Jago, wielkie dzięki za Twoją, opinię o 70-300 DO. Przeczytałem wątki, które podałeś, w jednym z nich było kilka ciekawych linków do opinii i testów o tym obiektywie. Uśredniając wszystko co znalazłem na ten temat, można powiedzieć, że jest to najlepszy travel-telezoom. Najlepszy, bo mały i optycznie lepszy od np. zwykłego 70-300 IS.
"Combined with a 10-22mm, a 24-105 you have an ideal travel package that covers 16-480mm factoring in the 1.6x crop."
Z tym twierdzeniem się zgadzam i być może kiedyś w dalekiej przyszłości dojdę do takiego zestawu. Tylko ta cena :-? Jakby tak 3 tys. kosztował nowy, to byłoby chyba sprawiedliwie.
Są to plany daleko przyszłościowe. Żeby nie przesadzać ustaliłem sobie limit - 1 obiektyw na rok. W tym roku był C10-22, w przyszłym będzie C50/1.4 lub C60/2.8 macro. Tele dopiero w 2012, chyba że uznam, że najpierw będzie C17-55 lub C24-105, jeszcze zależy, czy polubię jasne szkła. Tymczasem pstrykam sobie i cieszę się z tego co mam. Wczoraj wrócielm z długiego weekendu w Górach Stołowych i przywiozłem 700 fotek :-D