Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 236

Wątek: Canon PIXMA IP 4200

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrox Zobacz posta
    Nalezy przynajmniej raz w tygodniu wydrukowac kilka kartek A4 aby glowica nie zaschla
    Na tym cala oszczednosc wcielo... Ja drukuje przy oryginalach raz na dwa miesiace najczesciej, nic mi nie zasycha. Jak mam drukowac na sile raz na tydzien to ja dziekuje za taki interes.

Poza tym zamienniki maja tak nierowne parametry czasami, ze wszelkie ustawienia i kalibracja sa nic nie warte. No i dochodzi problem trwalosci. Moje foty dopiero co wydrukowane sa takie jak te ktore dwa-trzy lata leza na wierzchu wystawione. Czy zamienniki to wytrzymaja czy za troche trzeba bedzie wszystko wydrukowac na nowo?

Wiara w wyzysk przez producentow na akcesoriach przez producentow to jedno (HP to swietny przyklad jak mozna darmo przeplacic), ale kupowanie chinskiego bubla to drugie. Jak mawiaja, "oszczedny placi dwa razy".
    ...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Eee tam... jak to się mówi, "wszystko ma swoje priorytety" ;-) Miałem kiedyś kumpla (chyba nawet czyta forum ) co zainstalował sobie stałe zasilanie polskimi tuszami, do tego miał papier za friko... i z nudów drukował sobie np. kompletne API do javy (wtedy 1.3.x, ale już było spore... fajnie wyglądało na półce) albo stosy komiksów ściąganych z sieci

Dla kogoś, kto rzeczywiście zarzyna komplet cartridge na dzień to jest oczywiście fajne, bo a) koszt ewentualnej walniętej drukarki dość szybko zaczyna być pomijalny, b) przy takim "przerobie" opłaca się pobawić w profilowanie "alternatywnych" tuszy (i papierów, bo te zapewne też będą "inne" ;-)) I powtarzac to profilowanie co parę dni, bo jaka jest stabilność parametrów, to wiadomo :-D Ale myślę, że tak gdzieś od poziomu 10x A4 (foto) na miesiąc w dół to już szkoda zachodu...

Coś już napisał

Domyślnie

przez okres oloło 2 miesiacy wydrukowałem ponad tysiac zdjec na A4 drukuje 4 zdjecia. Korzystam z zamienników SkyHorsa
    Jak dobrze pamietam to poszlo 28albo 32 kałamarze (juz stracilem rachube) A ekonomia jest prosta Ja płacę za zamiennik 13 zł wiec różnica miedzy orginalnym za 39 na allegro a moim zamiennikiem wynosi 26zł mnożymy to przez 30 kałamarzy co daje nam oszczędnośc rzędu 780,00zł
    Bagatela , ale za taka bagatele mogę sobie w każdej chwili kupic inna drukarke
    Ja osobiscie z tych oszczędności kupiłem lasera za 550zł i jeszcze zostało
    Drukarka atramentowa moja ip5200 chodzi sprawnie pomimo stosowania zamiennikow
    A na dzisiaj lata mi to czy się popsuje czy nie stać mnie na to żeby kupic w każdej chwili nową
    są oszczędnosci na tuszach wg. których co miesiąc mogę kupować nową drukarke
    A zdjęcia nie mam powodów do narzekań ani na jakość ani na kolory
    Drukuję w większości na papierze canona Gp-501 jak na tą cene 69-79zl za 100sztuk A4 to bardzo przyzwoity papier Kolory prawie jak z tuszy orginalnych różnice są niewielkie i jak sie nie przygląda dokladnie to nikt nie zauwazy czy to orginalny tusz czy zamiennik. Powiedział bym tak z zamienników kolory wychodza bardziej nasycone Pamiętam że jak drukowałem na orginalnych tuszach i na papierze canona to nasycenie zwiększałem w granicach +6 do +8
    natomiast na zamiennikach Skyhorse to nasycenie ustawiam w granicach +2 do +4
    Robiłem jeszcze testy na innych tańszych papierach np AGAMA błyszczący i szwajcarskim firmy intuix ale te dwa ostatnie to koszmar papiery nie maja śnieżnej bieli i dobrego polysku i na tych papierach wychodzą inne kolory jak na canonie nie polecam tego badziewa Na tych papierach kolory wpadaja lekko w czerwień ( przy tych samych ustawieniach co drukowałem na papierze canona) Moim zdaniem na tych papierach lepiej jest wchłaniany kolor czerwony i żółty
    Stwierdziłem tak po zuzyciu ilości atramentu
    Drukowałem te same zdjęcia po wymianie pojemnikow na papierze canona i właśnie na tym papierze tusze schodziły prawie równomierne (rożnice zawsze będą)
    Dobry jest też jeszcze papier AGAMA PROFESJONALNY SATYNOWY ale z kolei tutaj wychodza zdjęcia bardziej zimne zarowno na tuszach orginalnych i na zamiennikach SkyHorsa Natomiast na tym papierze widoczny jest kazdy najmniejszy szczegół

Dostane jeszcze do testów dwa rodzaje niemieckiego papieru TPI ale o tym napisze po nowym roku

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

przez okres oloło 2 miesiacy wydrukowałem ponad tysiac zdjec na A4 drukuje 4 zdjecia.
    Z ciekawości - robisz to jakoś za $$$ czy to tak na własny użytek? :-D No a poza tym to potwierdzasz dokładnie to co napisałem - od pewnego poziomu "przerobu" na wzmiankę o zepsuciu głowicy zamiennikami naturalna reakcja to: "no i co z tego? kupię nową!"

hans1054
    Guest

Domyślnie

A powiedz mi jezeli ktos raz na 3 miesiące używa drukarki i drukuje w małych ilosciach (około 3 stron) to po co mu sa zamienniki.
    Powiem ci że jezeli teraz załozyłbym zamienniki i po 3 miesiącach chciałbym cos wydrukowac to jestem pewny na 100% ze miałbym problem z głowica drukujacą.

Naprawde wiem wszystko o zamiennikiach bo dzięki nim załatwiłem moja ip 2000 powiem ci że koszt drukarki na zamiennikiach nie zwrócił mi sie a wrecz przeciwnie musiałem do interesu dopłacic.

Powiem tak jezeli ktos czesto drukuje co tydzien a moze co 2 tygodnie przynajmniej po 1 stronie do głowica prawdopodobnie mu sie nie zapcha, ale sa tacy uzytkownicy tak jak ja co raz na 3 miesiace uzywa drukarki.

Powiem tak: Jeżeli miałbym drukowac w takich ilosciach jak piotrox czy inni uzytkownicy ze codziennie po kilkadziesiąt stron drukuja to pewnie uzywałbym zamienników.

Coś już napisał

Domyślnie

jak narazie drukuje dużo i jeszcze mam dośc dużo do drukowania
    Drukuje wyłącznie zdjecia mam zaleglosci jakies 3 letnie tak wiec jeszcze troche zostało do drukowania (jakies 3000tysiące)
    testuję wyłącznie dla siebie z ciekawości Dzisiaj testowalem papier firmy TPI blyszczący i satynowy gramatura 180 Efekt kolory sa takie same jak na papierze canona GP-501 (blyszczacy papier) a na satynowym troszeczke bardziej zimne ale nie tak bardzo jak na satynowym AGAMIE Papier Agamy satynowy jest sniezno bialy natomiast satynowy TPI lekko wchodzi w krem
    Jedna wady tych papierow TPI jest taka że nie sa idealnie proste tzn na dlugości strony każdy papier lekko sie zwija do środka (pierwszy raz się z tym spotkalem) efekt jest taki że na początku i pod koniec drukowania strony glowica zawadza o krawedzie papieru Rozmawialem juz na ten temat z sprzedajacym i papier ma iśc do wymiany Albo był źle przechowywany i nawilgotnial albo wada produkcyjna Po nowym roku jade osobiscie do hurtowni i sobie poogladam
    Sprawa zamiennikow , zanim zdecydowalem sie na zamienniki duzo czytalem rożne fora i rozmawialem z ludźmi ktorzy uzywaja zamiennikow
    Podsumowując większośc zamiennikow jest do bani Milewa , Unink, PrintLab, ActiveJet Tusze zasychaja juz po kilu dniach kolory nie najlepsze. Pozytywną opinie mialy jedynie tusze Skyhorsa
    Sa drogie jak na zamienniki bo cena jest dwukrotnie wyższa od w/w zamienników i wynosi okolo 14-17 zł za kalamarz
    Te zamienniki mogę polecić
    Najdluższą przerwe miałem 2 tygodnie nie zaschły
    Natomiast jezeli chodzi o drukowanie w duzych odstepach czasu 2 czy 3 miesiecznych i małe ilości wydrukow to po co zamienniki Jezeli ktoś zuzyje jeden czy dwa komplety tuszy na rok to można zostac przy orginalnych
    Ale znowóż: po co mi drukarka fotograficzna (mowa jest o ip 5200 itp.) skoro mam nie drukowac zdjęć wystarczy kupic jakąś najtańszą np. za 99zł i to wystarczy do zwykłych kolorowych kartek z tekstami
    Wracając do przerw 3 miesięcznych Ja osobiście nie sądze aby tusze nie zaschły ja w to nie wierzę muszą zaschnąć to wiem od znajomych co mają atramentówki i pracuja na orginalach. Potem czyszczą głowice nawet po 2-4 razy ale po takim czyszczeniu pół tuszu z kalamarza pełnego idzie na straty
    Ja kiedyś mialem HP caly czas używałem orginałów i już po miesięcznej przerwie musiałem czyścić głowice i to kilka razy
    A co do tego że mi drukarka wysiądzie to sobie kupię drugą to wynika poprostu z mojej sytuacji
    Jakbyście dużo mieli do wydruku to też byście stosowali zamienniki bo na orginalnych tuszach to można przedrukować ładny TV LCD A jak skończe wydruki to pewnie drukarka pójdzie w kąt i wtedy napewno głowice zaschną

hans1054
    Guest

Domyślnie

Wracając do przerw 3 miesięcznych Ja osobiście nie sądze aby tusze nie zaschły ja w to nie wierzę muszą zaschnąć to wiem od znajomych co mają atramentówki i pracuja na orginalach. Potem czyszczą głowice nawet po 2-4 razy ale po takim czyszczeniu pół tuszu z kalamarza pełnego idzie na straty
    Ja kiedyś mialem HP caly czas używałem orginałów i już po miesięcznej przerwie musiałem czyścić głowice i to kilka razy
    A co do tego że mi drukarka wysiądzie to sobie kupię drugą to wynika poprostu z mojej sytuacji
    Jakbyście dużo mieli do wydruku to też byście stosowali zamienniki bo na orginalnych tuszach to można przedrukować ładny TV LCD A jak skończe wydruki to pewnie drukarka pójdzie w kąt i wtedy napewno głowice zaschną
    Wiec ja mam to szczescie ze mi tusze po takiej przerwie nie zasychaja. a po drugie kazdy kadridz na opakowaniu ma swoja date wazności i jezeli przypuscmy minie termin zurzycia tuszy a ty bedziesz miał jeszcze 3/4 zbiornika pełnego więc potem nie dziw sie ze tusze (oryginalne) moga saschnąć.
    kazdy tusz oryginalny ma gwarancje do dwóch lat i przpuscmy jest gwarancja do grudnia 2007 i musisz do tego czasu zuzyc tusz bo inaczej bedziesz miał problemy z głowica. Takich informacji uzyskałem od serwisanta Canona.

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hans1054 Zobacz posta
    Wiec ja mam to szczescie ze mi tusze po takiej przerwie nie zasychaja. .
    proponuje ci wydrukować zdjecie po przerwie 3 miesiecznej Wowczas zobaczysz co siedzieje
    Drukowanie tekstow kolorowych lub cos w podobie po 3 miesiecznej przerwie nie ujawnia wad wydruku

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Ostatnio spotkałem znajomego który drukuje bardzo dużo na CD i DVD - używa zamienników PrintLab a drukuje koszmarne ilości - na ip4000 zrobil 150 tys wydruków !!! raz wymienial glowice - jak w serwisie Canona zobaczyli że jego drukarka ma pełną "pieluchę" to powiedzieli ze zdarzyło im sie to widzieć tylko raz w historii dzialania serwisu ;-)
    Ostatnio edytowane przez Broncobilly ; 31-12-2006 o 03:16

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Broncobilly Zobacz posta
    Ostatnio spotkałem znajomego który drukuje bardzo dużo na CD i DVD - używa zamienników PrintLab a drukuje koszmarne ilości - na ip4000 zrobil 150 tys wydruków !!! raz wymienial glowice - jak w serwisie Canona zobaczyli że jego drukarka ma pełną "pieluchę" to powiedzieli ze zdarzyło im sie to widzieć tylko raz w historii dzialania serwisu ;-)
    Ciekawe czy pieluche mozna samemu wymienic? Moze ktos to robil? i moze sie na ten temat wypowiedzieć

Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów