MMM czy miałeś kontakt z tym Samyangiem??? W innym wątku kolega CICHY pisze, że Sami 85/1,4 w konfrontacji z C85/1,8 zje go na śniadanianieJa bym się chciał dowiedzieć jak jest naprawdę. Proszę o wypowiedzi kogoś kto używał bądź używa Samyang-a.
MMM czy miałeś kontakt z tym Samyangiem??? W innym wątku kolega CICHY pisze, że Sami 85/1,4 w konfrontacji z C85/1,8 zje go na śniadanianieJa bym się chciał dowiedzieć jak jest naprawdę. Proszę o wypowiedzi kogoś kto używał bądź używa Samyang-a.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Sprawdzałem kiedyś jaka jest skuteczność manualnego ustawiania ostrości w 85/1.2L w całkiem sporym przecież wizjerze 5D + precyzyjna matówka EE-S i przy potwierdzeniu ostrości (obiektyw przestawiony na MF). Potwierdzenie wskazuje "ostrość" w dość dużym zakresie w okolicy najostrzejszego punktu i nawet duży wizjer z drobnoziarnistą matówką nie dał mi precyzyjnej odpowiedzi czy jest "w punkt" czy nie. Oglądając potem zdjęcia na ekranie jakaś połowa była z powodu niedokładnego ustawienia ostrości do wywalenia. Do tego nie wyobrażam sobie żeby do każdej klatki ustawiać ostrość na nowo jak tylko model się ruszy przed obiektywem.
Dośc łatwo ustawia się ostrość na wyraźnych kontrastach np. literki na monitorze czy na pojedynczym słupku w znajdującym się w ogrodzeniu gdy widać poprzedzający i następny ale bardzo trudno gdy masz modela ustawionego pod światło albo w cieniu, wtedy prawie nic nie widać.
Można oczywiście sobie pomóc zwiększając głębię ostrości przez przymykanie przysłony ale wtedy kupowanie obiektywu f/1.4 jest bez sensu i lepiej od razu C85/1.8 z AF.
Być może przy pewnej wprawie da się osiągnąć większą skuteczność i szybkość ostrzenia w wizjerze, być może tak bardzo jestem przyzwyczajony do dobrego AF że manualne ostrzenie wydaje mi się zbytnim wyrzeczeniem, być może dla ciebie różnica między f/1.4 (podobno Samyang realnie ma f/1.6 ale testy pokazują ładniejsze rozmycie tła w porównaniu do C85/1.8) a f/1.8 jest na tyle duża że warto się z tym bawić, być może to ja mam coś ze wzrokiem że mi nie wychodzi.
To że Samyang jest lepszy optycznie na pełnym otworze nie zmienia faktu że C85/1.8 jest na tyle dobrym obiektywem że można uzyskać nim znakomite rezultaty przy doskonałym komforcie i szybkości pracy.
A najlepiej sprawdź sam, weź jakiś obiektyw, przestaw na manualne ostrzenie i zobaczy czy ci wychodzą ostre zdjęcia.