Dobra przerabianiem muszę się pobawić tak jak napisał tito86.
Zamęczę was tymi pytaniami![]()
I pytanko, posiadam filtr marumi UV (Haze) 67mm do Sigmy oczywiście.
I pytanie, w jakich sytuacjach mam zakładać filtr a w jakich go zdejmować ?
Może mam go mieć cały czas na szkle ?
Pozycje książkowe? Ja polecam jak kilku przedmówców Bryana Petersona. Sam mam póki co tylko Kreatywną fotografię..., ale w niedalekiej przyszłości planują jakieś kolejne pozycje zaadoptować
Ogólnie warto: lekko, przystępnie, ciekawe fotografie i opisy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ja co do filtrów UV jestem obojętny. Mogą być i może ich nie być. Dla mnie to rozdmuchane marketingowe szkiełko, niby takie panaceum na wszystko co może zaszkodzić przedniej soczewce. W telegraficznym skrócie... szkoda mi pieniędzy na nie i nie uważam je za coś niezbędnego w torbie.
Lepsze rozwiązanie to inwestycja w osłonę przeciwsłoneczną.
Ostatnio edytowane przez michael_key ; 04-06-2010 o 22:11 Powód: Automerged Doublepost
Z linku gwozdzt ...
Nie tylko. Nalezy stosowac dwa - na obiektyw jakis jak najlepszy,
na wierzc tanszy, zeby chronic ten drozszy. Jesli masz malo pieniedzy
to warto z przodu dac dla ochrony taki calkiem tani.
Aha - przyda sie tez napis 'Nikon' albo 'Canon' na pasku.
Powoduje ze zdjecia wychodza ostrzejsze..
Genialne :-D
Fast Stone jest szybki i ma to wszystko i więcej
Mam je - na początek "Ekspozycja.." starczy.. bardzo dobrze napisana książka.. polecam kilkakrotnie poczytać w międzyczasie praktyczne stosując te rady..
moim skromnym zdaniem to szkło jest do d...
widziałem 2 egzemplarze i przy nich kit to demon ostrości..
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
ja właśnie nie piszę o teście tylko o szkle kupionym przez znajomego - przy 1wszej sztuce myśleliśmy że puszka jest walnięta.. sprzedawca wymienił puszkę, na drugiej było to samo (totalne mydło i ogólna porażka) - wymiana szkła - kontrola na innych puszkach - to samo - znajomy się wkurzył i kupił Canona 17-55 ISi jest zadowolony
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
No nie powiedział bym, że KIT to demon ostrości przy nim.
Sigma jest bardzo ostra (z tego co ja mogłem zobaczyć) może zależy od trafionego modelu.
Dziś zamierzam się wybrać gdzieś na wieś porobię kilka fotek i pokaże na forum.
A co do tego filtra, to mam go nosić czy nie bo już nie zrozumiałem.
Noszę go do między innymi ochrony obiektywu, ale czy on przeszkadza przy foceniu ?