Dawno, dawno temu :-) fociłem Praktiką MTL z jakimś manualnym zoomikiem M42 Exacta 35-70/światła nie pomnę... i z jakości byłem zadowolony. Potem zachciało mi się nowoczesności i przesiadłem się na EOS3000 z kitem 38-76 i strasznie się rozczarowałem (słaba ostrość, brak kontrastu). Pozbyłem sie go na rzecz 35-80 i nic to nie pomogło. Dopiero zmiana na starego EF35-70/3,5-4,5 doprowadziła w moich oczach do jakości sprzed przesiadki.Zamieszczone przez Silent Planet
Natomiast opinię o 28-90 wyraziłem mając w pamięci zdjęcie Wenecji, które widziałem wcześniej, i które sie zresztą potem w tym wątku pojawilo.
Twój 28-90 zdecydowanie się broni i chyba naprawdę jedyny słuszny wniosek, to nierówność egzemplarzy. Zresztą będąc szczerym, mam znajomego, który również bardzo chwali swojego 28-90, z tym, ze od razu zaznaczał, ze to bdb egzemplarz.
Z drugiej strony jednak nie spotkałem nikogo chwalącego 38-76, więc wygląda na to, że niezależnie od poszczególnych egzemplarzy, wybitnie nieudane modele też w przyrodze istnieją :-) IMHO prawda leży jak zwykle pośrodku...
Pozdrowienia,
Tomek