Strona 6 z 25 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Coś już napisał Awatar worms
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Współczuję Ci bardzo kolego, trzeba zrobić z Tym porządek, syf i buble zalewa rynek, a człowiek wydaje na to ciężko zapracowane pieniądze.

Masz też rację, większość ludzi nie zdaje sobie sprawy z problemu np: ja, ne miałem jeszcze okazji wychwycić tej usterki. Dziś porobię z ciekawości fotki krajobrazów i zobaczę jak to wygląda.

Na korpusie mam: made by japan i już mam obawy, fajnie by było jakbyś może podał jakieś wytyczne co do fotek, ustawienia aparatu?

W domu nie narzekałem na ostrzenie, nawet przy gorszym świetle, zawsze punktowo ostrzył tam gdzie chciałem, nawet nie centralnie.
    Jednak na 300 ogniskowej, mimo że na statywie, obiekt oddalony o 150 metrów wychodziło zbyt często mydło. Sprawdzę to jeszcze raz z pilota.
    Do 10 metrów nie było problemów, ale faktycznie mam wielkie obawy z większymi dystansami.
    Pozdro
    6D+BG-E13 Grip,C 50 1.8STM, C 100 2.8 IS USM, T SP 24-70mm 2.8 Di VC USD, T 150-600 VC USD 430EX II, Camrock T-70,
    sprzedamT24-70 2.8, lub zamienię na 24-105L

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wgozno Zobacz posta
    Witam wszytkich
    Napisz Mariusz proszę jak argumentować aby zacząć przynajmniej od Irlandii jak nie da rady skończyć w Japonii.
    Przede wszystkim - wyizoluj problem. Nie przyda Ci się to co prawda za bardzo w kontaktach z Żytnią, bo oni (raczej) nie przeczytają tego co im napiszesz. Ale będziesz wiedział, co tak naprawdę w zestawie jest złe.

Znajdź dobry obiekt do testów, np. znak drogowy przed którym i za którym znajdują się jakieś obiekty (np. metr przed, metr za), tak abyś widział czy focus ucieka w którąś stronę i czy robi to systematycznie. Możesz użyć jakiegoś dużego kolorowego pudła, ustawionego pod płotem czy jakąś barierką.

Kit na szerokim kącie (właściwie każdy zoom z szerokim kątem, również mityczny Tamron), przy ostrzeniu na duże dystanse ma kłopoty zawsze, trochę szkoda że nie poćwiczyłeś tego wcześniej. Ostrzenie na hiperfokalną czy nieco dalej dramatycznie poprawiło by jakość Twoich widoczków, bo jakoś oczyma duszy widzę, że z tym miałeś problemy.

Staraj się porównać zachowanie obu posiadanych obiektywów.

Jest szansa, że to puszka jest źródłem Twoich problemów, ale najpierw sprawdź resztę.

Myślę, że gdyby posiadacze 550d poczytali to forum to realamacje posypały by się w setkach, a tak w większości jak ja jest dumna z drogiego sprzętu i wady traktujemy jak brak własnych umiejętności.
    Potwierdzam.

Jedno pytanie dodatkowo - czy do serwisu wysyła sie body czy zestaw ?
    Zależy co stwierdzisz.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    .
    Jakby kogoś interesowało: czekam aktualnie na nowy egzemplarz 550d, z Niemiec. Jestem prawie pewien, że będzie miał to samo.

Nie chcę wyjść tu na spiskowca, ale niezmiernie ciekawi mnie pytanie - skąd recenzenci mieli takie fajowe, ostrzące w punkt wszystko i wszystkim 550d?
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 27-06-2010 o 21:48 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Nie wiem jaką dokładnie trasę przebył mój 550D po drodze do polski, ale z tego co wiem pochodzi z serii dystrybucyjnej na Anglię. Na razie, brak jakichkolwiek problemów z ostrzeniem.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roxio Zobacz posta
    Nie wiem jaką dokładnie trasę przebył mój 550D po drodze do polski, ale z tego co wiem pochodzi z serii dystrybucyjnej na Anglię. Na razie, brak jakichkolwiek problemów z ostrzeniem.
    Jak,to sprawdzić?Numer seryjny czy coś w tym stylu? Mam aparat kilka dni,zdjęcia wydaje mi się,że wyglądają dobrze mam podstawowy obiektyw,może na nim tego nie widać.

wgozno
    Guest

Domyślnie

Witam po powrocie

Dzięki za rady.
    Wrażeni, ze teleobiektyw ostrzy trochę lepiej, ale ogólnie 100% zdjęć jest nieostra brak szczegółów przy 100% czy to w jpeg czy raw.

Przed latem ostrość była lepsza, może to temperatura zmiana z 20 st na 30 st rozstraja coś elektronikę lub to optyczny ?

Ustawiłem już na one-shut, pomiar w środku jako najbardziej czuły, nawet próbowałam w LV jako zmiana zasady pomiaru odległości, ale bez efektu.

Aparat ostrzy zawsze tam gdzie ustawie - tzn. na zdjęciu tam jest najostrzej nie widać ostrości w innej odległości , ale to nie jest ostre jakby obraz powstawał nie na matrycy - nie wiem czy to możliwe ?

Jak tam Pana 550? pomogło ?

Szczerze mówiąc bardzo mnie już męczy reklamowanie co drugiej zakupionej rzeczy, wybiera człowiek pól roku, czyta testy, ogląda próbki, robi swoje no i są nie takie jak w testach, ale chyba nie ma wyjścia.
    Tylko czy coś to da, jak chłopaki robią na akord naprawy - jak urwie się coś to zrobią jak coś subtelnego to pewnie odpowiedź będzie, że mieści się w spec. i przy okazji parę rys. + 1000 zdjęć na liczniku.
    Poza tym zdjęcia są jakoś mało "żywe" mało plastyczne, ale to już może malkontenctwo.

Coś już napisał

Domyślnie

Panowie,

też mam 550D i obiektywy: kitowy i Tamrona 17-50 2.8 VC. Jak poczytałem wasze wpisy to aż się przeraziłem. No ale jednej rzeczy mi brakuje - narzekacie a nie daliście żadnego testowego zdjęcia (wgozno, )

MariuszJ - jak nowy 550D z Niemiec?

Coś już napisał

Domyślnie

Nie mogę edytować posta. W FAQ pisze że mogę ale nie mam odpowiedniego przycisku.
    Chciałem dodać jeszcze jedną osobę która pisze o problemach a nie daje przykładów (Jarek).

Nieważne, wychyliłem się przez okno i strzeliłem jedną fotkę. Panowie od problemów z focusem mogliby obejrzeć i zobaczyć czy to jest podobne do ich "złych" fotek.

http://img693.imageshack.us/img693/8648/img3358r.jpg

Zrobione z użyciem programu tematycznego do krajobrazów (czy to grzech?). Jeśli jest jakaś inna metoda na zrobienie referencyjnego zdjęcia to napiszcie - lustrzanki używam od 2 miesięcy i jeszcze nie wszystko mi dobrze wychodzi.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Piotru26 Zobacz posta
    Nieważne, wychyliłem się przez okno i strzeliłem jedną fotkę. Panowie od problemów z focusem mogliby obejrzeć i zobaczyć czy to jest podobne do ich "złych" fotek.
    Troszkę za duże. Na przyszłość doczytaj Pkt 9. Regulaminu...

Coś już napisał

Domyślnie

To że za duże to ja niestety wiem. Chciałem sam link wrzucić a nie miniaturę. Nawet sam na siebie doniosłem korzystając z opcji "Raportuj zły post".
    Jakbym miał przycisk "edytuj" to bym sam poprawił.

No ale nie o tym było. Niech koledzy z problematycznym focusem pochwalą się swoimi przykładami i jakoś odniosą się do mojego zdjęcia.

kat.raf
    Guest

Domyślnie

Moja zabawa z 550D to zaledwie tydzien. Nie mialam jeszcze okazji zrobic wielu zdjec, ale po przesiadce z wysluzonego 400d chcialam zobaczyc jak to nowe cudenko chodzi. No i po kilku pstrykach tez odnosze wrazenie ze auto focus nie tam ostrzy gdzie bym chciala. Zaznacze ze nie bylam wczesniej na tym czy innym forum i o problemie z focusem nie czytalam.

Robie glownie zdjecia krajobrazow, obiektyw - Tamron 17-50mm f/2.8 XR Di II, sprzet zakupiony w Anglii.

Wrzuce jakies linki po porzadnym wymeczeniu aparatu.
    Pozdrawiam

Strona 6 z 25 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów