Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Sigma 24-70 i Samyang 14 pod 5d?

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar Jedrzej79
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Sigma 24-70 i Samyang 14 pod 5d?

Witam,
    Mam zamiar przesiasc sie na stare 5d glownie ze względu na głębie ostrości i szeroki kąt, nie chce juz inwestować w UWA na cropa.
    Ale zanim sie przesiade musze sie oczywiscie zastanowic co dalej ze szklami. Pod FF posiadam juz Canona 70-200 4L i 50 1.8.
    W zasadzie az tak ograniczonego budzetu nie mam, ale staram sie mimo wszystko zachowac w tym wszystkim umiar ;-). Robie zdjecia roznorodne, takze podczas podrozy, oczywiscie amatorsko, potrzebuje zestawu uniwersalnego, w tym UWA, ktorego nigdy nie mialem.
    Zastanawiam sie czy następujące szkła (na razie tego typu) sobie dadzą radę i spełnią moje oczekiwania (ostrość, kolory):
    - sigma 24-70 2.8 EX DG (tańsza opcja bez HSM) - obecnie posiadam sigme 18-50 pod cropa i jestem z niej bardzo zadowolony, mimo rowniez sprzecznych zdan na jej temat (porownywalem nie raz jeden z canonami i uwazam ja za dobre szklo);
    - samyang 14 mm 2.8 (jako UWA);
    Czy ktos uzywal tych szkielek i porownywal do innych odpowiedników, w tym drozszych canonów?
    Pozdrawiam i bede wdzieczny za rady.
    J.
    Canon, Sigma, Tamron, Manfrotto ...

Sprzedam: Sigma 18-50 2.8 EX DC Macro, Grip BG-E3 do 400D.

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Widać magia FF wciąż działa. Na forum jest temat o Samyangu 14mm, o sigmie też dużo już pisano. Wystarczy poszukać.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gadget_zary Zobacz posta
    Widać magia FF wciąż działa. Na forum jest temat o Samyangu 14mm, o sigmie też dużo już pisano. Wystarczy poszukać.
    Liczylem na kilka dobrych rad, a zostalem troche zgaszony na wstepie...
    Nie czuje sie winny, bo sporo szukalem zanim zapytalem. Odpuscmy tego samyanga, bo duzo na jego temat, a o kwestie koloru spytalem jakis czas temu (jeszcze bez odpowiedzi) na tym wlasnie watku.

Na temat sigmy niestety nic mi sie satysfakcjonujacego znalezc nie udalo, choc czesto pojawia sie w roznych watkach, to prawda.

Czy ktos jest w stanie mi dac praktyczne porownanie tego obiektywu 24-70 EX DG makro (bez HSM) w porownaniu do innych podobnych szkiel z tego zakresu? Wdzieczny bylbym za konkretne odpowiedzi, a nie komentarze typu "dobre rady" jak wyzej z ktorych nic nie wynika (ludzie na forum odpowiadają na wątki typu, czy warto fotografowac, albo czym rozni sie swiatlo 2.8 od 4, a jednak zawsze sie jakis "nauczyciel" znajdzie ...)

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Sigma 24-70 vs Canon 24-70
    http://canon-board.info/showthread.php?t=36182

Sigma 24-70 vs 28-70 vs 24-60
    http://canon-board.info/showthread.php?t=4884

Może tu coś znajdziesz

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wielkie dzieki za linki!
    Jeden z nich przeglądałem, drugi nie, chyba dlatego, ze troche juz wiekowy i do niego nie doszedlem. Wyglada na to, ze szklo nie jest az takie popularne, a ci co mają FF wybierają jednak glownie canony ;-)
    Pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów