Znowu się zaczyna...
Które święto ważniejsze Boże Narodzenie czy Wielkanoc???
Dobrze że napisałeś "... i co z tego?" NIC!!!
Znowu się zaczyna...
Które święto ważniejsze Boże Narodzenie czy Wielkanoc???
Dobrze że napisałeś "... i co z tego?" NIC!!!
Aparat, lampa i jeszcze troche innego badziewia
Sigma jest mocniejsza i ma foto celę, ale ładniejsza jest ta CanonaZamieszczone przez esenpe
![]()
20Dset
maj łeb...
a po zapięciu 70-300 idzie tak jak potrzeba, 70, 80 i 105.Zamieszczone przez Robson01
chyba wina leży jednak po stronie szkła...
20Dset
maj łeb...
może z obiektywem canon przelicza corpa a sigmą nie ?
hmmm no jak teraz o tym myślę, to chyba jest odwrotnie, z Canonem nie przelicza cropa, bo jak napisałem jak jest 70 to pokazuje 70 a nie powinien...Zamieszczone przez popmart
nic już nie rozumiem...
20Dset
maj łeb...
1) Lampa pokazuje zooma na sobie tyle ile wynosi rzeczywista ogniskowa szkla ALE dopasowuje sile blysku do kata widzenia szkla juz po cropie (mowa o tych lampach ktore maja ta funkcje) - tak samo jak lampa starsza, bez funkcji dopasowania do cropa na 300mm nadal pokaze ci 105 ale dopasuje sile blysku do 300mm.
Roznica miedzy 430 i 580 a pozostalymi EX w tym temacie jest taka ze te najnowsze lampy dostaja od body informacje o "ilestam mm equiv" i potrafia je odczytac (widac w exifie ile jest realnych mm a ile equiv) a starsze lampy czytaja tylko realne ogniskowe jakie dostaja od body.
2) a to ze lampa pokazuje na 17 - 24 to juz wyjasnione - bo taki ma zakres. Na body bez cropa trzeba stosowac nasadke poszerzajaca kat blysku lampy (nie wiem czy 430EX taka ma bo 580 ma). Na body z cropem 1.6 lampa 430/580 dostosuje sile i kat blysku do 17mm*1.6 czyli ekwiwalentu ogniskowej mimo ze wskaznik zooma bedzie pokazywal 24 czyli najnizsza "realna" ogniskowa.
OK biorę to za dobra monetę, zobaczę jeszcze, jak chodzi w manualu i porównam...Zamieszczone przez Vitez
20Dset
maj łeb...
A dlaczego gdy obiektyw jest ustawiony na 40mm to lampa (430EX) pokazuje 35. Nie jest to ani faktyczna ogniskowa ani po kropie.Zamieszczone przez Vitez
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
Nie ważna co pokazuje!!! Powiedz lepiej jak wychodzą fotki z lampa. Czy prawidłowo naświetla?
Ja też mam obiektyw sigmy i mam zamiar kupić 430EX
to co zauważyłem, to że focąc coś 1 m z ISO 400 zdjęcie wyszło żółte a z ISO 100 białe, jakby balans bieli się zmienił w zależności od ISO, nie wiem czemu...Zamieszczone przez Rootsman
wczoraj w nocy zrobiłem zdjęcie pokoju, 25 m2 bez dodatkowego oświetlenia, wysokość 2,65, ściany lekka wanilia, lampa pod kątem 60st w sufit, wyszło bardzo ładnie naświetlone, naturalne kolory, gites...
20Dset
maj łeb...