Cytat Zamieszczone przez Rufi Zobacz posta
Czy może ktoś,w dość przystępny sposób opisać,jak najprościej sprawdzić,czy wyżej wymienione problemy z AF występują w 550D.Wydaje mi się,że mój ostrzy dobrze ale może żyje w nieświadomości jak napisał Worms.Problem może dotyczyć wielu użytkowników,ale nie wszyscy wiedzą jak sprawdzić swoją puszkę.
Najprościej jest sprawdzić za pomocą jasnego obiektywu, np. 85/1.8, na pełnym otworze przysłony, odległość ostrzenia przynajmniej 5m. Nie stwarzać dodatkowych kłopotów typu kiepskie światło czy brak wyraźnych krawędzi. Po prostu sfotografuj np. pudełko po aparacie. Możesz użyć czegoś jako punkt odniesienia. Oczywiście aparat na statywie lub czymś w podobie, wężyk albo samowyzwalacz.

Poniżej zdjęcie i cropy z mojego pierwszego egzemplarza (to nie-Ernestowy) z 85/1.8, chyba pomiędzy dwoma regulacjami na Żytniej. Puszki w odległościach 30, 40, 50 itd. od płaszczyzny ostrzenia. Odległość 10m. Tu akurat piękny, prawie 10% front focus. Dla porównania ostatnie ostrzone CDAF.

A tak to wygląda ostrzone 550d ale CDAF. Podobnie tym samym obiektywem ze staruszkiem 20d.