Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: zakupy w stanach.

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie

apropo USA i innych krajów spoza UE.

Jak wygląda sprawa z cłem? od jakiejś kwoty jest liczone czy po po prostu "o paczka do UE, *** cło"? Słyszałem o opcji zaznaczenia na paczce "gift" i wtedy da się ominąć cło... Wyjaśni mi ktoś jak to jest? (najlepiej jakby ktoś już przerabiał takie akcje)
    dwie puszki, dwa m42, s 70-300

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cordant Zobacz posta
    apropo USA i innych krajów spoza UE.

Jak wygląda sprawa z cłem? od jakiejś kwoty jest liczone czy po po prostu "o paczka do UE, *** cło"? Słyszałem o opcji zaznaczenia na paczce "gift" i wtedy da się ominąć cło... Wyjaśni mi ktoś jak to jest? (najlepiej jakby ktoś już przerabiał takie akcje)
    Cłem to tak bardzo się nie przejmuj bo to kilka procent , za to Vat to już 22%.
    Generalnie to liczy się tak
    Cena zakupu + koszty transportu x cło i to wszystko x 22%
    przykład
    1000$ + 100$ x 6% przykładowe cło = 1166 x 22% = 1422$ ( 1100$ koszt zakupu + 322$ opłat po kursie NBP )

Sklep raczej nie wyśle jako gift. Ja nigdy nie kupowałem jako gift bo to przestępstwo karno skarbowe. Jeśli ktoś kupował to raczej nie powinien o tym publicznie pisać , a Ty pytać o takie rzeczy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Poniższego nie jestem pewien , ale chyba w/g najnowszych przepisów prywatny zakup do kwoty 200$ jest zwolniony z cła. Vat oczywiście obowiązuje.
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 31-05-2010 o 18:17 Powód: Automerged Doublepost
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uprawnienia umieszczania postów