Strona 13 z 25 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Szkoda.

Natomiast mam wrażenie, że nie rozumiesz co to jest hiperfokalna.

Miasto
    kalisz

Domyślnie

rozumiem tak napisałem .
    Odległość hiperfokalna to mierzona od aparatu fotograficznego lub kamery odległość, na którą trzeba ustawić ostrość, by uzyskać jak największą głębię ostrości, czyli przestrzeń, w której obiekty wydają się ostre. Inaczej mówiąc, jest to najmniejsza odległość, na którą trzeba ostrzyć, by głębia ostrości kończyła się w nieskończonej odległości (ostrość "po horyzont"). Głębia ta zaczyna się w połowie odległości między aparatem a odległością hiperfokalną i kończy w nieskończoności.

Odległość hiperfokalna zależy od konkretnej wartości przysłony oraz ogniskowej obiektywu[1], a do jej ustawienia przydatna jest skala głębi ostrości nanoszona na obudowach wielu obiektywów.
    CANON 1dsmkII,5D,5DmkII,7D:SZKŁA
    50 F1,4.20 F1,8.24-105 L.70-200 L.18-50 F2,8.10-20 F4-5,6.15mm FISH-EYE.85mm F1,8.100mm F2,0.Canon ST-E2 Canon Speedlight 580ex II Canon Speedlight 430EX II.TAMRAC EXPEDITION 2.MANFROTTO 055XPROB + Manfrotto 808RC4 3D head.

Domyślnie

W takim razie ja nie wiem jaki ma związek hiperfokalna z mikrokalibracją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akwidzynski Zobacz posta
    Okazał się, ze sprzet mam jeszcze na gwarancji, czyli zrobią to za freeko Oczywiscie dam znac co z tego wyszło. Jak będzie ok to zostawie system Canona, jak nie to sprzedaje bez dwóch zdań.
    Mnie akurat nie mieści się w głowie, że firmy produkujące teraz sprzęty i to nie tanie wypuszczają takie buble
    Pozdrawiam
    Daj znać koniecznie jak sprawuje się po wizycie w serwisie. Sam stoję przed dylematem czy zmienic na serie dwucyfrową czy oddac do serwisu.

pozdr
    chesky

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Śmiem cytować

Cytat Zamieszczone przez djivo Zobacz posta
    5mkII mam nówkę sprzęt mam maksymalnie 40tyś klatek tak więc z serwisem to może Pan ze swoim sprzętem latać.....
    .... niedawno zmieniłem sprzęt na nowy 5dmkII ma 2 tygodnie i naprawdę może 4k klatek
    i

....
    Planuję teraz 1DS mkII może rozwiąże moje problemy z autofocusem ....
    ... aHasela i tak kupię łatwo policzyć czy się opłaca...

???

Apropo's mikro kalibracji. Canon zaleca kalibrowanie zoomów na długim końcu.

Cytat Zamieszczone przez jaura Zobacz posta
    ....
    Zaczynam czuć się winny, że kupiłem sobie taki tani badziewny sprzęt.....
    550 to tania lustrzanka. 10 krotnie tańsza od 1Ds3. W relacji do aut to różnica mniej więcej jak między Punto a Mercedesem. Odnoszenie tani/drogi do zasobności własnej kieszeni będzie zawsze mocno relatywne. Znam takich dla których 50k to "niedrogo" i takich dla których 500 zł to kupa kasy. Jakoś tak jest w tym naszym kraju, że ludziska muszą się pokazać. W domu syf, biednie i drzwi zastawione snopkiem, bo taniej, ale przed blokiem wypasiony merc.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Miasto
    kalisz

Domyślnie

Janusz ktoś musi być mądrzejszy i zakończyć Twoje cytowanie pozdrawiam nic więcej nie napiszę .....
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A ja znam takich fotografów co przed domem merc a w firmie 50d
    Ostatnio edytowane przez djivo ; 29-07-2010 o 08:42 Powód: Automerged Doublepost
    CANON 1dsmkII,5D,5DmkII,7D:SZKŁA
    50 F1,4.20 F1,8.24-105 L.70-200 L.18-50 F2,8.10-20 F4-5,6.15mm FISH-EYE.85mm F1,8.100mm F2,0.Canon ST-E2 Canon Speedlight 580ex II Canon Speedlight 430EX II.TAMRAC EXPEDITION 2.MANFROTTO 055XPROB + Manfrotto 808RC4 3D head.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Janusz ktoś musi być mądrzejszy i zakończyć Twoje cytowanie.....
    Mówiłem, że od początku usiłujesz mnie urazić i że nie dasz rady.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał

Domyślnie

Parę dni nie zaglądałem tutaj a tu jakaś wojna się zaczęła zamiast odpowiedzi na moje pytanie. Temat dalej się ciągnie a żaden z żalących się na swoje 550D nie dał żadnego konkretnego przykładu tego "żałosnego" działania autofocusa. Jedyne zdjęcia dotyczą 500D (to te robione przez akwidzynskiego).
    Ja jestem coraz bardziej zadowolony z aparaciku, różnica w stosunku do kompakta kolosalna. Niestety większość zdjęć robię na razie w domu albo w piaskownicy z bliska więc nie dopadła mnie chyba zmora nieostrych krajobrazów. Jeden dałem jako przykład ale nikt się nie wypowiedział.

jura google prawde ci powie wpisz 550d autofocus zaraz na początku sypią się wątki na dp.preview tam też za granicą ludzie nie umieją robić zdjęć.A sprzęt masz albo stary albo za tani...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zdaje się że już drugi link prawdę Ci powie
    O który link konkretnie ci chodzi - mój google jakoś dziwnie sortuje wyniki i drugi link chyba nie jest tym o czym myślałeś.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Podpisuję się pod Piotru26,ja również jestem zadowolony z swojego 550D,być może nie wiem na co zwracać uwagę i nie widzę problemu,może problem widać na lepszych obiektywach,ja niestety mam tylko kita,może ktoś z osób które mają problem dadzą jakieś fotki i dokładnie opiszą co tam nie gra,żeby można było samemu sprawdzić i zobaczyć czy ta "wada","niedoskonałość",czy tam jak to nazwać występuje u mnie.
    EOS 550D C18-55,C55-250,C50 1,8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Apropo's mikro kalibracji. Canon zaleca kalibrowanie zoomów na długim końcu.

Hmm jest to jakoś podparte argumentami? Dla krótkich lufek to rzeczywiście ma sens, bo na szerokim końcu jest łatwiej, mimo wszystko ciekawi mnie dlaczego akurat tak, a nie inaczej ;-)

Strona 13 z 25 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów