Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: mam EX 430 i Sigmę 500 Super - i co z tego?

Domyślnie

Znowu się zaczyna...
    Które święto ważniejsze Boże Narodzenie czy Wielkanoc???

Dobrze że napisałeś "... i co z tego?" NIC!!!
    Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esenpe
    Mnie ciekawi jak sie ma moc jednej lampy do drugiej? Bo mam sigme, ale zastanawialem sie zeby przejsc na canona ze wzgledu na WB i CROP'a.
    Sigma jest mocniejsza i ma foto celę, ale ładniejsza jest ta Canona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    Po zapięciu 17-40 i kręceniu od 17mm do 40mm na wyświetlaczu 430EX pokazują się następujące wartości 24-35 ???
    a po zapięciu 70-300 idzie tak jak potrzeba, 70, 80 i 105.

chyba wina leży jednak po stronie szkła...

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

może z obiektywem canon przelicza corpa a sigmą nie ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    może z obiektywem canon przelicza corpa a sigmą nie ?
    hmmm no jak teraz o tym myślę, to chyba jest odwrotnie, z Canonem nie przelicza cropa, bo jak napisałem jak jest 70 to pokazuje 70 a nie powinien...

nic już nie rozumiem...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

1) Lampa pokazuje zooma na sobie tyle ile wynosi rzeczywista ogniskowa szkla ALE dopasowuje sile blysku do kata widzenia szkla juz po cropie (mowa o tych lampach ktore maja ta funkcje) - tak samo jak lampa starsza, bez funkcji dopasowania do cropa na 300mm nadal pokaze ci 105 ale dopasuje sile blysku do 300mm.
    Roznica miedzy 430 i 580 a pozostalymi EX w tym temacie jest taka ze te najnowsze lampy dostaja od body informacje o "ilestam mm equiv" i potrafia je odczytac (widac w exifie ile jest realnych mm a ile equiv) a starsze lampy czytaja tylko realne ogniskowe jakie dostaja od body.

2) a to ze lampa pokazuje na 17 - 24 to juz wyjasnione - bo taki ma zakres. Na body bez cropa trzeba stosowac nasadke poszerzajaca kat blysku lampy (nie wiem czy 430EX taka ma bo 580 ma). Na body z cropem 1.6 lampa 430/580 dostosuje sile i kat blysku do 17mm*1.6 czyli ekwiwalentu ogniskowej mimo ze wskaznik zooma bedzie pokazywal 24 czyli najnizsza "realna" ogniskowa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    1) Lampa pokazuje zooma na sobie tyle ile wynosi rzeczywista ogniskowa szkla ALE dopasowuje sile blysku do kata widzenia szkla juz po cropie (mowa o tych lampach ktore maja ta funkcje) - tak samo jak lampa starsza, bez funkcji dopasowania do cropa na 300mm nadal pokaze ci 105 ale dopasuje sile blysku do 300mm.
    Roznica miedzy 430 i 580 a pozostalymi EX w tym temacie jest taka ze te najnowsze lampy dostaja od body informacje o "ilestam mm equiv" i potrafia je odczytac (widac w exifie ile jest realnych mm a ile equiv) a starsze lampy czytaja tylko realne ogniskowe jakie dostaja od body.

2) a to ze lampa pokazuje na 17 - 24 to juz wyjasnione - bo taki ma zakres. Na body bez cropa trzeba stosowac nasadke poszerzajaca kat blysku lampy (nie wiem czy 430EX taka ma bo 580 ma). Na body z cropem 1.6 lampa 430/580 dostosuje sile i kat blysku do 17mm*1.6 czyli ekwiwalentu ogniskowej mimo ze wskaznik zooma bedzie pokazywal 24 czyli najnizsza "realna" ogniskowa.
    OK biorę to za dobra monetę, zobaczę jeszcze, jak chodzi w manualu i porównam...

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez

A dlaczego gdy obiektyw jest ustawiony na 40mm to lampa (430EX) pokazuje 35. Nie jest to ani faktyczna ogniskowa ani po kropie.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Coś już napisał Awatar Rootsman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ważna co pokazuje!!! Powiedz lepiej jak wychodzą fotki z lampa. Czy prawidłowo naświetla?
    Ja też mam obiektyw sigmy i mam zamiar kupić 430EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rootsman
    Nie ważna co pokazuje!!! Powiedz lepiej jak wychodzą fotki z lampa. Czy prawidłowo naświetla?
    Ja też mam obiektyw sigmy i mam zamiar kupić 430EX
    to co zauważyłem, to że focąc coś 1 m z ISO 400 zdjęcie wyszło żółte a z ISO 100 białe, jakby balans bieli się zmienił w zależności od ISO, nie wiem czemu...

wczoraj w nocy zrobiłem zdjęcie pokoju, 25 m2 bez dodatkowego oświetlenia, wysokość 2,65, ściany lekka wanilia, lampa pod kątem 60st w sufit, wyszło bardzo ładnie naświetlone, naturalne kolory, gites...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów