Strona 10 z 25 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 250

Wątek: Działanie autofocusa w 550d

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akwidzynski Zobacz posta
    Proszę bardzo dwie fotki, ostrość łapana na napis soraya:
    live view:
    http://www.pup.kartuzy.pl/pliki/LV.JPG
    wizjer:
    http://www.pup.kartuzy.pl/pliki/wizjer.JPG
    Proszę spojrzeć na serwetę przed balsamem.
    No całkiem jakbym swoje fotki widział
    Z kitowym obiektywem było u mnie ciut lepiej niż u Kolegi, ale z 50/1.8 dużo gorzej.
    A z niedawno zakupionym 18-135/3.5-5.6 IS nawet zdarzają się fotki trafione w punkt :eek: .
    Jednak najczęściej też jest lekki FF, który jednak jest do stolerowania, bo to przecież "tani aparat"... hehe
    Niestety wady optyczne obiektywu 18-135 (koszmarne aberracje, bardzo niesymetryczny rozkład ostrości, permanentne mydło z lewej strony kadru) dyskwalifikują go nawet do zastosowań, do których został stworzony (specerzoom), ale to zupełnie inna bajka na inny dział Forum...
    550d + kit 18-55 IS + 18-135/3.5-5.6 IS

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaura Zobacz posta
    Najtańszy to jest aparat w komórce.
    Wydaje mi się że kolega przegapił ten "drobiazg" że dyskusja toczy się w dziale DSLR a nie "aparaty komórkowe"

Cytat Zamieszczone przez jaura Zobacz posta
    Poza tym prawie 3 tysiące złotych za 550d to nie jest tanio. Za te pieniądze można już coś oczekiwać. ...jest jawne niedociągnięcie ze strony producenta, na które nie można się godzić i które trzeba napiętnować.
    Ja to w swoim 550d zauważyłem po pierwszej serii zdjęć. Robiąc kolejne 2000 z różnymi obiektywami tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że jest kiepsko jak na taką niemałą wydana kasę. A "dając szansę" producentowi zakupiłem obiektyw 18-138/3.5-5.6 IS, który (pewnie egzemplarz, nie model) okazał się już całkowitą (a nie częściową jak body) kpiną z klienta/użytkownika.
    Sugeruję - tak na przyszłość: p r z e d wydaniem pieniędzy zasięgnąć opinii o sprzęcie. Łatwiej wtedy uniknąć rozczarowań...
    Ja chciałem tylko zwrócić uwagę tym którzy już kupili sprzęt że nie jest doskonały; że z pewnymi niedoskonałościami należy sie spróbować pogodzić i na pewno nie próbować samemu nic naprawiać.
    Jesli kolega nadal uważa że to znaczy to samo co ktoś napisał: nie chce mi się...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hekselman Zobacz posta
    Wydaje mi się że kolega przegapił ten "drobiazg" że dyskusja toczy się w dziale DSLR a nie "aparaty komórkowe"
    Nie róbmy z dyskusji posiedzenia komisji sejmowej i nie łapmy się za słowa.

Sugeruję - tak na przyszłość: p r z e d wydaniem pieniędzy zasięgnąć opinii o sprzęcie. Łatwiej wtedy uniknąć rozczarowań...
    Nie zwykłem wydawać tak sporej kasy bez odpowiednich przygotowań a do nich zaliczam kompleksowy wywiad "w temacie". Jak dotąd ta metoda się sprawdziła i z większości zakupów, nie tylko z dziedziny foto, byłem zadowolony. Mój (i jak widać nie tylko mój) pech a może wręcz błąd polegał na tym, ze 550d był nowością na rynku w momencie, kiedy go kupowałem i opinii zadowolonych/zawiedzionych użytkowników było w sieci niewiele. Zachęcił mnie test na powszechnie znanym miłośnikom fotografii anglojęzycznym portalu, kilkanaście opinii, setka zdjęć testowych, znane cechy poprzednich modeli EOS serii xxxd i w końcu osobiste "macanie" sprzętu.

Ja chciałem tylko zwrócić uwagę tym którzy już kupili sprzęt że nie jest doskonały; że z pewnymi niedoskonałościami należy sie spróbować pogodzić
    Naprawdę ciężko się pogodzić z przesunięciem głębii ostrości w przód, bo to psuje całą zabawę lustrzanką. Szkoda redukować efekty produkowane przez 550d do efektów uzyskiwanych kompaktem, bo nie tędy droga.

i na pewno nie próbować samemu nic naprawiać.
    Z tym się akurat w w pełni zgadzam. Problem tylko w tym, że nikt nie próbowałby grzebać w sprzęcie, gdyby miał 100% zaufania do serwisu, że mu skalibrują/naprawią sprzęt fachowo i kompetentnie. Ale niestety jak człowiek ma w perspektywie użeranie się z serwisem, to nie ma się co dziwić, że mu kiełkuje w głowie pomysł zabawienia się w Zosię Samosię :-)

Jesli kolega nadal uważa że to znaczy to samo co ktoś napisał: nie chce mi się...
    A tego to już naprawdę nie kumam o co kaman, ale ja trochę mało błyskotliwy jestem i pewnie to dlatego...

Miasto
    kalisz

Domyślnie

alo zgadza sie
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    zgodzę się z kolegą MariuszJ dla tego iż zauważyłem to jak byłem w górach.
    Takową bolączkę ma również Canon 7d.
    Na szybko postaram się opisać sytuację.
    Stawiam aparat na statywie robię zdjęcie oddalonego od siebie o kilka kilometrów szczytu gór - aparat ustawia ostrość przełączam na tryb live view
    powiększam do maksimum i widzę na krawędziach szczytów lekką mgłę mogę poprawić ostrość ręką .Więc wchodzę w menu ustawiam micro kalibrację na obiektyw +10 sprawdzam ponownie , jest już ok.
    No tak ale z tym ustawieniem staram się sfotografować obiekt który jest bliżej w odległości do 5 metrów i co się dzieje mam front focusa (jak cofnę na 0 mikro kalibrację jest ok)
    to zauważyłem na wszystkich moich stałkach wiem że to nie L-ki ale chyba stałki powinny działać idealnie..
    Natomiast zauważyłem również mniejszą ilość rejestrowanych szczegółów zdjęcia na 7D niż na starej 5D.
    Następną sprawą jest to iż zarówno w 5d mkII jak i w 7D podczas robienia zdjęć przy słabym oświetleniu i otwartej przesłonie również gdy ustawię +15 na mikro kalibracji aparat ustawia poprawnie ostrość .Na mikro kalibracji ustawionej na 0 nie ma ostrości w punkcie.Ale jak próbujemy sfotografować żarnik żarówki muszę ustawić mikro kalibrację na 0 bo ostrość znajdzie się poza żarnikiem.
    To tylko moje odczucia jednak jakoś mnie nie frustrują zbytnio chciałbym aby zdjęcia były ostre że szoook ale co ja na to mogę ....
    Planuję teraz 1DS mkII może rozwiąże moje problemy z autofocusem .Tymczasem pozdrawiam do MariuszJ walcz zawsze warto wiem że masz rację..
    Sprawdziłem to na wielu obiektywach i to faktycznie ma miejsce.Starałem się sobie to jakoś wyjaśnić ale szkoda mi na to czasu..Ale mam nadzieję że Tobie się uda będę śledził wątek... Pozdrawiam raz jeszcze ..
    Ostatnio edytowane przez djivo ; 28-07-2010 o 05:10 Powód: Automerged Doublepost
    CANON 1dsmkII,5D,5DmkII,7D:SZKŁA
    50 F1,4.20 F1,8.24-105 L.70-200 L.18-50 F2,8.10-20 F4-5,6.15mm FISH-EYE.85mm F1,8.100mm F2,0.Canon ST-E2 Canon Speedlight 580ex II Canon Speedlight 430EX II.TAMRAC EXPEDITION 2.MANFROTTO 055XPROB + Manfrotto 808RC4 3D head.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Kalibracje obiektywu robi się na odległości 50 x ogniskowa. Dla 50mm to będzie 2.5 m. To jest w przybliżeniu "środek" zakresu i odchulenia na koncach sa minimalne. Mikrokalibracja na odległe góry nie bardzo ma sens. I tak powinny być w hiperfokalnej nawet na małej przyslonie.
    Miało być ODCHYLENIA.
    Cytat Zamieszczone przez djivo Zobacz posta
    alo zgadza sie..... będę śledził wątek... Pozdrawiam raz jeszcze ..

Ten podpis to masz.... coś mi się zdaje, że wg regulaminu to max. 4 linijki tekstu.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 28-07-2010 o 09:52 Powód: Automerged Doublepost

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Serwis zaśpiewał mi 122 zł za kalibrację. Chyba po kalibracji sprzedaje Canona zawiodłem się strasznie nie tylko na aparatach, a na skanerze i drukarce.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Serwis zaśpiewał mi 122 zł za kalibrację. Chyba po kalibracji sprzedaje Canona zawiodłem się strasznie nie tylko na aparatach, a na skanerze i drukarce.
    Ale zanim go sprzedasz, to daj znać, czy wizyta sprzętu w serwisie dała jakieś pozytywne efekty. Mój 550D nie jest pierwszym sprzętem Canona, który mam i też różnie bywało -- mam 2 kompakty, z których jeden był wymieniany na gwarancji na Żytniej, mam od kilku lat drukarkę z której jestem bardzo zadowolony. Nie zniechęcaj się. Podejrzewam, że partolenie to znak naszych czasów i w stajni N., S., O. czy P. może wcale nie być lepiej... A może coś, co ma ostrzenie oparte tylko o detekcję kontrastu ponoć równie szybkie jak oparte na detekcji fazy, np. Lumix G2? Tu całkiem odpada problem BF/FF a jakość zdjęć prawie jak z taniej lustrzanki. Tylko te ceny i kiepska podaż obiektywów...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Okazał się, ze sprzet mam jeszcze na gwarancji, czyli zrobią to za freeko Oczywiscie dam znac co z tego wyszło. Jak będzie ok to zostawie system Canona, jak nie to sprzedaje bez dwóch zdań.
    Mnie akurat nie mieści się w głowie, że firmy produkujące teraz sprzęty i to nie tanie wypuszczają takie buble
    Pozdrawiam

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

.,...
    Mnie akurat nie mieści się w głowie, że firmy produkujące teraz sprzęty i to nie tanie wypuszczają takie buble...
    Jeśli sprzęt wytrzymał Twoje eksperymenty to... raczej jest baaaaardzo trwały...

Canon 550D to sprzęt AMATORSKI i ma zapewne dość dokładnie zdefiniowane normy jakościowe, w tym też błąd i liniowość AF. Naprawdę nie sądzę, że japońska QC jest tak do bani jak tu niektórzy twierdzą. Problem w tym, że ludziska kupują sprzęt, czytają różne internetowe "urban legends" i... dopatrują sie BF/FF nie wiedząc nawet z jakiej odległości się toto powinno testować. Robią byle jakie testy, "bylejak" i krzyczą na cały internet, że mają BF/FF. Oczywiście oczekują też, że AF w 550 będzie działał tak samo jak w 1Ds3, że będzie trafiał z milimetrową precyzją 100 na 100. - zasada jest prosta shit in-shit out.

Może lepiej zdjęcia robić. Takie normalne. Wakacje, plaża, góry, dziewczyna, pies, rodzinka, teściowa albo inny potwór z Loch Ness. To jest sprzęt do takich zdjęć a nie do portretów z 1 mm GO, ostrą tylko tęczówką oka a reszta w pięknym bokehu.

Aha. Canon "trzycyfrowy" to sprzęt tani adresowany do niezamożnego amatora o niewygórowanych ambicjach i potrzebach. Kwestia tani/drogi to zawsze kwestia zasobności portfela. Dla mnie Ferrari jest drogi a Punto tani więc jeżdżę autem na które mnie stać. Nie testuję czy zatrzyma się ono na 42 m z szybkości 100 km/h. Nie sprawdzam też czy aby na pewno ma 8 sek do 100km/h. Bo i po co? Każda firma ma w ofercie sprzęt o szerokiej gamie cen. Każdy kto twierdzi, że jego aparat jest drogi wywołuje mój uśmiech bo to oznacza - "kupiłeś se chłopie coś na co Cię, tak naprawdę, nie stać".

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

napiszę któko "zaje-bisty jestes"

Strona 10 z 25 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów