Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 18-55 IS - AF działa tylko w 1 stronę

Domyślnie 18-55 IS - AF działa tylko w 1 stronę

Witam,

Przestał mi działać AF w obiektywie EF-s 18-55/3,5-5,6 IS. W sytuacji gdy przyciskam spust migawki pierścień ostrości kręci się tylko w 1 stronę. Obiektyw jest po gwarancji. Na innej puszcze z tym obiektywem problem się powtarza, w przypadku podłączenia do mojego aparatu innego obiektywu wszystko jest ok więc na pewno problem dotyczy tylko kita.

Czy ktoś się spotkał z tego typy problemem? Czy byłbym w stanie naprawić to sam czy muszę udać się do serwisu? Ile może kosztować naprawa?

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fristajlor Zobacz posta
    Ile może kosztować naprawa?
    Obawiam się że tyle co obiektyw.
    Na Żytniej, pozycji w cenniku poniżej 200zł to chyba za wiele nie mają. Dodasz przesyłkę i wychodzi prawie jak za nowy KIT.
    KITów w przystępnych cenach z rozdzielonych zestawów na Allegro jest sporo.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Możesz spróbować przejrzeć styki , może któryś nie łączy.
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 06-06-2010 o 13:24 Powód: Automerged Doublepost
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Przecierałem styki, niestety nie pomogło. Używanego trochę boję się kupować żeby nie skończył tak jak mój jakiś czas po zakupie.

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

No to dołóż i kup nowy z gwarancją.
    Najlepiej najpierw wyślij paczką swojego Kita na Żytnią i wszystkiego w dwa-trzy dni się dowiesz.
    Wycenią naprawę, poinformują telefonicznie o kosztach i wtedy zadecydujesz czy naprawiać czy nie.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Jakby ktoś się w przyszłości zastanawiał ile taka naprawa może kosztować to w przypadku mojego obiektywu zostało to wycenione na 150 zł.

Coś już napisał

Domyślnie

Takiej wiedzy było mi potrzeba. Dzięki fristajlor. Teraz muszę podjąć decyzję co zrobić.
    C6DII, C7DII, 400mm f5.6, 17-40 f4.0L, Golphoto YH324C, Yongnuo600EX_RT

Domyślnie

W moim przypadku to samo, akurat dzisiaj padł. Wczoraj działał jeszcze dobrze, teraz pozostaje kręcić ręką.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Alocit Zobacz posta
    Wczoraj działał jeszcze dobrze, teraz pozostaje kręcić ręką.
    Albo kupić na allegro taśmę sygnałową: http://allegro.pl/flex-do-obiektywu-...807857392.html
    i udać się do lokalnego fachowca od naprawy foto, który wymieni to znacznie taniej (ewentualnie próbować samemu, jak ktoś się czuje na siłach).
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Wszelkie informacje dotyczące wymiany już skompletowałem. Jak będą fundusze to kupię tasiemkę i wymienię samemu.

Domyślnie

Rozebrałem obiektyw żeby sprawdzić czy to na pewno taśma strzeliła.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów