Zajrzyj sobie w PS do „image->image size”.
Zajrzyj sobie w PS do „image->image size”.
witam
mam pytanie jak duze odbitki wyjda z eosa 350D lub 20D??
moze ktos juz robił takowe
jak najwieksze wyszly i jak z jakoscia? czy ostre sa?
chcialbym robic je na plakaty a potem na wystawe
prosze o odpowiedz
pozdrawiam
Grzesiek
Przy maksymalnej jakosci wyciagnietej z 350D i 20D + ewentualnie troszke GenuineFractals nie ma wiekszych problemow robic i plakaty do ogladania z "normalnej" odleglosci
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
Ja robiłem odbitkę formatu A2, czyli 54x42cm chyba. Ale to było 300d. Plakat jeśli chodzi o ostrość jest więcej niż zadowalający z mojego punktu widzenia. Szkło to był Sonnar 135mm.
Tak całkiem teoretycznie chcąc podejść do sprawy...
Zakładając robienie odbitek jakiegokolwiek formatu w fotolabie maksimum to 300 dpi. Skoro wielkość obrazu z 350D to 3456 x 2304 pikseli a jeden cal to 25,4 mm to maksymalne zdjęcie jakie można bez żadnej straty jakości wywołać w fotolabie będzie miało 293 x 195 mm czyli prawie 30 x 20 cm :smile:
No ale to tylko teoria, bo w praktyce zwiększenie nawet czterokrotne (czyli drukowanie z popularną magiczną rozdzielczością 72 dpi) jest zazwyczaj niezauważalne (szczególnie z większej odległości), a i tak najważniejsza w tym wszystkim jest jakość zdjęcia na którą składa się dużo czynników – m.in. użyty obiektyw, ISO, przesłona itd. itp. (o umiejętnościach fotografa nie wspomniawszy :wink: )
Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?
czyli jednak mozna zrobic np plakaty czyli wydruki z plotera np o rozmiarze 50x70
@Tomasz Golinski
to jak z 6 mpix podajesz wymiary to jak bedzie wygladalo z 8 mpix? wyjdzie na A1??
@Grzdyll
niecalkowicie masz racje a przy okazji te 72 piksele to rozdzielczosc monitora
a przy okazji robilem ostre odbitki 20x30 cm z matrycy 4 mpixelowej a tu w eosie 350D jest 8mpix to powinno byc okolo 40x60 mniej wiecej ...
Wyjść to wyjdzie. Kwestia jakości. Ale jeżeli ogląda się to z daleka, to będzie chyba ok. Oczywiście, tak jak napisał Grzdyll, dużo zależy od szkła.
BTW. moje foto było z jpga i zrobione w Genuine Fractals i mocno szarpenowane (nawet przeszarpenowane, jak na monitor, ale na papierze ok.) Jeśli będziesz koło jakiegoś Instytutu Matematyki, to plakat powinien tam wisieć
72 piksele to grube przybliżenie rozdzielczości monitora. Każdy w każdej rozdzielczości ma troche inaczej. Co do rachunku 4=20x30, więc 8=40x60 to jest to źle porachowane. 8=30x45
@greg801
Jeśli piszesz że niecałkowicie mam rację to wskaż, gdzie się pomyliłem... Bo ja nie bardzo widzę... 8)
Natomiast Tobie matematyka się kłania – żeby na obu bokach zwiększyć dwukrotnie (czyli jak piszesz z 20 x 30 do 40 x 60 cm) matryca musiałaby się zwiększyć z kwadratem - nie dwukrotnie tylko czterokrotnie :smile:
Co do Twoich odbitek 20x30 z 4 Mpix – jasne że wychodzą, ja robiłem z 2 Mpix odbitki 20 x 30... I to całkiem przyzwoite. Tylko zarówno u mnie jak i u Ciebie brakujące piksele zostały interpolowane przez sprzęt w fotolabie. Ja pisałem o sytuacji idealnej – bez żadnych interpolacji – wtedy na odbitkę 20 x 30 potrzebna jest właśnie matryca 8 Mpix...
Co do rozdzielczości „magicznej 72 dpi” – temat „dpi obrazków na monitorze” jest szczegółowo opisany w innym wątku, poszukaj. W każdym bądź razie mówienie o dpi w odniesieniu do obrazów w komputerze (a nie wydruków!) jest zupełnym bezsensem – obraz sam w sobie nie ma żadnych dpi :smile:
Pozdrawiam
Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?
Do niedawna bywalem prawie codziennie w jakims Instytucie Matematyki, koło niego również :P . Podaj wiecej szczegolow czego szukac, zrobie mala wyprawe detektywistyczna w poszukiwaniu Twojego plakatuZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()