Strona 4 z 25 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Dopiero zaczyna Awatar serafin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta

Nie wiem za bardzo co Ci poradzić, wiem bowiem co Cię czeka jak wyślesz aparat na Żytnią.

Tyle, że nie ma innej drogi. Może zasypanie serwisu felernymi 550d coś zmieni w podejściu Canona do problemu. To jest za droga zabawka, żeby odpuszczać.

W tej chwili podstawową siłą jest oddziaływanie informacyjne przez internet. Dobrze by było, żeby ktoś zdał sobie sprawę z tego, że pozostawienie tego problemu bez rozwiązania może na dłuższą metę się Canonowi mało opłacać. Ja w każdym razie nie zamierzam być cicho w tej sprawie.
    MariuszJ wyśli puszkę do serwisu Niemieckiego/może to dziwnie zabrzmi/
    koszta wysłania są nieduże a jakość napraw o wiele większa. A co do ceny naprawy to o niewiele większa od polskiej i do tego nie nabijają klientów w butelkę. Kumpel ma przejścia z naszym kochanym serwisem w Wawce i okazało się że po dwóch płatnych naprawach znów padło to samo. Napisał do Canon Europa i ....... bezpłatnie wymienili mu na nową. poprostu serwis w Wawce jest do ****! Na forum CB dwóch gości miało problem z AF w 7D, mniej więcej to samo co w 550 i nic Żytnia nie zdziałała. Porażka.

a 550D fajna pucha.....

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serafin Zobacz posta
    MariuszJ wyśli puszkę do serwisu Niemieckiego/może to dziwnie zabrzmi/
    koszta wysłania są nieduże a jakość napraw o wiele większa. A co do ceny naprawy to o niewiele większa od polskiej i do tego nie nabijają klientów w butelkę. Kumpel ma przejścia z naszym kochanym serwisem w Wawce i okazało się że po dwóch płatnych naprawach znów padło to samo. Napisał do Canon Europa i ....... bezpłatnie wymienili mu na nową. poprostu serwis w Wawce jest do ****! Na forum CB dwóch gości miało problem z AF w 7D, mniej więcej to samo co w 550 i nic Żytnia nie zdziałała. Porażka.

a 550D fajna pucha.....
    Berlin się już poddał, sprawa jest wyżej. Serafin, ja przede wszystkim chwalę bogów za to, że zdecydowałem się kupić ten aparat od Towersa i nie zostałem przez to z problemem sam na sam z Canonem.

550d to fajna pucha. Niestety, na podstawie mojego egzemplarza i kilku osób, których nicki przewijają się w moich PW - tylko na papierze, na DPreview i na Optycznych.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

- tylko na papierze, na DPreview i na Optycznych.
    dlatego te serwisy traktować z przymrużeniem oka a częściej czytać fora.

Raczej takich problemów byś nie miał z d90+16-85.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez serafin Zobacz posta
    dlatego te serwisy traktować z przymrużeniem oka a częściej czytać fora.

Raczej takich problemów byś nie miał z d90+16-85.
    Serafin, to ja piszę na tych forach
    Byłem jednym z pierwszych tu użytkowników 550d i spełniam dziejową misję

System Nikona znam na tyle, żeby stwierdzić że tak ewidentne i zbiorowe babole jak z 550d i 7d się tam nie zdarzają.

Jak to mawiał profesor Tarantoga, gazety najlepsze są jak się odleżą. Można to powiedzenie rozszerzyć na kupowanie elektronicznych gadżetów.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Bez urazy, ale nie widzę nic fajnego w d90. Obrazowanie w tym aparacie jest bardzo kiepskie i 100 razy lepiej wyglądają zdjęcia z 350D niż z wyżej wymienionego modelu Nikona.

Mariuszowi pewnie wymienią puszkę i będzie OK. Wątpię żeby to był taki mega problem na skalę światową. Co nie zmienia faktu, że cała sprawa jest żenująca, bo skoro ktoś płaci tysiące złoty to powinien dostać produkt sprawny, a w razie problemów natychmiast naprawiony lub wymieniony na inny. W końcu i tak dużą część płaci się za markę, a w takich sytuacjach tą markę można sobie wsadzić w d.

Miałem podobne przejścia tylko z obiektywem Sigmy i wiem jakie to jest osłabiające, bo generalnie człowiek jest bezsilny i zdany na łaskę serwisu.
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Domyślnie

Byłem jednym z pierwszych tu użytkowników 550d i spełniam dziejową misję
    Tak, wiem, wiem często z chęcią przychodziłem do wątku założonego przez Ciebie (test 15-85/18-200)

System Nikona znam na tyle, żeby stwierdzić że tak ewidentne i zbiorowe babole jak z 550d i 7d się tam nie zdarzają.
    no właśnie , że w N występuje kiks z gumami np. w d700, sprzęt za 7600 pln i odklejająca się z dwuwarstwowe taśmy

nikon powinien wyciągnąć wnioski i poprawić ten problem z gumami. tym bardziej ze dotyczy to tez wyższych modeli. Ciecia kosztów, cięciami, ale kontrola jakości powinna być większa

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez myslidar Zobacz posta
    Bez urazy, ale nie widzę nic fajnego w d90. Obrazowanie w tym aparacie jest bardzo kiepskie i 100 razy lepiej wyglądają zdjęcia z 350D niż z wyżej wymienionego modelu Nikona.
    Jakość obrazka była powodem wstawienia do szafy D70 i powrotu do Canona, tym razem w cyfrowej wersji Uległem jednak zakupofilii i zamiast poprzestać na całkiem udanym wakacyjnie zestawie 1000d+18-200+50, zamarzyło mi się filmowanie i fajne wysokie ISO - szkoda, że bez możliwości robienia wielu rodzajów zdjęć, na których mi zależy i z których nie zrezygnuję.

Mariuszowi pewnie wymienią puszkę i będzie OK. Wątpię żeby to był taki mega problem na skalę światową. Co nie zmienia faktu, że cała sprawa jest żenująca, bo skoro ktoś płaci tysiące złoty to powinien dostać produkt sprawny, a w razie problemów natychmiast naprawiony lub wymieniony na inny. W końcu i tak dużą część płaci się za markę, a w takich sytuacjach tą markę można sobie wsadzić w d.

Miałem podobne przejścia tylko z obiektywem Sigmy i wiem jakie to jest osłabiające, bo generalnie człowiek jest bezsilny i zdany na łaskę serwisu.
    Jak się u mnie skończy, mam nadzieję dowiedzieć się na początku przyszłego tygodnia. A co do skali problemu - podejrzanie dużo ludzi opisuje swoje przygody z 550d tym samym językiem. Zresztą z 7d podobnie. Coś tu śmierdzi.
    Entuzjastyczny Neofita

Coś już napisał

Domyślnie

Poczytaj o nikonie d90 zobaczysz co to znaczy ,, dużo,, narzekania ze strony użytkowników.

Domyślnie

Mariuszowi pewnie wymienią puszkę i będzie OK. Wątpię żeby to był taki mega problem na skalę światową.
    Śledzę ten temat również na forum dpreview.com.
    Tam też ludzie zgłaszają regularne problemy z FF/BF, oraz to o czym Mariusz pisze - loteria w działaniu AF z jasnymi szkłami.

U Nikonowców problemy z AF też nie są czymś wyjątkowym.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

J... zamarzyło mi się filmowanie i fajne wysokie ISO - szkoda, że bez możliwości robienia wielu rodzajów zdjęć, na których mi zależy i z których nie zrezygnuję.

Jak się u mnie skończy, mam nadzieję dowiedzieć się na początku przyszłego tygodnia. A co do skali problemu - podejrzanie dużo ludzi opisuje swoje przygody z 550d tym samym językiem...
    I jak? Wyjaśniło się już coś? Bardzo jestem zainteresowany, czy udało się Koledze rozwiązać problem ze sprzętem.

Ja wczoraj cały dzień bawiłem się 17-85/4-5.6 IS USM pożyczonym od kolegi. Wiem, że nie jest to szczyt optyki (straszne aberracje w całym zakresie ogniskowych i przesłon, mydło na szerokim kącie), ale powinien ostrzyć dobrze -- w zestawieniu z kolegi 350D było wszystko OK, sam sprawdzałem. Niestety moja pucha zachowuje się z tym szkłem podobnie jak z kitowym obiektywem, w niektórych sytuacjach trochę lepiej (tablicach testowe, zdjęcia z bliska ale tylko przy świetle dziennym), w niektórych gorzej (loteria w świetle żarowym). Niekorzystne efekty działania AF widać nie tylko w podglądzie 100% ale nawet 25%. Zestaw na przykład (podobnie jak z kitem) nie umie wyostrzyć na dalekie obiekty upierdliwie ustawiając maksymalną ostrość dużo bliżej. I tak np. robię fotkę kościołowi ostrząc na wieżę (jakieś 150m ode mnie) a najlepszą ostrość mają drzewa na skraju (tak!) kadru, które są 15m ode mnie. W LV (oczywiście nie w "trybie szybkim") wszystko jest OK.

Ech zastanawiam się, czy chce mi się walczyć z serwisem i czy nie pogonić sprzęt do ludzi. Może komuś działanie aparatu nie będzie przeszkadzać albo będzie miał więcej cierpliwości i samozaparcia do użerania się z serwisem kupując okazyjnie aparat na aukcji -- mam zamiar uprzedzić ewentualnych kupujących o problemach. Już raz to przechodziłem kilka lat temu i mimo pomyślnego zakończenia sprawy (3 następujące po sobie wysyłki na Żytnią i ostatecznie wymiana sprzętu) nie mam ochoty na powtórkę z rozrywki.

--
    Jarek
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Strona 4 z 25 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów