Ten sam obiektyw z 350D i 50D zachowywał się zdecydowanie lepiej i ostrzył tam, gdzie chciałem. Innych body Canona nie miałem na dłużej w ręku.
Nie pisałem że to tylko przy szerokim kącie. To ostrzenie dużo przed obiektem występuje z kitem i tym 17-85 na KAŻDEJ ogniskowej, więc to raczej nie o to tu chodzi.
Odrobiłem lekcje i sprawdziłem gruntownie co trzeba. Niestety z moim body to nie działa. Sprawdzałem i maksymalna ostrość zawsze była dużo bliżej niż by to z podziałki wynikało.
Obserwowałem nastawy, które w 17-85 ustalał AF i np. przy obiekcie w odległości 10m podziałka ustalała się mnie więcej po środku między 10 a nieskończonością a faktyczna maksymalna ostrość była np. na 5m.
Jak ostrzyłem na dalekie obiekty, to na podziałce było "ponad" nieskończoność a i tak maksymalna ostrość była na kilkanaście metrów.
Przy użyciu LV podziałka ustalała się jeszcze bardziej poza nieskończonością i ostrość wreszcie była OK.
Dokładnie tak samo jest na kicie z tym że tam nie ma podziałki, ale widzę w którą stronę obiektyw "kręci" mordką gdy po ustaleniu ostrości przez AF doostrzam w trybie LV.
Wygląda na to, że moje body ma BF i oby to tylko o to chodziło. Ale obawiam się, że problem jest bardziej złożony, bo zdjęcia tablic testowych (odległosći 0,35-1,50m) z użyciem szkła 17-85 były dobre i ostrość była w punkt albo z lekkim BF... No biez poł litra nie rozbieriosz :-?
Nie martwiłoby mnie to, gdybym nie miał w rekach tych samych obiektywów z innymi body (350D i 50D) i na których wszystko było OK a przynajmniej duuuużo lepiej niż u mnie.
Zresztą pisałem w pierwszym poście w tym wątku, że sprawdzałem w salonie FJ kilka innych obiektywów i też nie było wesoło (poza L-ką 70-200/4).
Myślę, że sprzęt za tyle kasy powinien się lepiej spisywać. Nie po to wywalałem prawie 3 koła, żeby robić z zdjęcia tylko w LV aby mieć dobrą ostrość, bo w tym trybie kompakty są lepsze, wygodniejsze w użyciu i... szybsze. 2800 zł za "kompakt" z wymienną optyką do którego muszę redukować swojego 550D to przynajmniej 2 razy za dużo
Zachciało mi się nowinek i filmowania. A w tej cenie można było kupić body 50D, ech... :sad:
--
Jarek
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Żle, źle, źle! Miało być: "...moje body ma FF..."![]()