Zobacz wyniki ankiety: Zamienniki

Głosujących
154. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 37 z 87 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 868

Wątek: Zamienniki baterii

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

nie wiem jak to jest w przypadku aku do 5D, ale ja do swojego 30D uzywam z powodzeniem od 2 lat zamienniki phottix'a i bardzo je sobie chwale.
    zero problemow z ladowaniem, czy wskaznikiem poziomu naladowania w aparacie.
    robie okolo tysiaca zdjec na obu.
    zaloze sie ze z zamiennikami 5D bedzie podobnie i nie widze zadnego sensu kupowac obrzydliwie drogi oryginal canona.
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Bywalec Awatar radioel
    Miasto
    Elblag

Domyślnie

Ja też będę szedł w zamienniki... są sprawdzone! Filmów i tak nie kręcę więc skoro nie widać różnicy po co przepłacać
    5D mk2 + od 17 przez 24 do 70 a następnie dalej do 200 wszystko L klasie. W atelier lampy 300-1000Ws.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    nie wiem jak to jest w przypadku aku do 5D, ale ja do swojego 30D uzywam z powodzeniem od 2 lat zamienniki phottix'a i bardzo je sobie chwale.
    zero problemow z ladowaniem, czy wskaznikiem poziomu naladowania w aparacie.
    robie okolo tysiaca zdjec na obu.
    zaloze sie ze z zamiennikami 5D bedzie podobnie i nie widze zadnego sensu kupowac obrzydliwie drogi oryginal canona.
    jwśli w powyższej wypowiedzi chodzi Ci o 5d2 to się chętnie założę

Cytat Zamieszczone przez radioel Zobacz posta
    Ja też będę szedł w zamienniki... są sprawdzone! Filmów i tak nie kręcę więc skoro nie widać różnicy po co przepłacać
    i tu nie macie racji obydwaj..
    do 5d mam zamienniki, do 40d i 350d też miałem zamienniki a do 5d2 mam 3 oryginały.. o ile w poprzednich modelach różnice były pomijalne to w 5d2 są dwie podstawowe różnice:
    1. Zamienniki mają dodatkową ładowarkę - nie ładują się z Canonowskiej
    2. Na zamienniku aparat nie pokazuje poziomu naładowania który to jest w 5d2 świetny i wydając kilka tysięcy za aparat pozbawiać się tego udogodnienia za parę groszy to bez sensu imho..

i dla mnie to wystarczyło żeby kupić sobie dodatkowo dwa oryginały
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

W przypadku 40D i 50D miałem tylko jeden oryginał (z kitu) a reszta zamienniki HAMA BP-511 które nie dość że były 4 razy tańsze niż oryginał to jeszcze miały 5 lat gwarancji a oryginały zaledwie rok. I złego słowa o tych HAMA nie dałbym o nich powiedzieć.

W przypadku LP-E6 Canon poleciał w kulki chipując swoje oryginały i dodając w aparacie funkcje które nie działają bez tego chipu w baterii (ciekawe, że we wcześniejszych modelach aparatów wskazywanie poziomu naładowania działało bez żadnych chipów). Nie spodziewam się, że zamiennikarze typu HAMA czy HAHNEL wypuszczą odpowiedniki LP-E6. Ich produkty są z górnej póki a więc nie wypuszczą półwartościowej baterii bez chipu i z dodatkową ładowarką a kupienie licencji na chip od Canon'a spowodowało by pewnie, że zamiennik byłby tak drogi jak oryginał albo jeszcze droższy.

Tak więc w przypadku 7D wykpiłem się fortelem z gripem. Zakupiłem jeden dodatkowy oryginał LP-E6, którego cena woła o pomstę do nieba (250zł). Oczywiście można sobie tłumaczyć, że skoro stać mnie na body za 5k PLN to stać mnie na baterię za 250zł (ale czy już na trzy też ? - tak żeby mieć dwa komplety) ale czy skoro stać mnie na body za 5k PLN to mam się dać okradać z 200 zł na każdej baterii ?

No i w efekcie oczywiście dokupiłem dwa zamienniki Phottix'a. Kosztują 55 zł (jeden musiał być z ładowarką tj. za 75), różnicy w pojemności nie widzę i w dodatku Phottix ma dwa lata gwarancji a nie rok.

Jeżeli ma się gripa i wkłada się jednocześnie oryginał i zamiennik to wszystko działa tak jakby był włożony tylko oryginał i miał 2x tyle pojemności. Nie przeszkadza mi to, że nie wiem jak dokładnie naładowany jest każdy egzemplarz bo i tak mam tylko dwa takie komplety i zmieniam akumulatory parami - para naładowana/para rozładowana.

Jeżeli ktoś chce mieć dokładną informację nt. naładowania każdego egzemplarza to niestety zostają tylko oryginały. To samo jeśli chcemy widzieć stan naładowania akumulatora jeżeli włożony jest tylko jeden akumulator. Zamiennik wtedy nic nie pokazuje.

Aha, ładowarka do zamiennika ładuje także oryginały więc nie trzeba wozić dwóch. To kolejny dowód na to, że chip został zrobiony żeby zmusić do zakupu oryginałów

Pozdr,
    Zbyszek

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klosz007 Zobacz posta
    Tak więc w przypadku 7D wykpiłem się fortelem z gripem. Zakupiłem jeden dodatkowy oryginał LP-E6, którego cena woła o pomstę do nieba (250zł). Oczywiście można sobie tłumaczyć, że skoro stać mnie na body za 5k PLN to stać mnie na baterię za 250zł (ale czy już na trzy też ? - tak żeby mieć dwa komplety) ale czy skoro stać mnie na body za 5k PLN to mam się dać okradać z 200 zł na każdej baterii ?
    Postaw się od strony marketoidów Canona:
    - jedna bateria LP-E6 wystarcza na ok 1000 zdjęć
    - baterię a nawet kilka baterii można naładować w ciągu nocy
    - czy amator robi więcej niż tysiąc zdjęć na dzień?
    - ergo - do amatorskiego użytku wystarczy jedna bateria, ergo większej ilości baterii potrzebuje tylko profesjonalista a profesjonalistę stać na zapłacenie takiej kwoty za baterię bo mu się po prostu zwróci.

Tak więc w swoim narzekaniu na cenę po pierwsze zastanów się czy na pewno aż tyle baterii Ci potrzebne, a jeśli tak to ciesz się, bo Canon uważa Cię za profesjonalistę.
    Jeśli nim nie jesteś to może jednak nie jest potrzebne Ci tyle baterii, skoro Cię na nie nie stać?

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Kupiłem akumulator Phottixa do 5DmkII i nie dość że nie ma komunikacji z aparatem to jeszcze nie mogę go teraz wyjąć :[

Domyślnie

może spróbuj go ładować przez kabel usb
    A może masz tam jeszcze telefon bez drutu...? - Podróż za jeden uśmiech - 1971

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    jedna bateria LP-E6 wystarcza na ok 1000 zdjęć
    a skad ta informacja?
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Postaw się od strony marketoidów Canona:
    - jedna bateria LP-E6 wystarcza na ok 1000 zdjęć
    - baterię a nawet kilka baterii można naładować w ciągu nocy
    - czy amator robi więcej niż tysiąc zdjęć na dzień?
    - ergo - do amatorskiego użytku wystarczy jedna bateria, ergo większej ilości baterii potrzebuje tylko profesjonalista a profesjonalistę stać na zapłacenie takiej kwoty za baterię bo mu się po prostu zwróci.

Tak więc w swoim narzekaniu na cenę po pierwsze zastanów się czy na pewno aż tyle baterii Ci potrzebne, a jeśli tak to ciesz się, bo Canon uważa Cię za profesjonalistę.
    Jeśli nim nie jesteś to może jednak nie jest potrzebne Ci tyle baterii, skoro Cię na nie nie stać?
    1000 na jednej nigdy mi się nie udało, nie próbowałem liczyć ale nie pamiętam, żebym zrobił więcej niż jedną kartę na baterii czyli kilkaset góra. Być może gdyby mniej używać wyświetlacza do przeglądania itp. to byłoby więcej.

Masz rację, że dwie spokojnie by mi wystarczyły. Na jednej też da się na upartego wyżyć ale trzeba non stop sprawdzać poziom naładowania i w zasadzie na jakimś wyjeździe czy urlopie gdzie robi się dużo zdjęć codziennie wieczorem ją doładowywać po to żeby się nie okazało w połowie następnego dnia, że bateria zdechła. W efekcie przy jednej trzeba ją utrzymywać praktycznie w stanie maksymalnego naładowania co zmniejsza trwałość baterii Li-Ion.

Cztery to już pewien luksus (szczególnie biorąc pod uwagę cenę oryginałów gdyby takie użyć) ale problem ładowania zmniejsza się jeszcze bardziej co w przypadku niektórych wyjazdów w przeszłości znacznie ułatwiło mi życie no i dlatego teraz też mam cztery.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Matsunami Zobacz posta
    Kupiłem akumulator Phottixa do 5DmkII i nie dość że nie ma komunikacji z aparatem to jeszcze nie mogę go teraz wyjąć :[
    O to dziwne, mój co do wymiarów niczym się nie różni od oryginału, wyjmuje się i wkłada tak samo dobrze jak oryginał. Nawet dekielek w komplecie ma takie same napisy jak oryginał choć ma nieco ciemniejszy kolor.
    Ostatnio edytowane przez klosz007 ; 16-03-2010 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Bywalec Awatar Matsunami
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klosz007 Zobacz posta
    O to dziwne, mój co do wymiarów niczym się nie różni od oryginału, wyjmuje się i wkłada tak samo dobrze jak oryginał. Nawet dekielek w komplecie ma takie same napisy jak oryginał choć ma nieco ciemniejszy kolor.
    Miałem już wiele zamienników z różnymi aparatami i nigdy nie było żadnych problemów, a teraz nie mam pojęcia jak mogę go wyjąć :/ próbowałem pęsetą do brwi i nie da rady. Myślę o kupieniu kleju, przyklejeniu czegoś do akumulatora i może wtedy wyjdzie. Co dziwne po boku jest luz, może to wina szyn które są po boku w aku... ech.. ktoś ma jakiś pomysł jak to teraz wydobyć?

Strona 37 z 87 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów