Cytat Zamieszczone przez Quadrifoglio Zobacz posta
W tej samej odległości od modelek bedziesz miał inny kadr, liczy się też odległość od tła przecież. W real life i tak nie masz zawsze takich samych warunków, używaj szkieł zgodnie z przeznaczeniem bo takie porównywania mają niewielki sens.
Nie napisałem żeby zdjęcia były robione w tej samej odległości obiektywu od modelek, lecz tej samej odległości modelek od tła, to ogromna różnica! Po to chcę te fotki zobaczyć, by wiedzieć jak tło będzie wyglądać i jakie będą różnice, gdy modelka będzie podobnie skadrowana (będzie jej cała sylwetka).
Co do przeznaczenia obiektywów... nie napisałem żeby ktoś otwierał nimi piwo tylko robił zdjęcia, więc nie bardzo wiem o co Ci chodzi jeśli Ty wykorzystujesz ogniskową 50 do portretu nie znaczy, że ja nie użyję jej do sportu.

Bardziej podchodzi mi 50, bo będzie na cropie chyba dla mnie bardziej uniwersalna, dzięki mniejszej odległości do modelki, z kolei 85 ma kilka innych zalet i stąd mój dylemat.(na oba niestety nie mogę sobie pozwolić)

Loome- dzięki wielkie, bardzo ładne zdjęcia. Winieta na ostatnim dodana czy tak 50 winietuje z natury?

Bardzo proszę o zdjęcia z 85 na 1,8 i 50 na 1,4 całą sylwetką.