Ja bym nie zamieniał 5D na 7D. Chyba, że robisz może jakiś sport poza ślubami? Ale wtedy to i tak bym wolał 1DmkIIN.
Ja się chce przesiąść z 40D właśnie na 1DmkIIN. Crop 1.6 odkąd mam 5DII(już rok) nie ma dla mnie racji bytu. Różnice w obrazowaniu i w tym co można wyciągnąć z plików jest kolosalna. (nie wspomnę, że nie mogę patrzeć przez ten mikroskopijny wizjer :-P) Najchętniej to bym zamienił 40D na 5DI (na drugie 5DII mnie nie stać) lub 1DmkIV(też mnie nie stać) ale oprócz ślubów lubię robić też sport czy ogólnie repo więc opcja dwóch piątek mi nie podchodzi. A 1DmkIIN jest to taki trochę półśrodek. Ale na pewno dużo lepszy od 40D który służy mi głównie jako nosidełko do drugiego szkła w kościele, jako backup i jako body do sportu(od czasu do czasu) w 1D natomiast widzę więcej zastosowań - chociażby jako pucha na zabawę weselną(doskonały AF i bardzo mały shutter lag) no i w kościele też już można nim popstrykać z założonym np. 85mm. Dodatkowo mam pancernego konia roboczego którego nie strach zabrać w pył, kurz i wilgoć.
Jak zarobię to kupię pewnie wtedy już 5DmkIII (żeby miał tylko mniejszy shutter lag, lepszy AF w servo i 5-6fps :-P )