WItam - chciałbym kupić obiektyw na w/w zakres - miałem 55-250 IS ale w zakresie 200-250 był średniawy - wolalbym cos lepszego. Poza tym czasem brakowało mi troche mm. Zależy mi przede wszystkim na dobrej jakości zdjęć - autofokus nie musi byc mega szybki ale fajnie jakby byl precyzyjny. Fajnie jakby CA była na naprawde małym poziomie ( może byc po przymknieciu, robie foty samolotów na tle nieba a tam zazwyczaj są kontrasty ). Moj budżet to około 1000 zł ( i prosze nie piszcie dozbieraj tdo tego i do tamtego bo budzet nie bedzie wiekszy a chce kupic po prostu to co bedzie najlepsze w tym przedziale cenowym). widziałem na allegro Tokine 80-400 ale po tescie na optyczne przestraszylem sie CA. Patrzyłem równiez na sigme 170-500 ale przeczytane opinie nie sa jednoznaczne. Brałem pod uwage tez 70-300 USM canona ale naczytalem się że sie nei oplaca i lepiej kupic 55-250. Czytalem tez o dobrych opiniach o 70-210/4 , i 70-210/ 3.5-4.5 ale były ogolne a mi chodzi o jakość na długim koncu. Poporsze o porade kogoś kto miał lub ma do czynienia z obiektywami na ten zakres. Obiektyw bedzie wspólpracował z Canonem 500D. Pozdrawiam