a jak chcesz w PS uruchomic automatyzacje np 'zmiejszania' dla 200 zdjec ?? bedziesz klikal na kazdym po kolei?? to juz wtedy nie jest automatyzaja.Zamieszczone przez maku
a jak chcesz w PS uruchomic automatyzacje np 'zmiejszania' dla 200 zdjec ?? bedziesz klikal na kazdym po kolei?? to juz wtedy nie jest automatyzaja.Zamieszczone przez maku
AUTO-LEVELS fajna rzecz ale tylko dla początkujących , ręczna korekcja krzywych tu tkwi klucz do dobrej poprawy zdjęcia , potem LAB i Unsharp Mask w trybie jasności![]()
Niestety funkcje AUTO KOREKTY najczęściej psują zdjęcie zamiast poprawić.....![]()
Canon 10D
wrocmy do poczatku, autor watku pisal o automatyzacji nie o recznych korektach zajmojacych niraz po kilka lub klikanascie minut; cos kosztem czegos jesli duzo i szybko to zreguley niedbale i na odwrot, domena wielkich labolatoriow....AUTO-LEVELS fajna rzecz ale tylko dla początkujących , ręczna korekcja krzywych tu tkwi klucz do dobrej poprawy zdjęcia , potem LAB i Unsharp Mask w trybie jasności
Niestety funkcje AUTO KOREKTY najczęściej psują zdjęcie zamiast poprawić.....
to poczekajcie pare dnie to zarzuce wam takie auto korekty ze zdiczejecie, tylko kolo mi ksiazke odda (zawarta autokorekta + autolevels, jednakze nie jest to skuteczne w 100% i tak jak pisalem kopiowanie warstwy i wrazie niepowodzen; zmiana stopnia krycia lub tez miesznia) ale zapodam to tylko jako ciekawostke;
dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograftylko tyle potrzeba
"galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl
Nie dostrzeglem wprost odpowiedzi na twoje pytanie, ale sprawa jest banalna.
w Ps sluzy do tego funckja 'Action'.
Otwierasz jedna zdjecie i rozpoczynasz jednoczesnie nagranie Actiona, ktory wczesniej jakos tam nazwales.
Robisz obrobke tego 1 zdjecia i caly czas trwa zapisywanie w pamieci programu ustawien jakie zastosowales. Na koniec zatrzymujesz nagranie i masz gotowy Action.
Potem odpalasz funkcje Bath Proces i wskazujesz katalog zrodlowy gdzie znajduje sie te 200 fotek do obrobki, potem wskazujesz katalog docelowy. Nastepnie wskazujesz ktorego Action ma uzyc PS i naciskasz START
Program przerabia wszystkie zdjecia ze wskazanej lokalizacji w mysl Action, ktory wczesniej zrobiles (stosowane sa wszystkie zabiegi, ktore nagrales poprzednio dla wzorcowego zdjecia). Po kilku sekundach masz zrobione automatyczna korekcje tego co chciales
Ufff...
pzdr
[ Dodano: Wto Sie 03, 2004 10:07 pm ]
W Action - mozesz oczywiscie rozniez skalowac zdjecia, obraca, itp.... po prostu wszystko.
Polecam poczytac troche o tym programie zanim sie czyms zajmiesz. Internet jest pelen ciekawych stron z Tutorialami oraz gotowymi Actionami....
Konczac...
dało się wyszukać tej odpowiedzi, jakoś, doszedłem, sprawdziłem, nagralem, działaZamieszczone przez iczek
czasami tylko nie wiedzieć czemu pyta czy zachować...choć mial to zrobić sam...
20Dset
maj łeb...
co do zmiejszania przez batcha, to nie koniecznie musisz uwazac na kadry poziome i pionowe. W opcji Image size mozesz zmienic pixele na procenty. Np w 20D jest tak 3504 - 100% to jak chcesz miec cos kolo 800 px to jest 23 % i walisz caly katalog.
Mam ten sam problem, pisze sobie droplet, daje opcje folder i cholera pyta przy zapisie pliku. Nibyspoko ale ciagle trzeba wciskac ten enter. Jak to ominac??
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II
Sa dwie mozliwosci:
1. zaznacz w oknie dialogowym Batch w czesci Destination Override Action "Save as" Commands. Powinno pomoc.
2. program probuje zapisac plik 16 bitowy do jpg i wtedy pyta sie czy zapisac jako psd. Najpierw musisz zmienic 16 ---> 8 bits/channel
Natomiast ja mam pytanie czy jest jakis sposob zeby PS rozpoznawal pliki pionowe i sam je obracal. Mam nagrane action do zmiejszania plikow pod odbitki 10x15, 15x21 i niestety najpierw musze je oddzielnym action obrocic, a chcialbym zeby PS robil to sam
Ostatnio edytowane przez Jarek Jaworski ; 29-09-2006 o 22:59
Jarek juz sie dowiedzialem i to po prostu zle nagrane rozkazy. Trzeba nagrac z safe as... a nie z samym save:wink:
1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II