Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Canon 85mm f/1.8 VS canon 50mm f/1.4

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slider Zobacz posta
    Sam się zastanawiałem nad Canonem 50 f/1.4...
    A że tak zapytam z czystej ciekawości - do czego chciałeś go podpiąć, bo chyba nie do S3 IS?
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    A że tak zapytam z czystej ciekawości - do czego chciałeś go podpiąć, bo chyba nie do S3 IS?
    Kolejny, co bezgranicznie wierzy mojej stopce..

Nie axk.. do 450-tki.. ale nie czepiaj się mnie, jeśli chodzi o sprzęt; nie każdy leży na forsie..;-)

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Slider ; 19-04-2009 o 07:47
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

50 tka 1.4 jest super na FF, tylko okropna aberacje ma i mydelko na 1.4 - Zdjecia sa lekko miekie na 1.4 ale mysle ze jakby przymnknac do 1.8 - 2 byloby super. BArdzo fajne szklo, male, z af raczej nie ma problemow ale to nie jest "real usm" wiec troche wolniejszy no i szkoda ze dupka z przodu sie wysuwa
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Kolejny, co bezgranicznie wierzy mojej stopce..
    W takim razie jaki ma ona sens w Twoim przypadku?

...ale nie czepiaj się mnie, jeśli chodzi o sprzęt...
    Ależ absolutnie się nie czepiam, po prostu zwyczajnie zapytałem.

...nie każdy leży na forsie...
    A co to ma niby do rzeczy w kwestii stopki?

Cytat Zamieszczone przez barkam43 Zobacz posta
    WITAM!!!
    Proszę o poradę, który obiektywmam wybrać do portretu - CANON 50 1.4 czy CANON 85 1.8 .
    Niestety nie można podjąć decyzji za kogoś. Wyboru powinieneś dokonać sam, bazując na swoich preferencjach. Dla jednej osoby bardziej przydatny będzie EF 50 f/1.4, dla innej wręcz przeciwnie EF 85 f/1.8. W tej kwestii nie ma uniwersalnej porady, chociaż osobiście uważam iż EF 85 f/1.8 charakteryzuje się lepszą jakością odwzorowania a niżeli EF 50 f/1.4, szczególnie w kwestii kontrastu oraz nasycenia baw (miałem/mam styczność z obydwoma). Najlepszym rozwiązaniem było wypożyczenie (w miarę możliwości) obydwu i osobista ocena przydatności każdego z nich.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 19-04-2009 o 09:16 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Tak, pewnie.. a GO przy f/1.4 i 2 EV róznicy, to też Tami zrekompensuje.?:-)

Sam się zastanawiałem nad Canonem 50 f/1.4, ale zakładałem, że będe brał szkła pracujące dobrze pod FF, a z taką winietą, to się pochlastać można co najwyżej..
    Przy 1.4 to ten obiektyw jest słabo używalny. Szczególnie na cropie. Różnica w GO nie jest jakaś masakryczna a tamron przy 2.8 jest wystarczająco kontrastowy.

Co do winiety na FF to chlastam się nią permanentnie i dobrze mi z tym.

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    50 tka 1.4 jest super na FF,
    Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Co do winiety na FF to chlastam się nią permanentnie i dobrze mi z tym.
    nie, no wiecie.. ja tak tylko na podstwaie testów mówię:wink:

Przy 1.4 to ten obiektyw jest słabo używalny.
    Owszem, ale z wykresów wynika, że dość szybko to nadrabia z przymykaniem przysłony. Poza tym, Tami ma nieco gorszy spadek ostrości na brzegach w porównaniu do środka kadru niż 50-tka Canona:wink: (oczywiście mówię o dolnych wartościach przysłon)

Pozdrawiam
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Przy 1.4 to ten obiektyw jest słabo używalny. Szczególnie na cropie. Różnica w GO nie jest jakaś masakryczna a tamron przy 2.8 jest wystarczająco kontrastowy.
    Absolutnie sie nie zgadzam
    Oto przyklad zdjecia mojego autorstwa - z ostatniego pleneru - robionego na cropie przy przyslonie f1.4 (wiecej danych w exif)

Zdjecie wywolane w ACR, lekko wyostrzone w PS, picture style w aparacie: standard
    Nalezy przyjac za fakt, ze dla onanistow mydlany obraz oznacza wade optyczna obiektywu na zdjeciach testowych.
    Portrecisci beda po prostu fotografowac i cieszyc sie miekkim obrazem i ladna plastyka, bo miekkosc tego szkielka przy max otworze imho jest zaleta przy portretach
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 19-04-2009 o 10:50
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Zablokowany

Domyślnie

To zdjęcie nie jest ostre! Ja też mogę ci pokazać kilkadziesiąt znośnych zdjęć z 50mm na 1,4. Co nie zmienia faktu, że to szkło jest ostre od pełnej dziury. Nie jest. Mnie uwierał też jego AF. W przypadku wykonywania zdjęć hobbystycznych to nie jest problem. Zaczyna nim być przy fotografii zarobkowej. Tutaj przewaga af z 85 jest gigantyczna. Ostre od pełnej dziury są 24mm 1,4 i 35mm 1,4. Nie bywają, lecz są. Podobnie jak banan - uważam, że pod cropa 50 tka nie jest ideałem. Jest jednak bardziej uniwersalna od 85mm.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez himi Zobacz posta
    To zdjęcie nie jest ostre! Ja też mogę ci pokazać kilkadziesiąt znośnych zdjęć z 50mm na 1,4. Co nie zmienia faktu, że to szkło jest ostre od pełnej dziury. Nie jest.
    Ostrość tego obiektywu to mniejszy problem. Większym problemem jest AF który jest zupełnie nieprzewidywalny przy F1.4. Jak już trafi to to f1.4 jest nawet znośne.
    Na 5D najczęściej używam od f1.8. Poprawa działania AF jest znaczna a i optycznie robi się o niebo lepiej.

Zablokowany

Domyślnie

U mnie na piątce rzeczona pięćdziesiątka na F1,8 zachowywała się tak

Ale przymknięta - już dużo lepiej
    vide f2,8

czy 2,0

Wszystko to jpg z puszki prosto
    Ostatnio edytowane przez himi ; 19-04-2009 o 12:29

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów