Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 59 z 59

Wątek: Dobry telezoom wycieczkowy - czy coś takiego w ogóle istnieje?

Domyślnie C 55-250 mm

Witaj,

no aż drugi raz założyłem go na aparat, by się upewnic, chyba mam jakiś wybrakowany ale mój nie kręci, poza tym działa wszystko doskonale.

Na szybko cyknąłem dwa zdjęcia, najpierw rozciągnięty w całej okazałości na 250 mm :

a teraz złożony na 55 mm :

Może nie widać tego zbyt dokładnie, ale zwróć uwagę na oznaczenia umieszczone po lewej stronie soczewki tuż poniżej pierścienia do montowania filtrów, są wyraźnie w tym samym miejscu, prawda ??

Przepraszam za jakość fotek, robiłem to w biegu na szybko

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

a pomyślałeś ze moze krecic jak ustawia af?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale co wy z tym kręceniem, przecież polara i tak ustawia się przed każdym zdjęciem...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

jak robisz z reki to dosc ciezko utrzymac ustawiony AF i krecic polarem jeszcze

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przytrzymujesz do połowy - ustawia się AF.
    Kręcisz polarem - ustawiłeś polar.
    Znowu przytrzymujesz do połowy - ustawia się AF (bo przy kręceniu polarem mógł się rozregulować od ostatniego ostrzenia)
    Robisz zdjęcie.

Procedura imo niezbyt czasochłonna, a polary raczej w miarę luźno chodzą - na tyle, żeby nie kręciły mordkami szkieł z włączonym AFem...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Tylko, że wlasnie po ponownym wcisnieciu do polowy AFa, mordka sie kreci wiec ustawienia polara poszly do lasu...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Tylko, że wlasnie po ponownym wcisnieciu do polowy AFa, mordka sie kreci wiec ustawienia polara poszly do lasu...
    No ale przy tej samej odległości ostrzenia obrót mordki jest taki sam...

Domyślnie C 55-250

Witam,

no i cóż, macie rację, kręci jednak przy ostrzeniu ... Nie kręci tylko przy zmianie ogniskowej. Za zamieszanie przepraszam czytających.

Jacek

Coś już napisał

Domyślnie

Alternatywą dla mnie na teraz jest jeszcze Tamron SP 70-300 tylko na razie ani słychu ani dychu o jego wejściu na sklepowe półki, chociaż raz krótko po jego ogłoszeniu pewien lokalny sklep i autoryzowany dystrybutor tamrona miał go w sowim cenniku za jakieś circa 1800PLN i mówili, że dostawy na początku kwietnia, ale coś ucichło, a i nie wiadomo jaki on będzie optycznie i mechanicznie, chociaż patrząc na inne z serii SP to raczej o optykę nie powinno się martwić. Wie ktoś coś więcej na temat tego szkiełka???

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów