Witam
Jakie ustawienie w apracie polecacie (i dlaczego) - sRGB czy Adobe RGB? Z tego co się dowiedziałem, to Adobe RGB ma większy zakres kolorów...
Witam
Jakie ustawienie w apracie polecacie (i dlaczego) - sRGB czy Adobe RGB? Z tego co się dowiedziałem, to Adobe RGB ma większy zakres kolorów...
Jak twoijm celem są wydruki to Adobe RGB jeśli galeryjka w kompie to może być sRGB. IMHO lepiej w Adobe bo masz większy zakres a zawsze możesz zmienić przestrzeń kolorów na mniejszą. W 2 strone tzn sRGB -> Adobe RGB to już trochę gorzej.Zamieszczone przez tomurbanowicz
Powyższe uwagi nie dotyczą RAW bo tu przestrzeń określasz podczas obróbki na kompie i wtedy tak samo wydruk Adobe, komp sRGB.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Zapomniałem dodać co do wydruków że dużo driverów drukarek jest profilowancych pod sRGB...tak że sam sprawdź ze swoją drukarką co wychodzi lepiej. Ja polecam kalibrację drukarki i wydruk pod konkretny profil (drukarki) za zdjęcia w Adobe RGB w szopie masz opcej "Print with Preview" i tam to ustawiasz (nie zapomnij ustawić driver na neutralnych parametrach (kontrast, saturacja itp) a najlepiej jeśli jest taka możliwość wyłącz zarządzanie kolorem z poziomu drivera drukarki).
Czy powyższe uwagi dotyczą też odbitek czy tylko wydruków?
Jak masz profil do konkretnego labu to też lepiej w Adobe RGB. Tzn. w kompie Adobe RGB przetwarzasz na profil konkretnego labu i takie fotki dajesz do wywołania z zaznaczeniem BEZ OBRÓBKI.Zamieszczone przez ukasz
Generalnie wygląda to tak że wszelkie edycje na kompie robisz pod Adobe RGB i ostatnią rzeczą jest zapisanie pod profilem labu.
Jak nie masz profilu to tylko można spróbować dać jakieś wzorcowe zdjęcie zrobione w 2 profilach i porównać.
http://www.cdrom.pl/index.php?title=...fotolab%C3%B3wZamieszczone przez ukasz
the silence is deafening
Wynika z tego, że zdjęcie w Adobe RGB będzie miało "szersze widmo" kolorów. Dlaczego więc tyle samo zajmuje? (Powinno chyba ciut więcej zajmować...)
nie powinno, kolor caly czas jest w RGB w 8 bitach (jpg)
Canon 30D
Czyli jednym słowem zalecacie zmianę z sRGB na Adobe?
Przecież wyjaśniłem że jak do wydruku to Adobe jak tylko do kompa to sRGB ( po co tracić czas na konwersje) a najlepiej to RAW i korzystać w pełni z DSLR :-) ...Zamieszczone przez tomurbanowicz