A na czym taka wymiana chipa polega ??Zamieszczone przez mmsza
A na czym taka wymiana chipa polega ??Zamieszczone przez mmsza
odcięcie go od oryginalnego pojemnika skalpelem i przyklejenie do zamiennika tasmą dwustronną (w zestawie).
Witam
Jak widać jestm tu nowy i chciałem się przywitać ze wszystkimi
Co do IP4200 to mam takie pytanie, co ile zmienia się przeciętnie głowicę drukującą ??
Pozdrawiam
ja sie tez podlacze do watku, bo interesuje mnie zakup tej drukarki. trzy pytania (moze bardziej dotycza kwestii druku, zalezy mi na odpowiedzi praktykow, niekoniecznie tego modelu):
1. jakosc - czy wydruk z drukarki fotograficznej jest zauwazalnie lepszy jakosciowo niz odbitka z labu (przy zalozeniu, ze uzyje przsetrzeni AdobeRGB i rozdzielczosci 600dpi)?
2. robie odbitki tylko w 2 formatach - A4 i 13x18. o ile z markowymi papierami A4 nie ma problemu, to 13x18 sa tylko mniej znanych firm? to chyba oznacza, ze trzeba bedzie nabyc gilotyne... a moze sie myle i w przyrodzie wystepuja dobre papiery 13x18?
3. czy ktos moze pokusil sie o analize kosztow odbitka z labu VS druk domowy (chodzi o format 13x18 )? jesli jakosc jest lepsza, a cena taka sama, to sie skusze na ta drukarke..
O przestrzeniach. Odbitka na papierze z labu to "zwykłe" RGB - nawet nie sRGB zwykle nawet mniej niż RGB. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520 masz przykładowe przestrzenie - w tym drukarki PIXMA i5000. Dlatego bardzo ważny staje się rendering czyli konwersja z przestrzeni roboczej w PS do finalnej labu/drukarki bo tu mozna dużo popsuć. Oj bardzo dużo ...
Z papierami to jest też cała teoria. Trzeba się przywiązać do jednej marki, porobić dla niej profile i "jazda". Od jakiegoś czasu używam tylko Ilforda Smooth Pearl i Smooth Glossy. Kupuje A4 i gilotynka do roboty.
Koszty. Lab wychodzi chyba ciut taniej i szybciej dla masówki ale... w domu mam wydruk natychmiast.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
ok, dzieki, juz sie kiedys zapoznawalem pobieznie z tym watkiem, teraz zrobie to dokladnie. ale moje pytanie co do jakosci jest dalej aktualne. zakaldajac, ze zrobie wszystko dobrze w PS (konwersja itp) to jak dalej jakosc ma sie do tych powiekszen labowych? w labie pracuja na 300dpi, tu mam do dyspozycji 600dpi. czy zdjecie bedzie mialo wieksza ilosc szczegolow czy to jest tylko moja fantazja?
Raczej fantazjaI tak nie zobaczysz różnicy 300 dpi a 600 dpi - nawet przez lupe. W tych drukarkach jeden "punkt" to kilkadziesiąt piko-kropli atramentu. Atrament się rozlewa niestety
Jak zacząć oglądac zdjęcie pod lupą to to będzie trochę widać - zwłaszcza w cieniach tam gdzie atramentu jest nalane więcej. Gamut gamutem ale gamut to nie wszystko. Cholernie dużo zależy od papieru. Papiery producentów są drogie. Profile na papiery producentów to profile "generic" a jednak każda głowica ma mikroróżnice i trochę inaczej pluje więc właściwie i tak warto porobić profile. Ogólnie to mam wrażenie, że w głębokich cieniach zdjęcie z labu jest lepsze (zaznaczam, że ja się nie znam). W sumie to byłoby bardzo ciężko odróżnić wydruk od labu jak się nie wie gdzie i na co patrzeć
Ciocia Zuzia tego nie zrobi ale... jak sie bardzo dobrze zacząć przyglądać to jeszcze drobne różnice widać. Mnie podpasował Ilford - przetestowałem tego sporo i jak dotychczas niczego lepszego nie widziałem. Na rynku amerykanskim ponoć jakiś Hannemuelle czy coś w tym guście jest naj... ale u nas go nie ma
Podsumowując- najpierw by trzeba było zdefiniowac co to jest ta "jakość"
![]()
![]()
![]()
Janusz,
Ogólnie 18000 stronCo do IP4200 to mam takie pytanie, co ile zmienia się przeciętnie głowicę drukującą ??
Czesc witam wszystkich na forum. Kupilem jakis czas temu canona ip4200 i jestem bardzo zadowolony. Jako ze jest to moja pierwsza drukarka z mozliwoscia drukowania zdjec chcialbym sie spytac o dwie rzeczy.
1) Wiem ze papier jest bardzo wazny w jakosci wydruku. Widzialem jakis tani papier epsona semi-glow ale nie jestem pewien czy bedzie sie nadawal. Jak juz ktos napisalem w tym watku nie warto marnowac kasy na beznadziejny papier i tusz wiec jakie papiery polecacie do zdjec 10x15?? Wydaje mi sie ze papier canona bedzie najlepszy ale to chyba przesada
2)Zdjecia na orginalnym papierze wychodza mi troche ciemne (nie chce myslec jakie beda na troche gorszym papierze). Widzielm ze ktos tutaj opisywal jakies ustawienia do Maca. Ja mam Windowsa xp i chcialem sie spytac czy udalo sie komus wyeliminowac ten maly blad. Jezeli tak to prosze o jakies wskazówki jak zmienic ustawienia.
1. Spróbuj Ilforda Smooth Pearl- jest chyba lepszy od Canona a na stronach Ilforda znajdziesz do niego profile.
2. Jasność, właściwie ciemnośćzdjęć to nie papier a złe ustawienia Twojego monitora i złe przygotowanie/ocena jasności w przygotowaniu do druku. Kalibracja monitora i całego "otoczenia" niestety....
Janusz,