Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: cyfra a duże odbitki?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Od razu ostrzegam, że z wielu względów (naciski z góry) plakat jest zupełnie inny, niż bym chciał. Ale jeśli chodzi o jakość zdjęcia, to można wyrobić sobie opinię (btw. drukarnia skiepściła kolory). Plakat jest konferencji "Workshop on Geometric Methods in Physics" w Białowieży, jest zielony i przedstawia dęby. W Krakowie wysyłałem go do PANu, UJotu i chyba AGH (może jeszcze gdzieś)
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

No to poszukam w "moze jeszcze gdzies" bo akurat w tych instytutach rzadko bywam :-(

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To co ominąłem? aa. politechnika. tez tam slalem. czy pedagogiczna?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto

Domyślnie

Polibuda to moj macierzysty instytut

abyss
    Guest

Domyślnie

Wracając do tematu rozdzielczości i plakatów. Do ekspozycji (w wielkościach np. 100x70cm) w miejscach publicznych 180 dpi jest "super jakością" a 120dpi jest spokojnie akceptowalna (pomijam sytuacje, gdy są to bardzo drobne teksty). Rozdzielczości rzędu 60dpi jako tła do wektorowo przygotowanych tekstów w wielu wypadkach także "od biedy" wystarczają. Najniższą jakością, której używałem na "specjalne życzenie" klienta to około 20dpi. Klient wyszedł zadowolony :P (a ja odetchnąłem z ulgą). Dane z testów na klientach, którzy za to płacili - żadna teoria, a czysta praktyka - wydruki wielkoformatowe.

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

z mojego doswiadczenia:
    - to zalezy czy zdjecie przedstawia wiele szczegolow czy jest bardziej jednolite
    - z mojego pentaxa kompaktu przy rozdzielczosci jedynie 1600x1000 dalo sie zrobic odbitki A3, A4 i ogladajac zdjecie z odleglosci 1m bylo ok.
    Zaraz ktos mi zarzuci, ze pewnie slabo bylo widac zdjecia, ze jakosc niska.. wcale NIE.. zdjecia byly na wystawie i bylo wszystko ok.

zreszta sproboj, 5 zl za A4 to nie pieniadz, jedno mozesz poswiecic zdjecie testowe

Pozdrawiam

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Od razu ostrzegam, że z wielu względów (naciski z góry) plakat jest zupełnie inny, niż bym chciał. Ale jeśli chodzi o jakość zdjęcia, to można wyrobić sobie opinię (btw. drukarnia skiepściła kolory). Plakat jest konferencji "Workshop on Geometric Methods in Physics" w Białowieży, jest zielony i przedstawia dęby.
    Wczoraj wreszcie znalazlem :-) Powiesili w jakims ciemnym kacie ;-) Rzeczywiscie drukarnia skiepscila sprawe jezeli chodzi o kolory. Ale poza tym jest to kolejny argument za kupieniem sonnarka 135/3.5.
    Calkiem powazna konferencja sie zapowiada, tylu gosci z zagranicy, fiu,fiu

Bywalec
    Miasto
    nml

Domyślnie

wczoraj robiłem wydruk z plotera epson aparatem 350d o formacie 60x90.Ustawiłem 2880 dpi,wydruk wyszedł super,aczkolwiek w cieniach się troszke pogubił (czarne plamki).

Uzależniony Awatar eternus
    Miasto
    Kraków / Tarnów

Domyślnie

Hmmm... przypomniala mi sie taka dyskusja (nie pamietam skad), gdzie rozwazano na ile 1600x1200 wystarczy. Niektrzy sie tak rozpedzili, ze prawie na billboardzie skonczyli
    EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
    "Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
    że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kedar6890
    wczoraj robiłem wydruk z plotera epson aparatem 350d o formacie 60x90.Ustawiłem 2880 dpi,wydruk wyszedł super,aczkolwiek w cieniach się troszke pogubił (czarne plamki).
    jesli mozna, ktorym obiektywem bylo zrobione zdjecie, czy kitowym tez mozna (o ile oczywiscie jest zrobione dobrze) uzyskac takie efekty? mi w zasadzie wystarczy A3 lub A2, wystarczy zrobic w jpg L i potem poszopowac?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów