przez okres oloło 2 miesiacy wydrukowałem ponad tysiac zdjec na A4 drukuje 4 zdjecia. Korzystam z zamienników SkyHorsa
Jak dobrze pamietam to poszlo 28albo 32 kałamarze (juz stracilem rachube) A ekonomia jest prosta Ja płacę za zamiennik 13 zł wiec różnica miedzy orginalnym za 39 na allegro a moim zamiennikiem wynosi 26zł mnożymy to przez 30 kałamarzy co daje nam oszczędnośc rzędu 780,00zł
Bagatela , ale za taka bagatele mogę sobie w każdej chwili kupic inna drukarke
Ja osobiscie z tych oszczędności kupiłem lasera za 550zł i jeszcze zostało
Drukarka atramentowa moja ip5200 chodzi sprawnie pomimo stosowania zamiennikow
A na dzisiaj lata mi to czy się popsuje czy nie stać mnie na to żeby kupic w każdej chwili nową
są oszczędnosci na tuszach wg. których co miesiąc mogę kupować nową drukarke
A zdjęcia nie mam powodów do narzekań ani na jakość ani na kolory
Drukuję w większości na papierze canona Gp-501 jak na tą cene 69-79zl za 100sztuk A4 to bardzo przyzwoity papier Kolory prawie jak z tuszy orginalnych różnice są niewielkie i jak sie nie przygląda dokladnie to nikt nie zauwazy czy to orginalny tusz czy zamiennik. Powiedział bym tak z zamienników kolory wychodza bardziej nasycone Pamiętam że jak drukowałem na orginalnych tuszach i na papierze canona to nasycenie zwiększałem w granicach +6 do +8
natomiast na zamiennikach Skyhorse to nasycenie ustawiam w granicach +2 do +4
Robiłem jeszcze testy na innych tańszych papierach np AGAMA błyszczący i szwajcarskim firmy intuix ale te dwa ostatnie to koszmar papiery nie maja śnieżnej bieli i dobrego polysku i na tych papierach wychodzą inne kolory jak na canonie nie polecam tego badziewa Na tych papierach kolory wpadaja lekko w czerwień ( przy tych samych ustawieniach co drukowałem na papierze canona) Moim zdaniem na tych papierach lepiej jest wchłaniany kolor czerwony i żółty
Stwierdziłem tak po zuzyciu ilości atramentu
Drukowałem te same zdjęcia po wymianie pojemnikow na papierze canona i właśnie na tym papierze tusze schodziły prawie równomierne (rożnice zawsze będą)
Dobry jest też jeszcze papier AGAMA PROFESJONALNY SATYNOWY ale z kolei tutaj wychodza zdjęcia bardziej zimne zarowno na tuszach orginalnych i na zamiennikach SkyHorsa Natomiast na tym papierze widoczny jest kazdy najmniejszy szczegół
Dostane jeszcze do testów dwa rodzaje niemieckiego papieru TPI ale o tym napisze po nowym roku