Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotru26 Zobacz posta
    MariuszJ - jak nowy 550D z Niemiec?
    Witam, stałem się posiadaczem nowej puchy Mariusza, tej która przyszła z Niemiec. AF działa prawidłowo, celuje tam gdzie trzeba zarówno z jasnymi stałkami jak i zoomami.
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kat.raf Zobacz posta
    Moja zabawa z 550D to zaledwie tydzien. Nie mialam jeszcze okazji zrobic wielu zdjec, ale po przesiadce z wysluzonego 400d chcialam zobaczyc jak to nowe cudenko chodzi. No i po kilku pstrykach tez odnosze wrazenie ze auto focus nie tam ostrzy gdzie bym chciala. Zaznacze ze nie bylam wczesniej na tym czy innym forum i o problemie z focusem nie czytalam.

Robie glownie zdjecia krajobrazow, obiektyw - Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II, sprzet zakupiony w Anglii.

Wrzuce jakies linki po porzadnym wymeczeniu aparatu.
    Pozdrawiam
    Poprzednio miałem 400D. Muszę powiedzieć, że na takich samych motywach /krajobrazach/ procent prześwietlonych zdjęć robionych 550D jest zdecydowanie wyższy niż na starym poczciwym 400D. Czy ktoś ma może takie same spostrzeżenia ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Jestem tu nowy i mam problem z FF w EOS 500D obiektyw kitowy 18-55 oraz troszkę mniejszy FF na 35-700. W dziale tips&trick wyczytałem o domowym sposobie regulacji luster w body. Opis dotyczy 300D, czy ktoś z Was wie moze czy w 550D można dokonać takiej samej regulacji ? Sprawdzałem w aparacie i nie mam takie śrubki po prawej stronie (patrząc na wprost aparatu) jedynie jest śrubka centalnie w środku oraz jakiś "dzyndzel" po lewej stronie.
    http://canon-board.info/showthread.php?t=15851

Pozdrawiam
    Adam

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Posiadam 500D i dopadł mnie problem FF w obiektywach 18-55 oraz 75-300. Patrząc na foty z 300D po lewej stronie jest śrubka do ustawienia, natomiast w moim aparacie jej brak. Na wprost jest coś jakby śrubka oraz po lewej stroni jest coś jakiś "dzyndzel" Oto fotka:
    http://www.pup.kartuzy.pl/pliki/20100725431.jpg

Z gory dziękuję za odpoweidz.

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Nie z lekarstwem na podawane problemy ale z przypomnieniem o pewnym uwarunkowaniu.
    Czy przypadkiem nie oczekujecie posługując się najtańszym sprzętem i na kitowych szkłach - efektów "profi"?
    Oprócz ceny - czymś seria x.. różni się chyba od 1Ds poza uszczelkami?
    Szkła typu "kit" od eLek?
    Może zamiast analizować powiększenia po 100 czy więcej % - zmniejszać do wielkości prezenacji w necie czy robić odbitki - albumowe...
    I wtedy większości problemów najnormalniej nie widać!
    A jak komuś nadal plakat 2x3m nie wychodzi z pożądaną jakością - chyba trzeba inwestować w sprzęt.
    Nie pisze tego by drażnić tych co tanimi aparatami - cieszcie się tym co macie i róbcie zdjęcia zamiast się zadręczać!
    Naprawdę: jak się chce psa uderzyć to kij się zawsze znajdzie :-(
    Nie grzebać; nie marudzić - robić! :-):-):-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Hmmm moze i masz racje, ale jak wytłumaczysz ze AF łapie przed obiektem w aparace ktory jest kilka razy droższy niż zwykły kompakt ? oraz to że znajomy majac Olka E-520 robi foty jak żyleta na kitowych obiektywie. Troszkę to dziwne. Moim zdaniem tak nie powinnio być.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hekselman, jakoś nie po polsku piszesz, mało zrozumiałem. FF i BF nie mają nic wspólnego z klasą sprzętu. Nie chce mi się tłumaczyć prostych rzeczy...

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    FF i BF nie mają nic wspólnego z klasą sprzętu
    Niewiele wniosłeś poza nabiciem sobie licznika ale rozumiem: nie chce ci się...
    No cóż - nawet gdyby ci się chciało jak wytłumaczysz istnienie funkcji MICROADJUST w niektórych tylko modelach aparatów? Wiesz jakich?

Poczytaj może ze zrozumieniem co piszą tu ludzie którzy wydali niemałe pieniądze na najprostsze z serii Canona lustrzanki.
    Napędzeni informacjami z netu zamiast cieszyć się nowym aparatem - chcą grzebać we wnętrzu żeby sobie coś ...usprawnić!
    To podaj im jakieś rozsądne lekarstwo a jak ci się nie chce TO NIE PISZ.
    Bo ja nadal będę twierdził:
    Kupiliście najtańsze aparaty!
    Ten typ tak ma!
    Nie wolno grzebać w aparacie - bo może być gorzej!
    Nie należy oglądać zdjęć pod mikroskopem czy są i d e a l n i e w punkt skoro na normalnej wielkości zdjęcia po najprostszym podostrzeniu tego nie widac!

Jeśli zaś chodzi o porównywanie.
    Można porównywać jedynie zdjęcia robione w identycznych warunkach, z jednakowymi nastawami - i porównywać je w identyczny sposób. Chętnie obejrzę takie same zdjęcia z Olka; taniego kompaktu i lustrzanki - będzie co p o r ó w n y w a ć.
    Precyzja ustawienia ostrości to nie jedyny parametr zdjęcia więc może "Olek" zaspokajać niektórych fotografujących pod tym względem - ja uznałbym go za porównywalny gdybym jeszcze mógł założyć do niego coś w rodzaju 35/1.4 czy 70-200/2.8...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Pokażcie zdjęcia, bo moim zdaniem to kwestia matrycy, a nie problemów BF/FF
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akwidzynski Zobacz posta
    ..... Na wprost jest coś jakby śrubka oraz po lewej stroni jest coś jakiś "dzyndzel" Oto fotka:
    http://www.pup.kartuzy.pl/pliki/20100725431.jpg

Z gory dziękuję za odpoweidz.
    Czy Ty przypadkiem podniosłeś lustro palcem i przykleiłeś je tą taśmą? Tego się NIE ROBI. To najprostszy sposób żeby uszkodzić AF. Główne lustro ma pod spodem lustro od AF i zabieranie się za to palcami i jeszcze taśmą samoprzylepną to nie jest najlepszy pomysł. Lustro palcem to można było podnosić w starych lustrzankach bez AF. Dolne lustro jest na zawiasach. Jeśli naruszysz geometrię i przestanie być idealnie prostopadłe do osi optycznej obiektywu to... może trochę kosztować.

Tak ogólnie to od regulacji to jest serwis. User może więcej zepsuć niż naprawić.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 7 z 25 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów