Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Canon 28-70 2.8 + 550d - problem

Domyślnie Canon 28-70 2.8 + 550d - problem

Witam. Testuje ze swoim 550 obiektyw 28-70. Aparatu używam głównie do kręcenia filmów. Kiedy robię zdjęcia pod światło wyskakują mi takie urocze odbicia. Rozumiem flary itd ale to jest trochę za dużo zwłaszcza że obiektyw dobry. Czy ktoś mógłby to nazwać, coś poradzić? Coś jest skopane, potrzeba filtra? Z góry dziękuje.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://yfrog.com/f/jk14672826j/
    Ostatnio edytowane przez 550 ; 30-05-2010 o 19:27 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

o wow, niezly kosmos. Nie masz tam jakiejs dziadowej UV-ki nakreconej czy cos w tym stylu? Bo pierwszy raz cos takiego widze.

Domyślnie

No właśnie z UVką czy bez jest to samo. powstaje odwrócone odbicie tego co jest tam w tle przepalone. Podobnie jest np. z żarówką, ogniskiem itp.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Do tego stopnia nie rozumiem zjawiska, że się spytam ogłupiały - tylko z tym obiektywem tak masz?
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Wyglada to tak jak bys zdjecie robil przez szybe na ktorej jest odbicie, a zatem pewnie sa to jakies odbicia wewnatrz obiektywu lub miedzi obiektywem a filtrem.

Domyślnie

550 z 17-40mm robi tak, choć zdecydowanie mniej. Z kitowym obiektywem jest ok. inne body z tą 28-70 robią to samo. Przykra okoliczność, bo poza tym obiektyw jest fantastyczny.

przykład 2:

http://yfrog.com/0s72921104j

Domyślnie

Moze problem jest innego rodzaju, moze lustro glowne/od AF-u Ci sie nie podnosi czy cus? Nie wiem ale moze tez tym tropem isc, bo to nie sa typowe bliki czy flary.

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Mi się też to nie podoba za bardzo i jakoś trudno mi wymyślić w jaki sposób obiektyw mógłby prokurować taki dziwaczny efekt? Czy ja dobrze widzę, że ten "duch" jest zawsze symetryczny względem osi optycznej?
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Na drugim zdjeciu ewidentne odbicia od soczewek wewnatrz obiektywu. Pewnie przez to ze to optycznie starsza konstrukcja gdzie jeszcze nie stosowano tak dobrych jak obecne powloki na soczewkach.

Domyślnie

Co do osi optycznej to faktycznie coś jest na rzeczy. Ten model ma parę lat, ale jest popularny i w związku z tym pewnie fakt że te eLki "tak mają" byłby znany. Jeśli to uszkodzenie to bardzo dziwne że tak wybiórcze. Poza "duchem" amatorem przepałów wszystko jest idealnie. Oczywiście nie odrzucam hipotezy że obiektyw jest nawiedzony...

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów