Miałem podobną sigmę, ale bez HSM, to stabilizacja tak bzyczy dziwnie, bez obaw
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie doczytałem.. hmmm to faktycznie dziwne
a czy używałeś go przy minusowych temperaturach??
Miałem podobną sigmę, ale bez HSM, to stabilizacja tak bzyczy dziwnie, bez obaw
nie doczytałem.. hmmm to faktycznie dziwne
a czy używałeś go przy minusowych temperaturach??
Ostatnio edytowane przez piotraspace ; 03-06-2010 o 10:34 Powód: Automerged Doublepost
Kiedyś fotografowie pracowali w ciemni a dzisiaj ciemni zajmują się fotografią.
EOS40D, EOS40D, EOS50D+grip, Canon 24-70mm f/2,8L USM, Canon 50mm f/1,8, Sigma 10-20mm f/3,5 EX HSM, Sigma 70-200mm f/2,8 EX APO HSM, Canon Speedlite 580EX II/430EX II, bag Hama Defender 220
Nie używałem przy żadnych minusowych temperaturach !
Obiektyw był kupiony z 1,5 tygodnia temu !
A moze jak jest stabilizacja wlaczona to caly czas dziala? Masz mozliwosc posluchania drugiego egzemplarza?
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Właśnie nie mam ani 2 egzemplarza ani 2 Canona ;(
Moim zdaniem to jest stabilizacja. Nie wiem czy tak jest w twojej, ale w mojej sigmie 17-70 stabilizacja działa jeszcze przez MINUTĘ po wciśnięciu spustu migawki!!! Stąd to słyszalne bzyczenie, nawet w kilka sekund po wyłączeniu OFF aparatu. Nie masz się czym przejmować, ten typ tak ma jak to mówiąJedyny mankament to szybsze zużycie baterii zapewne. Nie wiem czemu to tak zrobili...
No już sporo osób mi mówi, że to stabilizacja dlatego już jakoś mnie to nie obchodzi.
A znacie może sposób na sprawdzenie czy dobrze działa stabilizacja i HSM ?
no jeżeli HSM trafia szybko w punkt to działa, jak OS stabilizuje obraz to znaczy że też działa (nie wiarygodne, prawda?)...
tak ciężko samemu pomyśleć...
dwie puszki, dwa m42, s 70-300
stabilizacja działa jeżeli możesz robić nieporuszone zdjęcia używając czasu dłuższego o 2-3 EV niż odwrotność ogniskowej razy 1.6![]()
Już wszystko wiem na temat tego buczenia w 18-125.
Jest to 100% normalne nawet w instrukcjach piszą, że os będzie buczał niezależnie czy jest on czy off. Gorzej będzie jak przestanie buczeć.
Pozdrawiam.