Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Domyślnie Działanie autofocusa w 550d

Witam

Na kilku forach czytałem o problemach z FF/BF w Canonach 550d.
    Czy ktoś się orientuje, czy zjawisko to jest powszechne w tych puszkach czy też są to wypadki jednostkowe?

Pytam dlatego, że przymierzam się do zmiany Olympusa z kitami na Canona bądź Nikona. W grę wchodzą Canon 550d, bądź Nikon d90.

Największą bolączką w moim Olympusie E-520 były problemy z Front Focusem, więc mam mały uraz ;]

Jeśli wybiorę Canona, w zupełności wystarczą mi obiektywy:
    - Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS
    - Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
    - Canon EF 50mm f/1.8 II
    i być może kiedyś: Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS

Nie biorę pod uwagę obiektywów innych firm, właśnie ze względu na podatność ich na FF/BF (przynajmniej tak wyczytałem).
    Głównie obawiam się zachowania EF 50mm - jestem świeżo po przeczytaniu traumatycznych przeżyć z FF/BF jednego z użytkowników forum na dpreview.com

Zastanawiałem się nad Canonem 50d, ponieważ ma możliwość mikroregulacji focusa, jednak przymierzyłem się do niego w sklepie i ... no cóż to kobyła wielka jest a ja robię zdjęcia przy okazji wyjazdów z rodziną a nie odwrotnie.
    Z powodu ciężaru i wielkości skłaniam się również ku 550d a nie Nikonowi.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jestem Niechcącym i Samozwańczym Szefem Lokalnego Kółka zdegustowanych współpracą 550d z jasnymi szkłami. Jeżeli kupujesz w sklepie, gorąco radzę sprawdzenie obrazka z 550d+50/1.8 w odległości ostrzenia większej niż 5m. Jest wysoce prawdopodobne, że zastanowisz się nad zakupem tego zestawu.

Nie chcę uprzedzać faktów, moja "sprawa" jest w toku (od dwóch miesięcy czyli od zakupu 550d). Zdam relację.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

1. Tak, oczywiście 550D został zbudowany po to, aby źle działać.
    2. Tak, oczywiście, 50/1.8 to bardzo dobry przykład obiektywu z pewnym AF.

A już poważniej: uważaj na to, co czytasz w internecie. Czytanie takie czasami kończy się większą traumą, niż używanie 550D Nie daj się zwariować...

Zaś co do sprzętu: 550D nie jest (wbrew opinii niektórych tutaj :P) sprzętem z AF z topowej półki, w amatorskich zastosowaniach jednak nie powinien sprawiać problemów.
    Wybieranie 50/1.8 pod kątem poprawności pracy AF nie jest jednak dobrym krokiem...
    Aparaty, obiektywy, lampy.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jagular - jakie masz doświadczenia w tym względzie - 550d + jasne stałki?

W tej chwili szukam osoby, która potwierdzi, że AF z powiedzmy 85/1.8 łapie jej ostrość w tym samym miejscu w którym robi to CDAF, począwszy od odległości ostrzenia około 5m. Z tego mojego szukania skutek jest natomiast taki, że ujawniło się już kilka osób z tym samym problemem.

Gdyby nie Towers i jego pomoc w rozwiązywaniu tego problemu, byłbym dobity na amen. W tej chwili czekam na decyzję centrali co do mojego aparatu, którego zachowania nikt w Europie nie może zmienić. Nie tkwi ono bowiem prawdopodobnie w optyce, a w oprogramowaniu.

Sprawa została zauważona dopiero przez jednego recenzenta (http://www.expertreviews.co.uk/digit...canon-eos-550d), a dość wolno wychodzi na wierzch bo w końcu to półka amatorska i mało kto przykręca tu coś wyrafinowanego. Przypuszczam, że skończy się to updatem firmwaru, ale cała sprawa mocno nadszarpnęła moje zaufanie do Canona, nie mówiąc o polskim serwisie, do którego nieopatrznie wysłałem mój aparat 2 razy.
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Nie mam dużych doświadczeń z 550D. Myślę jednak, że działa to co najwyżej trochę lepiej, niż w reszcie starszych XXXD (piszę głównie o 350D i 400D). Czyli bardzo często źle i niedokładnie. I w tym upatruję prawdopodobne źródło problemu...

85/1.8, czy 50/1.8 to nie są obiektywy zbyt wyrafinowane. Myślę też że ewentualne problemy wyjdą szybciej, niż w przypadku wyższych modeli - w końcu o wiele więcej ludzi kupi to 550D...

Może nieco pomogę pisząc, że mój 50/1.8 ma czasami nawet do kilkudziesięciu % pomyłek w dobrych warunkach i statycznym kadrze na jedynce. W przypadku scen dynamicznych nawet nie ma sensu go używać.

Czy problemy są powtarzalne (tj. przestrzela zazwyczaj o podobną wartość i w tym samym kierunku)? Czy jest lepiej/tak samo na środkowym punkcie? Próbowałeś totalnie statycznych testów na jakichś kontrastowych powierzchniach?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A propos tego testu:
    Testujący opisuje występujące od czasu do czasu problemy z front focusem. Niemniej opisuje, że tak samo zachowywały się 450D i 500D.

Wydaje mi się, że to może potwierdzać moją teorię o tym, że nie jest to tylko wada 500D, ale to wada XXXD.

It`s not a bug. It`s a feature!
    Ostatnio edytowane przez jagular ; 08-06-2010 o 19:25 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jagular Zobacz posta
    Zaś co do sprzętu: 550D nie jest (wbrew opinii niektórych tutaj :P) sprzętem z AF z topowej półki, w amatorskich zastosowaniach jednak nie powinien sprawiać problemów.
    Wybieranie 50/1.8 pod kątem poprawności pracy AF nie jest jednak dobrym krokiem...
    Zdaje sobie sprawę, że 550D to puszka zupełnie amatorska. Nie oczekuję więc szczególnie szybkiego i niezwykle celnego AF.
    Po prostu po przejściach z moim E-520 , zmieniając system, nie chcę przechodzić przez to ponownie a jestem teraz na ten problem szczególnie wyczulony.

Jeżeli kupujesz w sklepie, gorąco radzę sprawdzenie obrazka z 550d+50/1.8 w odległości ostrzenia większej niż 5m. Jest wysoce prawdopodobne, że zastanowisz się nad zakupem tego zestawu.
    Dzięki za informację, powodzenia życzę.
    A jak to wygląda w Twoim wypadku z pozostałymi szkłami, które posiadasz?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie mam dużych doświadczeń z 550D. Myślę jednak, że działa to co najwyżej trochę lepiej, niż w reszcie starszych XXXD (piszę głównie o 350D i 400D). Czyli bardzo często źle i niedokładnie. I w tym upatruję prawdopodobne źródło problemu...

85/1.8, czy 50/1.8 to nie są obiektywy zbyt wyrafinowane. Myślę też że ewentualne problemy wyjdą szybciej, niż w przypadku wyższych modeli - w końcu o wiele więcej ludzi kupi to 550D...

Może nieco pomogę pisząc, że mój 50/1.8 ma czasami nawet do kilkudziesięciu % pomyłek w dobrych warunkach i statycznym kadrze na jedynce. W przypadku scen dynamicznych nawet nie ma sensu go używać.

Czy problemy są powtarzalne (tj. przestrzela zazwyczaj o podobną wartość i w tym samym kierunku)? Czy jest lepiej/tak samo na środkowym punkcie? Próbowałeś totalnie statycznych testów na jakichś kontrastowych powierzchniach?
    Niezbyt wyrafinowana jest więc cała kolekcja szkieł, którymi Towers testował aparat.

Tu nie chodzi o żadne sceny dynamiczne, tylko onanistyczne pstryki testowe, przeprowadzone z całym szacunkiem dla sztuki (statyw, duży kontrastowy niebłyszczący obiekt itp.). Po prostu nie zrobisz ostrego zdjęcia na odległości większej niż 5m, a focus jest tak nieprzewidywalny i nieproporcjonalny do odległości ostrzenia, że nie spełnia jakichkolwiek norm używalności. CDAF (ostrzenie automatyczne LV) działa prawidłowo.

Jak do tej pory wyizolowałem (Towers zakłada podobnie) że kluczem do problemu jest reakcja czujnika (lub jego oprogramowania) na dużą aberrację chromatyczną szkła. Trochę to wróżenie z fusów, ale rzeczywiście obiektywy o małej CA (135/2L) działają poprawnie.

Rzecz nie dotyczy 500d, ale co ciekawe, patrząc na zdjęcia jednego z użytkowników 450d na tym forum, zobaczyłem podobne problemy. Być może to jednak jakaś duża partia wadliwych modułów AF? Nie wiem, jak powiedziałem - czekam na decyzję "góry". Ale stopień mojego zrażenia się do 550d jest bardzo wysoki.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez warp75 Zobacz posta
    Dzięki za informację, powodzenia życzę.
    A jak to wygląda w Twoim wypadku z pozostałymi szkłami, które posiadasz?
    Żadnych problemów z ciemnymi EF-sami. 17-55IS niestety już nie mam.
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 08-06-2010 o 19:31 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Hmm, zaczyna się z tego robić ciekawa sytuacja.
    Jeżeli XXXD mają powtarzalne problemy z AF od jakiegoś czasu (450D) to dlaczego jedynie tutaj i dopiero teraz to odkryto?

Sytuacja jest tym bardziej ciekawa, gdyż pamiętam niedawną wypowiedź jednego z forumowiczów, który starał się udowodnić niesamowitość AF w 550D. Ba, przytoczył "testy", z których wynika, że 550D ma lepszy AF od 1D mark IV

Miasto
    Łódź

Domyślnie

AF jest szybki, może za szybki właśnie.

Jestem amatorem, ale jakieś tam doświadczenie w fotografowaniu mam. Mam też lub miałem dostęp do nowych puszek Canona, mam trochę trupków którymi teraz fotografuję (np. klekota 20d). To co siedzi w moim 550d jest innej natury niż pospolite niedomagania.
    Entuzjastyczny Neofita

Domyślnie

50tkę chciałem kupić ze względu na np. możliwość focenia dziecka w domu bez błyskania lampą. Rozumiem, że do tego taki zestaw się nie nadaje?

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Żadnych problemów z ciemnymi EF-sami. 17-55IS niestety już nie mam.
    Ok, dzięki.

Podpytam jeszcze żółtych, jak to u nich wygląda.

Strona 1 z 25 12311 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów