Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Dylemat - drugie body: zamiana starego 5d na 7d

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Dlatego napisałem 2 w nawiasie.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VirusTI Zobacz posta
    No tu to akurat wole moje body, które mam od nowości i jest pewne, niż 1d II z przebiegiem minimum 200 tys.
    Mnie udalo sie kupic z przebiegiem ponizej 50 tys z fakt. i gwarancja na 6 miesiecy na puszke. Działa i foci wyśmienicie. Kiedy zmieniam z 1d na 5d to mam wrażenie jak zmiana 5d na 300d. Dalej jednak obrazek z 5d to podstawa.
    Chcesz 7d to bierz, trochę się uparles.
    Chcesz mieć czy posiadać? Sorry za lekki sarkazm ale mamy tu bicie piany na trzech stronach o czymś co powinieneś sam wiedzieć - czego Ci trzeba i co jest dla Ciebie najważniejsze?
    Nikt tego za Ciebie nie wie i nie będzie wiedział.
    Powodzenia.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gliwice/Pyskowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Mnie udalo sie kupic z przebiegiem ponizej 50 tys z fakt. i gwarancja na 6 miesiecy na puszke. Działa i foci wyśmienicie. Kiedy zmieniam z 1d na 5d to mam wrażenie jak zmiana 5d na 300d. Dalej jednak obrazek z 5d to podstawa.
    Chcesz 7d to bierz, trochę się uparles.
    Chcesz mieć czy posiadać? Sorry za lekki sarkazm ale mamy tu bicie piany na trzech stronach o czymś co powinieneś sam wiedzieć - czego Ci trzeba i co jest dla Ciebie najważniejsze?
    Nikt tego za Ciebie nie wie i nie będzie wiedział.
    Powodzenia.
    Założyłem temat z nadzieją, że może ktoś miał lub ma podobne rozterki co ja. Wcale nie jestem uparty i napalony na 7d, dlatego chyba zostanę narazie z piąteczką. Co do Twojej propozycji, to miałeś naprawdę dobrą okazję z tym 1d II, niestety to co widziałem na allegro to tak jak pisałem minimum 200 tys, i ceny dużo wyższe niż używanej piątki... Jeżeli ktoś ma jeszcze coś do powiedzenia to bardzo proszę, jeżeli nie nie będę dalej "bił piany..."
    Pkt 8 regulaminu

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

nigdy w zyciu nie zamieniaj 5D na 7D, poniewaz 7D wiesza sie, z AF wychodzi szopka, oddaje swoje 7D do serwisu, lista wad jest długa, poza tym dziwny ma balans bieli w automacie, bo wszystko w zolty lub zielony kolor idzie, rzeznia, pelne rozczarowanie w akcji 7D

Domyślnie

bzdury Pan piszesz, masz wadliwy aparat i tyle.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

7D to świetny aparat do pewnych zastosowań.
    5D to świetny aparat do pewnych zastosowań.

Trzeba wiedzieć czego się od sprzętu oczekuje.

Coś już napisał Awatar Krzych
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

W codziennej pracy stosuję tandem 7d +70-200/2,8IS oraz 5D+ 16-35/2,8II oraz 50/1.4 i nie widzę potrzeby stosowania inego zestawu do "reporterki".To dwa całkowicie inne aparaty o innych zastosowaniach.

Przemek_D miałęs 7D w rękach?
    Ernest Hemingway i Irvin Penn:
    Hemingway: Wspaniałe zdjęcia. Jakiego aparatu używasz?
    Penn: Wspaniała historia. Jakiej maszyny do pisania używasz?

Początki nałogu Awatar retter
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

poniewarz dylemat podobny podczepie się

2x crop czy 1x FF

teraz mam 20d (polubiłem go do nauki super) + 40d
    czy
    jeden 5Dmk1 (tu koszty servisowania sa sporo większe)

wole prace na dwóćh puszkach ale obrazek FF, iso, GO

stałki c85/1.8 (kupiłem pokochałem) , teraz dokupiłem c28/1.8
    stałki oczywiście reportaż

nie poszedł bym na zlecenie nawet jako drógi bez zapasu, teraz u rodziny chrzest, za duży stres,
    narazie lampy brak, jakoś nie lubie i nie umiem bo jeszcze sie nie uczyłem błyskac:/

najlepiej 5dmk1 dla obrazku + 40d dla AFa niestety az tyle nie moge wydać i raczej za szybko sie nie zmieni, wiec już sam nie wiem

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja bym nie zamieniał 5D na 7D. Chyba, że robisz może jakiś sport poza ślubami? Ale wtedy to i tak bym wolał 1DmkIIN.
    Ja się chce przesiąść z 40D właśnie na 1DmkIIN. Crop 1.6 odkąd mam 5DII(już rok) nie ma dla mnie racji bytu. Różnice w obrazowaniu i w tym co można wyciągnąć z plików jest kolosalna. (nie wspomnę, że nie mogę patrzeć przez ten mikroskopijny wizjer :-P) Najchętniej to bym zamienił 40D na 5DI (na drugie 5DII mnie nie stać) lub 1DmkIV(też mnie nie stać) ale oprócz ślubów lubię robić też sport czy ogólnie repo więc opcja dwóch piątek mi nie podchodzi. A 1DmkIIN jest to taki trochę półśrodek. Ale na pewno dużo lepszy od 40D który służy mi głównie jako nosidełko do drugiego szkła w kościele, jako backup i jako body do sportu(od czasu do czasu) w 1D natomiast widzę więcej zastosowań - chociażby jako pucha na zabawę weselną(doskonały AF i bardzo mały shutter lag) no i w kościele też już można nim popstrykać z założonym np. 85mm. Dodatkowo mam pancernego konia roboczego którego nie strach zabrać w pył, kurz i wilgoć.
    Jak zarobię to kupię pewnie wtedy już 5DmkIII (żeby miał tylko mniejszy shutter lag, lepszy AF w servo i 5-6fps :-P )
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec Awatar smartb
    Miasto
    Legionowo

Domyślnie

Trzeba by zrobić testy w jakości obrazka: stare 5D w porównaniu do 7D czyli stara matryca FF przeciw nowa matryca APSC. Nie wiem czemu, ale 7D ma opinię w internecie, jak Pis czy Kaczyński(czyli beee), a 5D, jak Tusk i Po. Dla mnie zestaw 5Dmk2 plus 7D jest idealny - wszechstronny, wszystko można tym zrobić - lepiej niż zestawem 5DmkI + 5Dmk2. 7D to dobry aparat, nawet do ślubów, w sumie ślub to też reportaż, szybki AF przydaje się
    20D + 7D + 5DMK4 + 24-70/2,8LII, 70-200/2,8LIS, Art35/1,4, Art85/1,4, 430EX, 580EX, 055PROB+029

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów