Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Wątek: Dobry telezoom wycieczkowy - czy coś takiego w ogóle istnieje?

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a osobom wypisujacym o pelnej klatce, czy grzmotach pokroju 35-350 to pozostaje polecic nieco wiecej wolnego czasu lub checi, zeby uwaznie czytac co sie do nich pisze
    Ja miałem taką przesiadkę i tylko opisuje swoje wrażenia .
    Nie odczułem utraty ogniskowej mimo że też jestem z tych co bardziej lubią długie lufy niż szerokie kąty .
    I do tego szkiełko na FF jakby się zrobiło lepsze
    Mam teraz 100-300 L 5.6 i zestaw jest dla mnie bardzo dobry . (no może poza światłem , ale na ciężkie warunki mam co innego)
    I jakość jest taka że nawet jak braknie zuuma to można pokusić się nawet o delikatne powiększanie . (ale tu na razie jestem na etapie testów , na ekranie wyniki miałem dobre , ale zobaczę jak to wyjdzie na papierze )

Oczywiście rozumiem wymagania i warunki postawione w poście , ale chciałem dać też alternatywne spojrzenie .
    Co do Olympusa to to też nie jest zła porada . (też myślałem o nim )
    Olympusy są małe . no i mają cropa 2x .

A aby było na temat to napisz może co fotografujesz i w jakich warunkach potrzebujesz tego IS , albo jakich używasz ogniskowych i na jakich czasach chciałbyś je utrzymać .

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

35-350 waży 1385 g, czyli o wiele za dużo, lest to wielka biała L-ka... nie nosi sie takich przytroczonych do paska biodrowego przez cały dzień.

Aby zobaczyć jakie fotki robię, prosze kliknąć w linka w podpisie. Ogólnie fotki z wycieczek. Znaczy to, że z całym posiadanym zestawem chodzę przez cały dzień, do tego z plecakiem, czasem wielkim, więc zależy mi na tym, aby aparat i obiektyw nie były duże. Pewnie usłyszę teraz poradę kup spbie kompakt. Nie dziękuję. Na 4/3 też nie przechodzę. Zestaw który posiadam jest dośc poręczny i już sie do niego przyzwyczaiłem. Jednak ważące ponad kilogram L-ki odpadają.

Akustyk, polecasz 75-300 IS? Słyszałem że to bardzo słaby obiektyw, w ogóle go nie brałem pod uwagę. Nowego chyba nie można już kupić ? Ogólnie mam awersję do sprzętów używanych.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Akustyk, polecasz 75-300 IS? Słyszałem że to bardzo słaby obiektyw, w ogóle go nie brałem pod uwagę. Nowego chyba nie można już kupić ? Ogólnie mam awersję do sprzętów używanych.
    sorka, blad logiczny. mialem na mysli bardziej to 70-300 IS, nad ktorym sie zastanawiales. chociaz ono tez, jesli mnie pamiec nie myli, nie jest za lekkie. ale to moze byc kwestia korpusu - mialem to zapiete raz, lat temu z 7, do EOS-a 500, a to jest malenka i lekka wydmuszka.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Jeżeli chodzi o warunki dla IS i czasy migawki, to w obecnie posiadanym tamronie, przymkniętym do f11 (najlepsza ostrość na 250mm), z nakręconym polarem, iso 400, nawet w bardzo słoneczny dzień na otwartym terenie uzyskać czas krótszy nić 1/250 prawie nie idzie. A utrzymac 250mm z ręki, jeszcze jak człowiek zasapany wędrówką nie jest prosto. Przeważnie robię z 10 zdjęć i jakieś wyjdzie ostre.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

Uprawnienia umieszczania postów