Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Canon 5D - czy obsługuje wszystkie obiektywy?

Domyślnie Canon 5D - czy obsługuje wszystkie obiektywy?

Jakie obiektywy mogą współpracować ze "starym" Canonem 5D. Bo słyszałem, że nie tylko te wyprodukowane przez Canona. Czy mógłbym podpiąć do "starego" Canona 5D np. Nikkora 50 1.8 AF lub jakiś teleobiektyw niezależnej firmy przeznaczony do współpracy z Nikonem? Jeśli tak, to czy wiąże się to z jakimiś ograniczeniami?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

ogólnie rzecz biorąc, do EOSów ma sens podpinać przez przejściówkę te Nikkory, które mają przysłonę regulowaną pierścieniem na obiektywie.
    ograniczenie też ogólne: aparat musi pracować w trybie Av lub M, nie działa AF.

jeśli chodzi o szczegóły to jaki sens podpinać N50/1,8 kiedy odpowiednik Canona kosztuje 3-4 stówki
    z kolei z niezależnymi najprościej dać ogłoszenia na forach, ze się chce zamienić wersję N na C - ludzie często "zmieniają system" i nie powinno być problemu z taką zamianą :-)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

Niektóre szersze szkła z m42 mogą zahaczać o lustro. No i ef-s ów też ciężko :P

Bywalec Awatar photogambler
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Witam
    mam podobny problem, z tym,ze podpinalem do 5d lekko droższe obiektywy.Zarowno na av jak i m nie moge ogarnąć wlasciwego naswietlania;( co mam ustawic jeszcze zeby uzyskac w miare uzyteczne naswietlenie foty?? Na obiektywach oryginalnych smiga mi OCZYwiscie cudownie.Jestem zalamany,bo dysponuje rzeczywiscie klasowym szklem na ktorym strace zamieniając je na eEFy

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

tylko korekta +/-. tak to już jest.

Bywalec Awatar photogambler
    Miasto
    wawa

Domyślnie 5d + nikkory

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    no nie z tego co wiem czytajac to forum,koledzy sa zachwyceni wspolpraca EOSow z innym szklem.Mnie tez czasem udawalo sie ustawic w punkt (ekspozycje) ale nie zawsze to dziala i nie wiem dlaczego

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

piątka+dobre szkła - to musi działać, jeśli nie - to wina leży po stronie fotografa a nie sprzętu
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iso Zobacz posta
    skoro mamy pomiar ttl to oznacza, że jasność szkieł systemowych jest oszukana, czyż nie ?

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    skoro mamy pomiar ttl to oznacza, że jasność szkieł systemowych jest oszukana, czyż nie ?
    Albo w aparacie podczas pomiaru ma ustawioną inną wartość przysłony niż maksymalna. Wtedy korekcja przesuwana jest w dół o tę wartość.
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów