz 50D bez żadnych ustawień microadjustacji trafia idealnie w punkt, ostro jak trzeba.
    Wychodzi więc, że to chyba jakiś babol tego modelu przy współpracy z jasnymi obiektywami. Podpiąłem 24-105L i jest OK, 70-200 f4L IS i też dobrze, 17-85 f4-5.6 IS mimo że mydli jak mydełko FA to też trafia w punkt.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przepraszam za błąd, oczywiście chodzi o obiektyw EF 50mm 1.8 II.
    Ostatnio edytowane przez helldust ; 27-08-2010 o 14:50 Powód: Automerged Doublepost
    Mam EOSa i jeszcze D...

Strona 21 z 25 PierwszyPierwszy ... 111920212223 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów