Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 59

Wątek: Dobry telezoom wycieczkowy - czy coś takiego w ogóle istnieje?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    Akustyk, polecasz 75-300 IS? Słyszałem że to bardzo słaby obiektyw, w ogóle go nie brałem pod uwagę. Nowego chyba nie można już kupić ? Ogólnie mam awersję do sprzętów używanych.
    sorka, blad logiczny. mialem na mysli bardziej to 70-300 IS, nad ktorym sie zastanawiales. chociaz ono tez, jesli mnie pamiec nie myli, nie jest za lekkie. ale to moze byc kwestia korpusu - mialem to zapiete raz, lat temu z 7, do EOS-a 500, a to jest malenka i lekka wydmuszka.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar sprocket73
    Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Jeżeli chodzi o warunki dla IS i czasy migawki, to w obecnie posiadanym tamronie, przymkniętym do f11 (najlepsza ostrość na 250mm), z nakręconym polarem, iso 400, nawet w bardzo słoneczny dzień na otwartym terenie uzyskać czas krótszy nić 1/250 prawie nie idzie. A utrzymac 250mm z ręki, jeszcze jak człowiek zasapany wędrówką nie jest prosto. Przeważnie robię z 10 zdjęć i jakieś wyjdzie ostre.
    SPROCKET
    80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
    Moja wycieczkowa galeria

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

EDIT: ech, bo mnie zaraz przez to zamieszanie w ogniskowych...

mialem w lapach to:

a to nie jest to samo co nowsze, de facto z 2005 (wiec nie 7 lat temu):

chociaz zdaje sie one sa bardzo zblizone gabarytowo
    http://www.the-digital-picture.com/R....aspx?Lens=358
    http://www.the-digital-picture.com/R....aspx?Lens=236
    www albo tez flickr

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

No jest tych 70(75)-300 od Canona trochę.
    Ale ostatnio macałem w sklepie ten 70-300 IS z 2005r. waga 630 g... nie jest on ani mały, ani lekki, ale z takim jeszcze mógłbym chodzić.

Prawdą jest, że 55-250 jest i lżejszy i mniejszy, na dodatek są opinie że optycznie lepszy, szczególnie tutaj na tym forum. Bo jednak w większości testów jakie można w necie spotkać to 70-300 jest lepszy, no w końcu jest cenowo półkę wyżej. Na photozone wychwalają go bardzo.
    "[...] the lens is capable to produce a very high performance throughout the zoom range without the significant drop in quality at 300mm".
    Może dużo zależy od sztuki na jaką się trafi?
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Początki nałogu Awatar Bart3k
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Chodzi Ci o 5dmk2? Jeżeli chcesz cropować bo 200mm to dla Ciebie za mało, to o ile jest to jedyna motywacja dla FF - proponuję nabyć 20d - matryca jest równie gęsta. Kompletnie więc nie rozumiem polecenia FF w kontekście tego wątku.
    jak to... przecież FF na tym forum ostatnio to lekarstwo na wszystkie problemy
    Canon 5D mkII|Canon 40D|Canon 17-40 4L|Sigma 120-400 4.5-5.6|Canon 50 1.8|Falcon 8 3.5|Metz48

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket73 Zobacz posta
    No jest tych 70(75)-300 od Canona trochę.
    Ale ostatnio macałem w sklepie ten 70-300 IS z 2005r. waga 630 g... nie jest on ani mały, ani lekki, ale z takim jeszcze mógłbym chodzić.

Prawdą jest, że 55-250 jest i lżejszy i mniejszy, na dodatek są opinie że optycznie lepszy, szczególnie tutaj na tym forum. Bo jednak w większości testów jakie można w necie spotkać to 70-300 jest lepszy, no w końcu jest cenowo półkę wyżej. Na photozone wychwalają go bardzo.
    "[...] the lens is capable to produce a very high performance throughout the zoom range without the significant drop in quality at 300mm".
    Może dużo zależy od sztuki na jaką się trafi?
    Photozone akurat potrafi ocenic lepiej realnie gorsze szkla od lepszych. Juz nie raz zrownali z blotem swietne szkla. Widocznie jak sie im trafi gorsza sztuka, to zamiast sprawdzic inne, robia test i wyciagaja opinie z tej wadliwej. I tak zostaje.

Tu mala zagadka:
    http://img27.imageshack.us/gal.php?g=57213350.jpg
    Kilka kotkow. Exify wywalone, sa tu dwie z 55-250 w F5.6 a inne ze szkiel kilka i nawet kilkadziesiat drozszych. Wiele znajomych nie potrafilo ocenic, ktore jest ktore.

Najlepszym testem sa wlasnie opinie duzej ilosci osob i przegladanie sampli. Testy w necie potrafia byc mylace i nieobiektywne.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bart3k Zobacz posta
    jak to... przecież FF na tym forum ostatnio to lekarstwo na wszystkie problemy
    no na pewno na potencje i magnetyzm wzgledem plci pieknej (no lub brzydkiej, w zaleznosci od upodoban)

nie no... obiektywnie rzecz biorac, to dla wielu osob na pewno lepiej jest miec wieksza matryce niz mniejsza. ale w obecnych okolicznosciach przyrody (ceny, wymiary - rowniez w odniesieniu do lensow!) to to nie jest zbyt dobry pomysl dla autora watku.
    www albo tez flickr

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Siudym za mało się znam, żebym mógł rozwiązać Twoją zagadkę. Może ktoś inny spróbuje.

Jako ciekawostkę podam podsumowywujący opis z testu obiektywu na szanowanym i znanym portalu:
    "Ciężko to pisać, ale szczerze powiedziawszy dawno nie testowałem tak słabego obiektywu. Zwykle w podsumowaniu staram się napisać coś pozytywnego o testowanym sprzęcie - tutaj jest to naprawdę trudne"
    ...i zdjęcie wykonane tym obiektywem: http://picasaweb.google.com/sprocket...29314231546482
    Moim zdaniem zdjęcie ostre, nawet na podglądzie 100% (a za malą rozdzielczość obiektyw był głównie krytykowany). Zrobione z ręki, z polarem, na 250mm.

Wiem że w TESTACH można znaleźć informacje, których nie sposób potem potwierdzić w normalnym użytkowniu. Ale oglądanie sampli, przynajmniej dla mnie też nie daje miarodajnych wyników. Widocznie za mało umiem, żebym widząc kilka zdjęć, zrobinych przez różne osoby w różnych warunkach mógł ocenić, który obiektyw jest lepszy.

Najlepiej byłoby poużywać dany obiektyw przez kilka tygodni i dopiero wtedy mieć jakąś opinię na jego temat - ale tak się nie da. Trzeba jakiś wybrać i kupić.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    edit:
    Siudym, 1 i 3 było zrobione 55-250 ? tak strzelam...
    Ostatnio edytowane przez sprocket73 ; 02-06-2010 o 13:09 Powód: Automerged Doublepost
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie trafiles

Pewnie juz czytales:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=44565

Ogolnie kazde z tych szkiel jest naprawde ok. 70-300 placi sie 2x tyle za lepsza budowe, usm, dzialanie z ff i 50mm wiecej na koncu. Kazdy musi sobie sam ocenic sens kupna jakiegos

Miasto
    Jaworzno

Domyślnie

Jasne że czytałem od deski do deski wątek Canon 55-250 IS vs 70-300 IS.

A wracając do Twoich zdjęć kotków, to skąd taka płytka GO? One były jakoś obrabiane?
    SPROCKET
    Moja wycieczkowa galeria

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów