Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Automatyzacja pracy, da się???

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maku
    Zaraz ! Panowie ja tu czegoś nie kumam.
    Jakoś nie bardzo umiem powiązać pytanie z odpowiedzią kierującą na Web Photo Galery.
    Trzeba po prostu nagrać akcję a potem ją uruchomić. Taka automatyzacja jest przecież jednym z podstawowych dobrodziejstw PS. Tyle tylko że z mojego doświadczenia wynika że znakomicie się sprawdza przy prostszych działaniach. Lub też powiem inaczej: Jeżeli w waszym przypadku sprawdzają się opcje typu auto to macie jakieś lepsze aparaty. W moim przypadku bardzo szybko dałem sobie spokój z opcjami „auto”. A co do automatyzacji tego typu działania to problem polega na tym że wystarczy malutka różnica w ekspozycji a już się wszystko wali.
    a jak chcesz w PS uruchomic automatyzacje np 'zmiejszania' dla 200 zdjec ?? bedziesz klikal na kazdym po kolei?? to juz wtedy nie jest automatyzaja.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

AUTO-LEVELS fajna rzecz ale tylko dla początkujących , ręczna korekcja krzywych tu tkwi klucz do dobrej poprawy zdjęcia , potem LAB i Unsharp Mask w trybie jasności
    Niestety funkcje AUTO KOREKTY najczęściej psują zdjęcie zamiast poprawić.....
    Canon 10D

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

AUTO-LEVELS fajna rzecz ale tylko dla początkujących , ręczna korekcja krzywych tu tkwi klucz do dobrej poprawy zdjęcia , potem LAB i Unsharp Mask w trybie jasności
    Niestety funkcje AUTO KOREKTY najczęściej psują zdjęcie zamiast poprawić.....
    wrocmy do poczatku, autor watku pisal o automatyzacji nie o recznych korektach zajmojacych niraz po kilka lub klikanascie minut; cos kosztem czegos jesli duzo i szybko to zreguley niedbale i na odwrot, domena wielkich labolatoriow....

to poczekajcie pare dnie to zarzuce wam takie auto korekty ze zdiczejecie, tylko kolo mi ksiazke odda (zawarta autokorekta + autolevels, jednakze nie jest to skuteczne w 100% i tak jak pisalem kopiowanie warstwy i wrazie niepowodzen; zmiana stopnia krycia lub tez miesznia) ale zapodam to tylko jako ciekawostke;
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Domyślnie

Nie dostrzeglem wprost odpowiedzi na twoje pytanie, ale sprawa jest banalna.
    w Ps sluzy do tego funckja 'Action'.
    Otwierasz jedna zdjecie i rozpoczynasz jednoczesnie nagranie Actiona, ktory wczesniej jakos tam nazwales.
    Robisz obrobke tego 1 zdjecia i caly czas trwa zapisywanie w pamieci programu ustawien jakie zastosowales. Na koniec zatrzymujesz nagranie i masz gotowy Action.
    Potem odpalasz funkcje Bath Proces i wskazujesz katalog zrodlowy gdzie znajduje sie te 200 fotek do obrobki, potem wskazujesz katalog docelowy. Nastepnie wskazujesz ktorego Action ma uzyc PS i naciskasz START

Program przerabia wszystkie zdjecia ze wskazanej lokalizacji w mysl Action, ktory wczesniej zrobiles (stosowane sa wszystkie zabiegi, ktore nagrales poprzednio dla wzorcowego zdjecia). Po kilku sekundach masz zrobione automatyczna korekcje tego co chciales

Ufff...
    pzdr

[ Dodano: Wto Sie 03, 2004 10:07 pm ]
    W Action - mozesz oczywiscie rozniez skalowac zdjecia, obraca, itp.... po prostu wszystko.
    Polecam poczytac troche o tym programie zanim sie czyms zajmiesz. Internet jest pelen ciekawych stron z Tutorialami oraz gotowymi Actionami....

Konczac...

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek
    Nie dostrzeglem wprost odpowiedzi na twoje pytanie, ale sprawa jest banalna.
    w Ps sluzy do tego funckja 'Action'.
    Otwierasz jedna zdjecie i rozpoczynasz jednoczesnie nagranie Actiona, ktory wczesniej jakos tam nazwales.
    Robisz obrobke tego 1 zdjecia i caly czas trwa zapisywanie w pamieci programu ustawien jakie zastosowales. Na koniec zatrzymujesz nagranie i masz gotowy Action.
    Potem odpalasz funkcje Bath Proces i wskazujesz katalog zrodlowy gdzie znajduje sie te 200 fotek do obrobki, potem wskazujesz katalog docelowy. Nastepnie wskazujesz ktorego Action ma uzyc PS i naciskasz START

Program przerabia wszystkie zdjecia ze wskazanej lokalizacji w mysl Action, ktory wczesniej zrobiles (stosowane sa wszystkie zabiegi, ktore nagrales poprzednio dla wzorcowego zdjecia). Po kilku sekundach masz zrobione automatyczna korekcje tego co chciales

Ufff...
    pzdr

[ Dodano: Wto Sie 03, 2004 10:07 pm ]
    W Action - mozesz oczywiscie rozniez skalowac zdjecia, obraca, itp.... po prostu wszystko.
    Polecam poczytac troche o tym programie zanim sie czyms zajmiesz. Internet jest pelen ciekawych stron z Tutorialami oraz gotowymi Actionami....

Konczac...
    dało się wyszukać tej odpowiedzi, jakoś, doszedłem, sprawdziłem, nagralem, działa
    czasami tylko nie wiedzieć czemu pyta czy zachować...choć mial to zrobić sam...

sushi
    Guest

Domyślnie

co do zmiejszania przez batcha, to nie koniecznie musisz uwazac na kadry poziome i pionowe. W opcji Image size mozesz zmienic pixele na procenty. Np w 20D jest tak 3504 - 100% to jak chcesz miec cos kolo 800 px to jest 23 % i walisz caly katalog.

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam ten sam problem, pisze sobie droplet, daje opcje folder i cholera pyta przy zapisie pliku. Nibyspoko ale ciagle trzeba wciskac ten enter. Jak to ominac??
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez liquidsound Zobacz posta
    Mam ten sam problem, pisze sobie droplet, daje opcje folder i cholera pyta przy zapisie pliku. Nibyspoko ale ciagle trzeba wciskac ten enter. Jak to ominac??
    Sa dwie mozliwosci:
    1. zaznacz w oknie dialogowym Batch w czesci Destination Override Action "Save as" Commands. Powinno pomoc.

2. program probuje zapisac plik 16 bitowy do jpg i wtedy pyta sie czy zapisac jako psd. Najpierw musisz zmienic 16 ---> 8 bits/channel

Natomiast ja mam pytanie czy jest jakis sposob zeby PS rozpoznawal pliki pionowe i sam je obracal. Mam nagrane action do zmiejszania plikow pod odbitki 10x15, 15x21 i niestety najpierw musze je oddzielnym action obrocic, a chcialbym zeby PS robil to sam
    Ostatnio edytowane przez Jarek Jaworski ; 29-09-2006 o 22:59
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jarek juz sie dowiedzialem i to po prostu zle nagrane rozkazy. Trzeba nagrac z safe as... a nie z samym save:wink:
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus Zobacz posta
    doszedłem, sprawdziłem, nagralem, działa
    czasami tylko nie wiedzieć czemu pyta czy zachować...choć mial to zrobić sam...
    kubek z bateriami na enterze - u mnie dziala
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów