Strona 22 z 24 PierwszyPierwszy ... 122021222324 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 211 do 220 z 236

Wątek: Canon PIXMA IP 4200

Coś już napisał Awatar Harnash
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Tutaj znajdziecie wskazówki:
    http://forums.dpreview.com/forums/re...1&changemode=1

Generalnie nie ma złotego środka chociaż niektórzy piszą że najlepiej sprawdza się PR2 na większości papierach foto. Metodą prób i błędów dojdziecie do najlepszych dla Was ustawień lub pokusicie się o kalibrację drukarki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazioo Zobacz posta
    Na karcie gwarancyjnej jest odpowiedni zapis odnośnie zamienników, a skoro drukarka pamięta to uważam, że:
    STOSOWANIE ZAMIENNIKÓW SKUTKUJE UTRATĄ GWARANCJI
    (za wyjątkiem zaakceptowanych przez firmę canon - są takie?)
    Ciekawostka. Tylko czy któryś Was zwracał się do Canon o oficjalne pismo nakazujące stosowanie pojemników z tuszem sygnowanych znakiem Canon ?
    Pytam gdyż w pracy jestem zamieszany w realizację przetargów i żadna firma takiego dokumentu nie przedstawi. Jeśli dobrze pamiętam to chyba HP miał sprawę za praktyki monopolistyczne (dotyczące m. in. nakazywanie stosowania własnych głowic z tuszem), sprawę którą przegrał. Z takim pismem można by iść do urzędu ochrony konkurencji i konsumentów i wnieść sprawę w sądzie. To są przecież praktyki monopolistyczne.

Wracając do przetargów, zastosowanie zapisu, że producent wymaga stosowania własnych pojemników z tuszem pod groźbą utraty gwarancji, zawsze kończyło się arbitrażem i karami nakładanymi zamawiającemu za ograniczanie konkurencji.
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Z tego co ja wyczytałem w literaturze to:

MP Matte Photo Paper
    PR - Photo Paper Pro
    SP - Photo Paper Plus Glossy

Ja jadę na Canon Pixma IP 4000 i zamienniki + papier semi glossy (taniocha marketowa). Zadawalające (jak dla mnie) efekty daje mi ustawienie w drukarce
    1. Paper błyszczący foto
    2. Jakość 2
    3. Ręczne dopasowanie kolorów - ICM -włącz
    4. vivid - wyłączone

ustawienia (druk z poziomu PS-a):

PS/File/Print with Previev/
    i w oknie Print ustawiam:
    Let Photoshop Determione Colors
    Canon IP 4000 SP2
    Perceptual
    P.S. Powyższe ustawienia na podstawie Biblii oraz metody prób i błędów...

sj65
    Guest

Domyślnie Druk dwustronny w iP Pixma 4200

Dokładnie jak wyżej + druk dwustronny automatyczny.
    Dodam jeszcze że na 99% działa to tylko z podajnikiem górnym.

U mnie drukuje dwustronnie z także z podajnika dolnego zarówno pod Debianem Etch jak i pod Windowsem.

Skoro jestem przy głosie to mam pytanie w związku z potrzebą ustawiania rozdzielczości w Linuksie.

W systemie Aurox i OpenOffice we właściwościach drukarki miałem następujące możliwości:
    72/72 dpi
    144/144 dpi
    360/360 dpi
    600/600 dpi
    720/720 dpi
    1200/1200 dpi
    Poza tymi można podczas instalacji wstawić do pliku canonip4200.ppd następujące.
    2400/2400
    4800/2400

Czy orientuje się ktoś, które z wymienionych rozdzielczości odpowiadają którym stopniom jakości ustawianym dla tej drukarki?
    Mając te wiedzę można by ustawiać jakość druku podobnie jak dla Windows plus te dodatkowe rozdzielczości, które nie są uwzględnione.

Obecnie zawsze muszę wybierać konkretną rozdzielczość.

Znalazłem post, chyba bez odpowiedzi, z zapytaniem o drukowanie w Linuksie. Ip4200 udało mi się zainstalować w, Auroxach, Debianie 4, Ubuntu, Mandrivie, Zenwalk 4.4 więc pewnie i w Slackware. Producent podał sterowniki dla Fedory 4 i Novell SUSE Linux 10.0
    Pozdrawiam!

cosmita
    Guest

Domyślnie problem z drukiem

heja

czy moze ktos mnie oswiecic jak ustawic drukarke ip4200 tak aby drukowala tylko z czarnego pojemnika tekst ? Mam ustawiony "wydruk w odcieniach szarosci" a widze ze ubylo mi poprostu calkowicie prawie z trzech pozostalych kolorow... praktycznie polowa tuszu pozostala tylko w malym czarnym pojemniku a reszta wyssana czy zeby drukowac tylko czarnym tuszem trzeba cos specjalnie ustawic jeszcze?

dajcie znac

pozdrawiam
    Marcin

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Tekst będzie drukowała wyłącznie z czarnego pigmentowego (tego "grubego"). Natomiast do "odcieni szarości" używa tuszów barwnikowych i sobie miesza. Tak, jak grafikę...

cosmita
    Guest

Domyślnie

hejka

ah rozumiem czyli jesli uzyje np. 50% szarosci w tabelce to juz nie poleci z grubego tuszu czarnego tylko wymiesza sobie z 4 kolorowych... i nie ma na to sily tylko 100% czarny tekst drukuje tym jednym grubym czarnym atramentem tak ?

dziwi mnie to ze skoro szarosci miesza z tuszow barwnikowych to dlaczego maly czarny zuzyty jest w polowie a cyan, magenta, yellow sa na wykonczeniu - duzy czarny rozumiem bo on drukuje 100% czarnego np. tekst hmm

pozdrawiam
    Marcin
    Ostatnio edytowane przez cosmita ; 28-09-2007 o 19:35

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

"Mały" czarny rzeczywiście jest w kosmetycznym jakby użyciu...

Należy uzupełnić, że w przypadku druku w najwyższej jakości "mały czarny" też schodzi bardzo ładnie
    Ostatnio edytowane przez HenrykG ; 28-09-2007 o 20:10

cosmita
    Guest

Domyślnie

no to juz wszystko prawie wiem i dziekuje za objasnienia, niebawem bede kupowac nowe tusze i mysle o zamiennikach z komputronik.pl mam nadzieje ze skoro sprzedaje to sklep to nie bedzie koniecznosci podmiany czipow

male tusze maja po 11 zl
    duzy czarny niestety bede musial kupic oryginalny bo nie posiadaja

podkreslam ze nie chce bawic sie w zamianki czipow

a skoro maly czarny uzywany jest "kosmetycznie" to chyba go zostawie skoro jest jeszcze polowa ...

i wymienie jak sie skonczy na zamiennik

chyba ze preferowana jest wymiana calosci na swieze )) tego nie wiem - ale wyglada na to ze tylko maly czarny ubywa wolniej od pozostalych wiec to wyjatek

p.s. szkoda ze szarosci drukuje mieszajac kolorki ... musze pousuwac zbedne szarosci z dokumentow aby byl sam czysty tekst

pozdrawiam
    Marcin

Początki nałogu
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cosmita
    szkoda ze szarosci drukuje mieszajac kolorki ..
    To cecha nie tylko wspomnianego modelu, ani też tylko Canona. Wszystkie drukarki, które znam, działają podobnie.

O zamiennikach, ktore nie wymagają podmiany czipów jeszcze nie słyszałem

Strona 22 z 24 PierwszyPierwszy ... 122021222324 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów