Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Bezplatne przekazanie zdjec.

Początki nałogu Awatar Jacek23
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie Bezplatne przekazanie zdjec.

Witam, niedlugo podpisze umowe z pewna firma (park narodowy) na bezplatne przekazanie zdjec do wszechstronnego wykorzystania w zamian za nie pobranie oplaty za fotografowanie w miejscach nie przeznaczonych dla turystow. Tak sie zastanawiam czy po podpisaniu takiej umowy bede mogl sam je tez "uzywac" to znaczy czy bede mogl je zamieszczac na portalach , lub ew na nich jakos zarobic. Wiem ze nie latwo o opinie nie majac tresci umowy.......chodzi mi raczej o odpowiedz od ludzi ktorzy podpisywali podobne, czy jest to praktyka ze w takiej umowie moze sie znalesc zapis ze przekazuje zdjecia bezwzglednie tylko dla nich, i nie moge ich juz nigdzie uzyc. Pozdrawiam.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Umowę formułujesz ty, czy dostaniesz papier do podpisania?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Zapewne dostane jak sie zglosze do nich.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Tu jest paragraf z ich reg. dotyczacy sprawy.......:
    W parku obowiązują następujące zasady fotografowania i filmowania:

1) fotografowanie i filmowanie na obszarach udostępnionych dla ruchu turystycznego jest bezpłatne.

2) fotografowanie i filmowanie na obszarach wyłączonych z ruchu turystycznego wymaga uzyskania zgody dyrektora parku oraz uiszczenia opłaty za te czynności.

3) dyrektor parku może zwolnić fotografujących lub filmujących z opłaty lub jej części, jeżeli zostanie zawarte porozumienie z parkiem dotyczące możliwości nieodpłatnego wykorzystywania przez park kopii przekazanych zdjęć lub filmów.
    Ostatnio edytowane przez Jacek23 ; 01-06-2010 o 13:08 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jak dla mnie to przekazując im kopię swoich zdjęć sam dalej rozporządzasz oryginałami.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Moje zdanie pokrywa się z opinią Robson01: udostępniając nieodpłatnie dyrekcji parku prawo do wykorzystania Twoich zdjęć, nie pozbawiasz się jakiejkolwiek możliwości dysponowania tymi zdjęciami. No chyba, że w umowie, którą podsuną Ci do podpisu, uraczą Cię dodatkowymi aneksami, które stanowić będą, że sytuacja ulegnie zmianie.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przejrzyj dobrze umowę. To co zacytowałeś wskazuje, że będziesz sam dysponował swoimi zdjęciami.Chyba, że w umowie ukryją jakiś dotatkowy "kwiatek".

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

jeśli nie dojdzie do przekazania majątkowych praw autorskich - to możesz dysponować zdjęciami "na wszelkich polach eksploatacji"

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Czyli mam uwazac na taki zapis w umowie: "przekazanie majątkowych praw autorskich"
    ?

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

no może być sformułowany w inny bardziej pokrętny sposób :P

W wolnej chwili poczytaj sobie ustawę o prawach autorskich (tekst ujednolicony):

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU19940240083

W razie czego w googlach znajdziesz - z tego co pamiętam - dość sporo na ten temat.

Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    no może być sformułowany w inny bardziej pokrętny sposób :P

Fakt,postaram sie wylowic

W wolnej chwili poczytaj sobie ustawę o prawach autorskich (tekst ujednolicony):

http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServl...WDU19940240083

po co? mam forum na temat.

W razie czego w googlach znajdziesz - z tego co pamiętam - dość sporo na ten temat.

po co? mam forum na ten temat.
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów