Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: "Brak dostępu do karty" - 7d - jak odzyskać dane

Thumbs down "Brak dostępu do karty" - 7d - jak odzyskać dane

Witam

Posiadam kartę Pretec 32gb 667x używaną w Canonie 7D. Podczas przeglądania zdjęć w aparacie karta zawiesiła się i wyświetlił się komunikat: "brak dostępu do karty / Włóż ponownie /zmień kartę lub sformatuj ją w aparacie" - karta jest zblokowana nie mogę nic z nią zrobić a mam na niej b.ważne zdjęcia. Czy znacie sposób żeby je jakoś odzyskać? próbowałem programów typu "digital image recovery" czy "Stellar Phoenix Photo Recovery" ale niestety pokazują info że brak danych. komputer i programy widzą około 23mb pojemności karty, nie mogę jej też sformatować?

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dani182 Zobacz posta
    komputer i programy widzą około 23mb pojemności karty, nie mogę jej też sformatować?
    Pociągnij triala
    http://www.paragon-software.com/home/hdm-personal/

i sformatuj kartę w czytniku (danych możesz nie odzyskać)
    Powinno pomóc.

Po odzyskaniu pojemności 32 GB nie formatuj karty w aparacie
    the silence is deafening

Domyślnie

właśnie na danych najbardziej mi zależy i potrzebuje kartę jakoś "delkiatnie " sformatować, potem jakimś image recovery spróbować foty odzyskać. zauważyłem jeszcze, że windows system plików widzi jako "RAW"

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Pobierz np Image Rescue 3 - program od kart lexara do odzyskiwania itp.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Aha link jakbyś szukał http://store.lexar.com/imagerescue3/
    Ostatnio edytowane przez tom517 ; 08-06-2010 o 12:55 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam
    Jako, że jestem amatorem używam następującej konfiguracji odnośnie kart a mianowicie 2x4GB jeśli kiedyś będę potrzebował więcej pamięci do kupie jeszcze jedną kartę 4 lub max 8GB. Bezpieczniej (twój przypadek) jest mieć kilka mniejszych kart, mniej danych można stracić. Wyobraź sobie 32GB zapełnione i stracone i 4GB zapełnione i stracone??? Radzę to przemyśleć, po za tym nigdy nie wypełnia się karty po brzegi najlepiej jest zostawić miejsca na karcie na dwa zdjęcia i wsadzić pustą, a czemu?? a no temu, że aparat oblicza średni rozmiar i jeśli ostatnie zdjęcie będzie zajmowało więcej wtedy takie klocki jak tobie się przytrafiają. Jeszcze raz radzę to przemyśleć
    pozdro

Domyślnie

Posiadam jeszcze mniejsze karty, ale były już zapełnione danymi. karta była w 60% zajęta. Może masz jakiś pomysł jak dane odzyskać?

Domyślnie

weź inną kartę, zrób kilka fot, zrób format, sprawdź czy da się po formacie odzyskać zdjęcie i jakim programem, jak się da - zrób to samo z twoją padniętą
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ja ci niestety nic tu nie pomogę, podsunąłem ci tylko pomysł jak ewentualnie stracić jak najmniej danych czyli zdjęć, wiem jak cenne one mogą być, może bardzie zaawansowani koledzy podpowiedzą ci co robić bo są pewnie jakieś sposoby na odzyskanie zdjęć. Ale na pewno przez formatowanie stracisz dane, nie da się "delikatnie sformatować" po prostu ją sformatuj i jak już odzyskasz kontakt z kartą "jakimś" programem spróbuj odzyskać dane. Lub pozostaw to profesjonalistą ale to już będzie kosztować, są na pewno firmy, które zajmują się odzyskiwaniem danych.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tylko pytanie czy po formacie odzyska kontakt z kartą, oby nie umarła na zawsze
    Ostatnio edytowane przez luki176 ; 08-06-2010 o 14:07 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luki176 Zobacz posta
    (twój przypadek)
    Ile czasu ci to zajęło?
    Winny sytuacji - imho - jest Canon. Jeśli 7D jest planowany na 24 miesięczny cykl życia produktu to pewnie taki firmware jak do Nikona (http://www.dpreview.com/news/1001/10...00firmware.asp) zobaczymy. I pewnie dlatego w obecnym firmware jest coś tak napisane by powyżej 16/32 GB coś urywać. Do tego dochodzą producenci kart dziwnie "klejąc" dwie, mniejsze kości tak by w folderze reklamowym było, że oni też mają tak dużą kartę.
    Nie ma nic złego w dużych kartach, jeśli producenci (kart i aparatów) przestrzegają standardów.
    the silence is deafening

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Pociągnij triala
    http://www.paragon-software.com/home/hdm-personal/

i sformatuj kartę w czytniku (danych możesz nie odzyskać)
    Powinno pomóc.

Po odzyskaniu pojemności 32 GB nie formatuj karty w aparacie
    Program nie daje możliwości sformatowania tej karty(inne mogę formatować).Kartę widzi jako 20 MB nie podzielone na partycje. Teraz, szuka usuniętych partycji. daje mi jeszcze szansę stworzenia nowej ale pewnie da mi do podziału tylko te 20MB...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów