Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 61

Wątek: Co kupić: Używanego 20D czy nowego 350D z gripem?

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

powiem tak: MZ jestesmy za biedni zeby kupowac uzywane rzeczy a szczegolnie aparat jesli taki sprzet to tylko nowy ale to tylko moje skromne zdanie

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Jezeli jestes w stanie stwierdzic jak bardzo byl uzywany i okaze sie ze nie bardzo ;-) To wybor jest prosty - 20D

krzyspia
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwiatas
    powiem tak: MZ jestesmy za biedni zeby kupowac uzywane rzeczy a szczegolnie aparat jesli taki sprzet to tylko nowy ale to tylko moje skromne zdanie
    kwiatas: No zdanie jest ciekawe, staram się stosowac teorię pt. "biednych nie stać na rzeczy tanie" może Twoje zdanie pod to podpada?

Cytat Zamieszczone przez gonzo44
    Jezeli jestes w stanie stwierdzic jak bardzo byl uzywany i okaze sie ze nie bardzo ;-) To wybor jest prosty - 20D
    gonzo44: no tak ale rzeczywiście jest pewne ryzyko, którego "nie ma" jesli kupuje się gorszy ale nowy sprzęt...
    Ostatnio edytowane przez krzyspia ; 04-11-2005 o 15:05

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzyspia
    gonzo44: no tak ale rzeczywiście jest pewne ryzyko, którego "nie ma" jesli kupuje się gorszy ale nowy sprzęt...
    kupowanie uzywanego sprzetu to temat rzeka i kazdy ma swoje zdanie na ten temat.

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zdecydowanie 20D. Ja ci to mówię, hipokryta, co sam kupił 350D

Zastosowania do których używam aparat są chyba podobne do Twoich, i też przesiadałem się z 50. Powiem tak: ergonomia 350d dla kogoś kto przyzwyczaił się do 50, to tragedia. Po pierwsze rozmiary po drugie brak kółka który bardzo uprzykrza korzystaniez manuala i wprowadzanie korekt w TV AV

Pytanie czemu wziąłem 350 wiedząc o tym? Dodam że byłem świadomy co robię, macałem (dość mocno przed zakupem i jeden i drugi.

Bo kupowałem swoją puszkę przed premierą 5d (nie minolty) i na rynku praktycznie nie było używanych 20stek. Różnica między nowymi wynosiła 1800zł, które to złotówki (biorąc pod uwagę że 20 i 350D dla mnie różnią się tylko ergonomią) wolałem preznaczyć na Fundusz Zakupu Szkieł . Podkreślam to dla mnie żeby mi nikt nie wyjechał z punktami AF czy zdjęciami seryjnymi

Poza tym równie, a nawet bardziej "bolące", aspekty przesiadki z 50 na cyfrę, czyli maleńki wizjer i brak sensownego wspomagania AF w body są takie same w przypadku 20 i 350.

baronek
    Guest

Domyślnie

A ja - po doświadczeniach z 300, 50 i 300D - ze względów czysto ekonomicznych (chociaż znajomy miał duże problemy z 20D na początku) wybrałem nowe 350D zamiast 20stki i... jest nam ze sobą bardzo fajnie.

Ponad miesiąc w każdym możliwym sklepie obmacywałem to maleństwo (znaczy się 350) i stwierdzałem, że nie dla mnie, że plastik taki i owaki, i że w ogóle "mało profesjonalne" (to a propos klubu A.O.S. Anonimowych Onanistów Sprzętowych). Ale w końcu go kupiłem.

Można się przyzwyczaić, po kilkuset fotkach (faktem jest, że czystego M używam jednak sporadycznie) doskonale się rozumiemy. No i odpinając gripa, zakładając nieduże szkło można go nosić może nie w kieszeni, ale w niedużej torbie, kieszeni plecaka, itp. A uchwyt wcale nie jest aż taki zły.

Nie żałuję...

Bywalec Awatar kwiatas
    Miasto
    Gdansk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzyspia
    kwiatas: No zdanie jest ciekawe, staram się stosowac teorię pt. "biednych nie stać na rzeczy tanie" może Twoje zdanie pod to podpada?
    dokladnie tak i mysle ze trzeba kupic 20D sam tak zrobie ale w luty-marzec narazie dalej walcze z moim Trabantem -kocham go

krzyspia
    Guest

Domyślnie

Konsultowałem się własnie z kolegą, który ma 20D. powiedział mi 2 rzeczy:
    1) cena 3400 jest dość niska nawet jak na używany sprzęt - ktoś wie jakie są ceny używanych body 20d?

2) trzeba sprawdzić czy matryca nie ma przepalonych pikseli, podobno trzeba naświetlić klatkę przy zasłoniętym obiektywie, ale kolega nie wiedział z jakim czasem - ktoś wie?

Uwaga o inwestycji w szkła, jest ciekawa. Może warto, potem moge zawsze zmienić na 20D... teoretycznie ;-)
    Ostatnio edytowane przez krzyspia ; 04-11-2005 o 23:52

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

wlasnie kupilem uzywane 20D , praktycznie nikt by niepoznal czy bylo uzywane czy nie z wygladu zewnetrznego zadnego zarysowania na obudowie ani zadrapania, przejrzalem ilsoc wykonanych fotek ok 4500, zadnego FF,BF
    zaplacilem za niego 300D + BG-E1 (prawie 2 letni ok 20000) fotek sie napracowalo + doplata 2300 - w sumie body wyszlo za 4000 raczej jest to niewygorowana cena, szukalem pytalem i tak przecietnie to 4000-4300 chodza
    po przesiadce z 300D to tak jak z Malucha do Mercedesa:d
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

krzyspia
    Guest

Domyślnie

hm... ale za 4180 bez VAT można kupić nowe body 20D... kupuje się z VATem na firmę a potem odlicza...

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów