Siudym za mało się znam, żebym mógł rozwiązać Twoją zagadkę. Może ktoś inny spróbuje.
Jako ciekawostkę podam podsumowywujący opis z testu obiektywu na szanowanym i znanym portalu:
"Ciężko to pisać, ale szczerze powiedziawszy dawno nie testowałem tak słabego obiektywu. Zwykle w podsumowaniu staram się napisać coś pozytywnego o testowanym sprzęcie - tutaj jest to naprawdę trudne"
...i zdjęcie wykonane tym obiektywem: http://picasaweb.google.com/sprocket...29314231546482
Moim zdaniem zdjęcie ostre, nawet na podglądzie 100% (a za malą rozdzielczość obiektyw był głównie krytykowany). Zrobione z ręki, z polarem, na 250mm.
Wiem że w TESTACH można znaleźć informacje, których nie sposób potem potwierdzić w normalnym użytkowniu. Ale oglądanie sampli, przynajmniej dla mnie też nie daje miarodajnych wyników. Widocznie za mało umiem, żebym widząc kilka zdjęć, zrobinych przez różne osoby w różnych warunkach mógł ocenić, który obiektyw jest lepszy.
Najlepiej byłoby poużywać dany obiektyw przez kilka tygodni i dopiero wtedy mieć jakąś opinię na jego temat - ale tak się nie da. Trzeba jakiś wybrać i kupić.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
edit:
Siudym, 1 i 3 było zrobione 55-250 ? tak strzelam...