Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Problem z odłączeniem adaptera odwrotnego mocowania

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzięki wszystkim za rady!
    Spróbowałam z nożem i Ludwikiem, nadal nic. Na razie obiektyw siedzi sobie grzecznie w zamrażalniku, jeśli to nie pomoże, to chyba zostanie potraktowany imadłem.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zamrażalka też nie pomogła, w końcu obiektyw z adapterem zostały potraktowane imadłem i voila .
    Dzięki jeszcze raz!
    Ostatnio edytowane przez Ill ; 01-06-2010 o 17:31 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dwa razy się mocowałem z filtrem i dwa razy zamrażarka ratowała sprawę, metal kurczy się w niskich temperaturach i w ten sposób dokręcony na maksa filtr staje się "prawie dokręcony"... Sposób zaczerpnięty z tego właśnie forum Powodzenia!

tnts
    Guest

Domyślnie

Metoda pierwsza sprawdzona:
    Znajdujemy kawalek gumy. Zazwyczaj masz ją pod prawą ręką (podkładka pod mysz).
    Kladziesz obiektyw twarzą na gumę (tym mocowaniem które chcesz odkręcić). Delikatnie dociskając do gumy kręcisz obiektywem. Odkręca się zazwyczaj zadziwiająco lekko.

Metoda druga - opisane "gdzieś przez kogoś kiedyś"
    Trzeba filtr chwycić za pomocą paska gumy tak jak filtr oleju w samochodzie (tata będzie wiedział )

Chodzi o to że odkręcając te filtry czy inne nasadki trzeba przyłożyć taką samą siłę z każdej strony, w przeciwnym przypadku filtr się ugina i klinuje na gwincie.

Pozdrowienia,

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Adapter został odłączony od obiektywu za pomocą imadła . Poszło sprawnie, obiektyw nie ucierpiał, jedynie adapter w jednym miejscu minimalnie się odkształcił.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów